Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αύριο θα είναι αργά για τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ

Η επικύρωση των Κανονισμών από Στρασβούργο και Βρυξέλλες φέρνει προ των ευθυνών τους εθνικές κυβερνήσεις και καλλιεργητές

Με τη δηµοσίευση των κανονισµών της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα µέσα ∆εκεµβρίου, οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη εισέρχονται σε µια νέα φάση. Πλέον µπορούν να µάθουν τι ακριβώς θα ισχύσει κατά την επόµενη επταετία σε µια πολιτική που είναι ζωτικής σηµασίας για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους.
Ο όγκος των νοµοθετηµάτων είναι τεράστιος και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις προθεσµίες και τις προϋποθέσεις που τίθενται για την θεµελίωση δικαιωµάτων ενισχύσεων και την ένταξη σε προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα οι αγρότες από το 2015 θα πρέπει να ενηµερωθούν για τις νέες υποχρεώσεις που αποκτούν και για τις οποίες θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να προετοιµάζονται ώστε να µη βρεθούν προ εκπλήξεως. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι το λεγόµενο πρασίνισµα των ενισχύσεων, που για ορισµένους γεωργούς θα σηµάνει αλλαγές στο τι καλλιεργούν και πού χάρη σε µέτρα όπως η διαφοροποίηση των καλλιεργειών και οι περιοχές οικολογικής εστίασης.

Σε άλλα ζητήµατα, η νέα ΚΑΠ προσφέρει στους αγρότες πολλές εναλλακτικές ανάµεσα στις οποίες καλούνται να επιλέξουν αυτή που τους συµφέρουν περισσότερο. Μια τέτοια επιλογή την οποία θα κληθούν να κάνουν πολλοί Έλληνες αγρότες είναι  η ένταξη ή µη στο νέο ειδικό καθεστώς για τους µικροκαλλιεργητές.

Σηµαντικές αλλαγές έρχονται και στην οργάνωση της αγοράς, αφού καταργούνται οι ποσοστώσεις σε προϊόντα όπως η ζάχαρη και το γάλα ενώ αλλάζει το καθεστώς της φύτευσης αµπελώνων.

Πέρα από την ενηµέρωση για τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις τους, οι αγρότες µπορούν και πρέπει να συµµετάσχουν στις συζητήσεις που γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες –και την Αθήνα- για τον τρόπο εφαρµογής της νέας ΚΑΠ.

Κύριο χαρακτηριστικό της µεταρρύθµισης είναι ότι δίνει στα κράτη µέλη τεράστια ευελιξία να επιλέξουν ποια µέτρα θα εφαρµόσουν και πώς. Αν και στα περισσότερα ζητήµατα, τα κράτη έχουν περιθώριο ως τον Αύγουστο να διαµορφώσουν τις προτάσεις τους, πολλές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να δηµοσιεύουν τις επιλογές τους. Σε αυτές δεν ανήκει η Ελλάδα προς το παρόν οι προθέσεις του υπουργείου παραµένουν άγνωστες.

Η συµµετοχή των αγροτών σε αυτή την κρίσιµη φάση είναι απαραίτητη ώστε να διαµορφωθεί µια αγροτική πολιτική που θα δίνει προτεραιότητα σε πραγµατικούς αναπτυξιακούς στόχους, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αναγκαία συνέχεια µε το παλιό καθεστώς.

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 426ο φύλλο της Agrenda: Apantiseis_Cap.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου