Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

«Σαρωτικός» ο ανασχηματισμός


Με αλλαγή του «τσάρου» της οικονομίας, χρησιμοποίηση του κ. Λουκά Παπαδήμου σε κομβικό ρόλο και συγκρότηση ενός ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος απαντά ο πρωθυπουργός στην πίεση της κοινοβουλευτικής του ομάδος αλλά και στο ναυάγιο της χθεσινής προσπάθειας για συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε τον ανασχηματισμό για σήμερα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, ενώ για αύριο έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Δεδομένη είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για αντικατάσταση του «τσάρου» της οικονομίας και μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, όπως για παράδειγμα στο Εξωτερικών, το Άμυνας ή το Ενέργειας, ενώ δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για απομάκρυνση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Για αντικαταστάτη του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός προορίζει τον κ. Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος, όμως, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα θέσει τους δικούς του «όρους», όπως το σφιχτό σχήμα και η συγκεκριμένη οικονομική κατεύθυνση, ενώ εξαρτά –όπως και άλλοι– τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και από τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν. Σε περίπτωση άρνησης του κ. Φλωρίδη δεν αποκλείεται η χρησιμοποίηση στη συγκεκριμένη θέση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου ή ενός εκ των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Άννας Διαμαντοπούλου. Εισηγήσεις, πάντως, εξακολουθεί να δέχεται ο πρωθυπουργός και για τη χρησιμοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Παπαδήμος, ο Ζορμπάς και ο επιχειρηματίας

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος προορίζεται για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με αβέβαιο ακόμα το αν θα του γίνει πρόταση και για το υπουργείο Οικονομίας, ενώ άγνωστο είναι αν η χρησιμοποίησή του στη θέση του αντιπροέδρου θα συμπαρασύρει ή όχι τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη νέα κυβέρνηση θα χρησιμοποιηθούν και άλλα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα όπως, πιθανότατα, ο πρώην επικεφαλής της FORTHNET Παντελής Τζωρτζάκης, ίσως ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, πιθανόν δε και ο κ. Γιώργος Ζορμπάς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr στη νέα κυβέρνηση ο πρωθυπουργός προτίθεται να χρησιμοποιήσει και έναν επιχειρηματία, με παλαιότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «φλερτ» με τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο από την Chipita.

Οι κορυφαίοι

Ερώτημα είναι αν θα μετακινηθούν κορυφαίοι υπουργοί που φαντάζουν αμετακίνητοι όπως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου που έχει την ευθύνη της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά και ο κ. Γιάννης Ραγκούσης. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, «ουδείς είναι αμετακίνητος» στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Οι «κολλητοί»

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι εκτός κυβέρνησης θα μείνει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα πιέζει για «θυσία» και άλλων υπουργών που θεωρούνται «κολλητοί» του κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο κ. Παύλος Γερουλάνος.

Το αντίβαρο

Ως αντίβαρο στην χρησιμοποίηση ανθρώπων της αγοράς και τεχνοκρατών στη νέα κυβέρνηση συζητείται η αναβάθμιση, ακόμα και σε συντονιστικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση, του κ. Δημήτρη Ρέππα ή ακόμα και του κ. Χρήστου Παπουτσή.

Αλλαγή στο επικοινωνιακό

Βεβαίη θεωρείται η αλλαγή στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και ο ορισμός νέου κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η «σφαγή» των υφυπουργών

Στους υφυπουργούς αναμένεται μεγάλη «σφαγή», καθώς θα τεθούν εκτός κυβέρνησης τουλάχιστον οι μισοί από τους σημερινούς.

Φόβος για άρνηση

Το μεγάλο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, σε έναν ανασχηματισμό που θα κρίνει πολλά για τον ίδιο αλλά και για την χώρα, είναι τυχόν άρνηση κάποιου κορυφαίου στελέχους να συμμετέχει στην κυβέρνηση, αν και έως το βράδυ χθες, δεν υπήρχε τέτοια ένδειξη. Ένας «δελφίνος», άλλωστε, αν θέλει να διαφοροποιηθεί αποτελεσματικά και αποφασιστικά από την ακολουθούμενη πολιτική, ευελπιστώντας στη διαδοχή του κ. Παπανδρέου, θα είχε κάθε λόγο να παραμείνει εκτός κυβέρνησης ώστε να παρουσιάζει την «πλατφόρμα» του. Από την άλλη, ο κάθε «δελφίνος» ζυγίζει τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται η χώρα και την απειλή της χρεοκοπίας.

Νέα πρόσωπα

Πέραν του κ. Γιώργου Φλωρίδη πρόταση γα συμμετοχή στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα γίνει, μεταξύ άλλων, στον κ. Πέτρο Ευθυμίου, στον κ. Ηλία Μόσσιαλο, στον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα και στον κ. Μάρκο Μπόλαρη, που ενδέχεται να είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου