Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

«Πράσινο φως» για την 5η δόση


    
          
            
 Πράσινο φως... άναψε χθες τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ για την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, εξέφρασε χθες τη βεβαιότητα ότι το group θα εγκρίνει την προσεχή βδομάδα τη χορήγηση της δόσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε να δοθεί η δόση ανεξαρτήτως της νέας δανειακής σύμβασης για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Α. Αλταφάζ διευκρίνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Κυριακή το βράδυ στο Λουξεμβούργο θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με στόχο να ληφθεί συνολική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η διαδικτυακή πύλη euobserver.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. λίγο πιο κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα», αναφέρει ότι κατά την επείγουσα συνάντηση του Eurogroup και του Ecofin που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί κατόρθωσαν να σημειώσουν μερική μόνο πρόοδο στην επίλυση της διαφωνίας ανάμεσα στην ΕΚΤ και τη Γερμανία, σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

«Η Ελλάδας μας πλήρωσε τόκους 19 εκ. ευρώ»

Στο μεταξύ το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέβαλε ήδη στην Αυστρία το ποσό των 19 εκατ. ευρώ σε τόκους και πως η Αυστρία δεν έχει χάσει ούτε 1 λεπτό του ευρώ από τη συμμετοχή της στο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, επισήμανε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε ομιλία της το μεσημέρι στην αυστριακή Βουλή, τονίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της χώρας της να διατηρηθεί η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Παρατηρώντας ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια έναντι τόκων και έχει δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δίνουμε χρήματα μόνον όταν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα, ακόμη και αν επιστραφούν αργότερα από το αναμενόμενο», ενώ επανέλαβε τη θέση της υπέρ της οικειοθελούς συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Η υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αντίθεσή της στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τα «στενόμυαλα και κοντόφθαλμα» προσθέτοντας ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε δυσκολίες και σε άλλες χώρες, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας «επιμελώς ελεγχόμενης» μείωσης του χρέους, την οποία χαρακτήρισε ως την «πιο έξυπνη» λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου