Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Νορβηγοί εμπειρογνώμονες; “Τελικά, είστε πάμπλουτοι! Έχετε πετρέλαιο για 100 χρόνια!”


Πετρέλαιο και φυσικό αέριο για…100 χρόνια έχει η Ελλάδα!!! Αυτή την απίστευτη ρήση είπαν οι Νορβηγοί ολοκληρώνοντας την έρευνά τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες! Οχι μόνο δε χρωστάμε συνέλληνες, αλλά αν φύγουμε απ το γιούρο και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια όταν πέσει και η πρώτη γεωτρυπανιά, η Ελλάδα θα είναι η …νέα Σαουδική Αραβία του 21ου Αιώνα!
energy
Τέσσερις περιοχές καταδεικνύουν μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως από σήμερα η νορβηγική εταιρεία PGS, που συνέλεξε στοιχεία μήκους 12.500 χλμ., θα πουλάει τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρείες.
Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, που ελήφθησαν με τη χρήση Geostreamer GS, μια καινοτόμο τεχνολογία της PGS, η οποία ελαχιστοποιεί θορύβους στα δεδομένα και διευκολύνει την πιο ευκρινή και σε βάθος αναζήτηση.
Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα.
Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και στους Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.
Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι την τρίτη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κατάκολου.
Η τέταρτη είναι η πολλά υποσχόμενη περιοχή νότια της Κρήτης, που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη και δυτικά της Ιταλίας.
Παράλληλα, τα προσεχή 24ωρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, κατόπιν γνωμοδότησης της ειδικής επιτροπής, θα ανακοινώσει τις εταιρείες αναδόχους των τριών πρώτων “οικοπέδων” που θα ξεκινήσουν τις έρευνες με γεωτρύπανα. Πρόκειται για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το δυτικό Κατάκολο.
Γύρω στα τέλη του επόμενου χρόνου αναμένεται να πέσουν και τα πρώτα γεωτρύπανα που θα δείξουν και το τελικό μέγεθος των κοιτασμάτων.
Οι εκτιμήσεις αξιωματούχων του ΥΠΕΚΑ κάνουν λόγο για τη δυνατότητα από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο να εισπράττει το Δημόσιο περί τα 150 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών!

Αύριο θα είναι αργά για τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ

Η επικύρωση των Κανονισμών από Στρασβούργο και Βρυξέλλες φέρνει προ των ευθυνών τους εθνικές κυβερνήσεις και καλλιεργητές

Με τη δηµοσίευση των κανονισµών της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα µέσα ∆εκεµβρίου, οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη εισέρχονται σε µια νέα φάση. Πλέον µπορούν να µάθουν τι ακριβώς θα ισχύσει κατά την επόµενη επταετία σε µια πολιτική που είναι ζωτικής σηµασίας για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους.
Ο όγκος των νοµοθετηµάτων είναι τεράστιος και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις προθεσµίες και τις προϋποθέσεις που τίθενται για την θεµελίωση δικαιωµάτων ενισχύσεων και την ένταξη σε προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα οι αγρότες από το 2015 θα πρέπει να ενηµερωθούν για τις νέες υποχρεώσεις που αποκτούν και για τις οποίες θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να προετοιµάζονται ώστε να µη βρεθούν προ εκπλήξεως. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι το λεγόµενο πρασίνισµα των ενισχύσεων, που για ορισµένους γεωργούς θα σηµάνει αλλαγές στο τι καλλιεργούν και πού χάρη σε µέτρα όπως η διαφοροποίηση των καλλιεργειών και οι περιοχές οικολογικής εστίασης.

Σε άλλα ζητήµατα, η νέα ΚΑΠ προσφέρει στους αγρότες πολλές εναλλακτικές ανάµεσα στις οποίες καλούνται να επιλέξουν αυτή που τους συµφέρουν περισσότερο. Μια τέτοια επιλογή την οποία θα κληθούν να κάνουν πολλοί Έλληνες αγρότες είναι  η ένταξη ή µη στο νέο ειδικό καθεστώς για τους µικροκαλλιεργητές.

Σηµαντικές αλλαγές έρχονται και στην οργάνωση της αγοράς, αφού καταργούνται οι ποσοστώσεις σε προϊόντα όπως η ζάχαρη και το γάλα ενώ αλλάζει το καθεστώς της φύτευσης αµπελώνων.

Πέρα από την ενηµέρωση για τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις τους, οι αγρότες µπορούν και πρέπει να συµµετάσχουν στις συζητήσεις που γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες –και την Αθήνα- για τον τρόπο εφαρµογής της νέας ΚΑΠ.

Κύριο χαρακτηριστικό της µεταρρύθµισης είναι ότι δίνει στα κράτη µέλη τεράστια ευελιξία να επιλέξουν ποια µέτρα θα εφαρµόσουν και πώς. Αν και στα περισσότερα ζητήµατα, τα κράτη έχουν περιθώριο ως τον Αύγουστο να διαµορφώσουν τις προτάσεις τους, πολλές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να δηµοσιεύουν τις επιλογές τους. Σε αυτές δεν ανήκει η Ελλάδα προς το παρόν οι προθέσεις του υπουργείου παραµένουν άγνωστες.

Η συµµετοχή των αγροτών σε αυτή την κρίσιµη φάση είναι απαραίτητη ώστε να διαµορφωθεί µια αγροτική πολιτική που θα δίνει προτεραιότητα σε πραγµατικούς αναπτυξιακούς στόχους, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αναγκαία συνέχεια µε το παλιό καθεστώς.

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 426ο φύλλο της Agrenda: Apantiseis_Cap.pdf

Καταγραφή αγροτικών μηχανημάτων για το νέο σύστημα ΕΦΚ πετρελαίου

Πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει το έργο της ψηφιοποίησης του γεωργικού εξοπλισμού, μέσα από μια βάση δεδομένων, προκειμένου να προσδιοριστεί η ετήσια κατανάλωση πετρελαίου ώστε να υπολογιστεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους αγρότες προκηρύσσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων (web-based), που θα συνδεθεί με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων (web-based), που θα συνδεθεί με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της αρμόδια Διεύθυνσης, με αντικείμενο την επιλογή αναδόχου για την υλοποίηση της πράξης «ψηφιοποίηση δεδομένων γεωργικού εξοπλισμού των αγροτών μέσω προγράμματος κοινοφελούς εργασίας», που λήγει στις 21 Φεβρουαρίου, δημιουργήθηκε η ανάγκη συγκέντρωσης και ψηφιοποίησης των στοιχείων που αφορούν γεωργικούς ελκυστήρες και αγροτικά αυτοκίνητα- φορτηγά (πετρελαιοκίνητα) των δικαιούχων παραγωγών προκειμένου για: α) την αξιολόγηση του υφιστάμενου τρόπου προσδιορισμού της ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου,
β) τον έλεγχο καταβολής για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου και
γ) τη διάθεση των ψηφιακών δεδομένων στους εμπλεκόμενους φορείς ήτοι: στις Διευθύνσεις Εγγείων Βελτιώσεων των Νομαρχιακών Ενοτήτων της χώρας (οι οποίες τηρούν αρχείο ελκυστήρων) και στο Υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών το οποίο τηρεί αρχείο με τα αγροτικά αυτοκίνητα.
Τα αρχεία αγροτικών αυτοκινήτων υφίστανται σε ηλεκτρονική μορφή στο Υπουργείο Μεταφορών ενώ τα αρχεία γεωργικών ελκυστήρων είναι σε αναλογική κυρίως μορφή.
Η Πράξη συνίσταται στην ψηφιοποίηση των αναλογικών αρχείων και στον διασταυρωτικό έλεγχο των ψηφιακών αρχείων.
Για την υλοποίηση της Πράξης απαιτείται η ύπαρξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής των γεωργικών ελκυστήρων και αγροτικών αυτοκινήτων των δικαιούχων παραγωγών της χώρας στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα πλήρη στοιχεία τους και θα είναι προσβάσιμα από τους πολίτες και διαθέσιμα για περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση από το κοινό και λοιπούς φορείς.
Το σύστημα αυτό θα αποτελείται από μια εφαρμογή web-based βάσης δεδομένων η οποία θα συνδεθεί και θα διαλειτουργεί με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.