Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ‏


 


Μία ἐξαιρετικὴ ἔκθεσις, ποὺ διοργανώνεται σὲ λίγον καιρὸ στὴν Βοστώνη, μὲ θέμα τὴν Ἑλλάδα!Μϊα θαυμασία ἐργασία ποὺ ἐμεῖς κυρίως ἀγνοοῦμε…Δὲν πειράζει..Ἔτσι κι ἀλλοιῶς ὅλος ὁ πλανήτης πρέπει νὰ γίνῃ Ἑλλάς!Χρειάζεται λοιπὸν ἐρεθίσματα καὶ εἰκόνες πρὸ κειμένου νὰ τὸ ἐπιτύχῃ!
Φιλονόη. 

Ελλήνων αποθέωση στις ΗΠΑ μέσα από έκθεση με 564 έργα


Το αντίγραφο της νεκρικής
χρυσής μάσκας του Αγαμέμνονα
Οι αρχαίοι Έλληνες από άκρου εις άκρον της χώρας, από την Κρήτη του Μίνωα ως τη Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τους κυκλαδίτες εμπόρους και ναυτικούς του Προϊστορικού Αιγαίου ως τις πολύχρυσες Μυκήνες του Αγαμέμνονα και φυσικά από τον Λεωνίδα της Σπάρτης ως τους μεγάλους άνδρες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Δημοσθένη παρελαύνουν στη μεγάλη έκθεση που πρόκειται να παρουσιασθεί στις ΗΠΑ το 2013 – 2014 με τίτλο «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» (The Greeks: From Agamemnon to Alexander the Great).

Η έκθεση, που εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι διοργάνωση του National Geographic σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες του και θα παρουσιασθεί στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, στο Μουσείο του National Geographic Society της Ουάσιγκτον αλλά και σε μία από τις πόλεις Λος Αντζελες, Σικάγο ή Τέξας. Το κόστος της θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το National Geographic ενώ θα συμπέσει χρονικά με την έκθεση για το Βυζάντιο που οργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον και στο Μουσείο Γκέτι του Λος Άντζελες με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας «ελληνικής επέλασης» στην Αμερική.
Στον αριθμό των 564 φθάνουν τα αρχαία έργα τέχνης και αντικείμενα που θα φύγουν από την Ελλάδα για τη μεγάλη έκθεση η οποία καλύπτει την περίοδο από το 6000 π.Χ. ως τον 2ο π. Χ. αιώνα. Όλα, μάλιστα, είναι πρώτης ποιότητας έργα προκειμένου να αναδειχθεί πραγματικά το θέμα, χωρίς κατά το δυνατόν εκπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο επομένως που όχι μόνον μουσεία αλλά και αποθήκες άνοιξαν προκειμένου να γίνει η επιλογή τους. Ιδιαίτερη έμφαση εξάλλου δίνεται στα μακεδονικά ευρήματα, που είναι τα λιγότερο γνωστά στο εξωτερικό, πλην όμως εξόχως εντυπωσιακά τόσο ως αντικείμενα όσο και για την ιστορική τους σημασία. Η επιλογή τους έγινε από δεκαμελή επιτροπή. Ιδού ορισμένα από τα εκθέματα:
Η Δέσποινα των Αιγών
Μαρμάρινα ειδώλια από την Αίγινα (6η-5η χιλιετία π.Χ.), μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, μία χρυσή κύλικα με τον Ταφικό κύκλο Α΄ των Μυκηνών, Κούρος και Κόρη, προτομές του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Δημοσθένη, το ανάγλυφο του «Αυτοστεφανούμενου» από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αργυρό αττικό τετράδραχμο, η περίφημη Δέσποινα των Αιγών, το ζεύγος των χάλκινων περικνημίδων από τον τάφο του Φιλίππου, μακεδονικό χρυσό και αργυρό διάδημα, χρυσό στεφάνι μυρτιάς από τον τάφο της βασίλισσας Μήδας, ο Αλέξανδρος της Πέλλας. Επίσης, η ταφική πυρά με τα οστά του δειροτομηθέντος νεκρού της Ελεύθερνας (βρέθηκε αποκεφαλισμένος και δεμένος πισθάγκωνα στην άκρη της καύσης πολεμιστή), αντίγραφο της περίφημης στήλης της Δημοκρατίας και αντίγραφο της νεκρικής χρυσής μάσκας του Αγαμέμνονα.
Η διάρθρωση της έκθεσης γίνεται σε εννέα θεματικές ενότητες:
– «Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο» που αναφέρεται στη Νεολιθική εποχή, τους κυκλαδίτες εμπόρους και ναυτικούς και φθάνει ως τους Μινωίτες. Μεταξύ των εκθεμάτων στην ενότητα αυτή θα βρίσκεται και το χρυσό περίαπτο από την Αραβησσό της Πέλλας
– «Ο Αγαμέμνονας και ο κόσμος των Μυκηναίων» διερευνά τη Μυκηναϊκή εποχή, ακόμη και τη σχέση των Μυκηναίων με τους Μινωίτες. Εδώ περιλαμβάνονται ο τάφος Μυκηναίου πολεμιστή από την Κυδωνιά των Χανίων (15ος π.Χ. αιώνας) και ο τάφος πολεμιστή της Μυκηναϊκής εποχής (13ος π.Χ. αιώνας) από τον Ολυμπο.
– «Ήρωες και Αριστοκρατία» με τους ήρωες του Ομήρου ως και τους απογόνους του Ηρακλή, τους Ελληνες του Βορρά και τους Μακεδόνες.
– «Αθλητές και Ολυμπιακοί αγώνες» με εκθέματα μεταξύ άλλων, την επιτύμβια στήλη του δισκοβόλου, παναθηναϊκό αμφορέα από το Μουσείο Ναυπλίου όπου απεικονίζεται αγώνας ιπποδρομίας και έναν χάλκινο δίσκο που υπήρξε ανάθημα αθλητή στο ιερό του Διός στην Ολυμπία.
– «Κούροι και Κόρες» μία ιδιαίτερη ενότητα για τα γοητευτικά «πρόσωπα» της Αρχαϊκής εποχής με τη μία Κόρη από το Μουσείο Ακρόπολης.
- «Λεωνίδας ο βασιλιάς της Σπάρτης», ενότητα μέσα από την οποία αναδεικνύεται ο κόσμος των Σπαρτιατών και οι ιδιαιτερότητες του σπαρτιατικού βασιλείου. Εδώ περιλαμβάνεται η γνωστή προτομή που αποδίδεται στον Λεωνίδα.
– «Αθηναίοι και Δημοκρατία» με το πολίτευμα και τον πολιτικό βίο των Αθηναίων, την καθημερινή ενασχόλησή τους με τα κοινά (μεταξύ των εκθεμάτων θα υπάρχουν επιγραφές, δικαστικές ψήφοι, όστρακα οστρακισμού κτλ) αλλά και με υποενότητα για τους Αθηναίους και τα επιτεύγματά τους.
– «Φίλιππος και Μέγας Αλέξανδρος» μία ιδιαίτερα πλούσια ενότητα στην οποία περιλαμβάνονται τα αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, τα χρυσά στεφάνια των Αιγών, τα κοσμήματα από τις ταφές γυναικών, η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κτλ.
– «Αυγή νέου κόσμου», ο Ελληνιστικός κόσμος δηλαδή και η εξάπλωσή του.
Η μόνη αρνητική εισήγηση του ΚΑΣ ήταν για τον Κούρο του Κεραμεικού με το σκεπτικό ότι η επανέκθεση του Μουσείου βασίζεται σε αυτό το έργο άρα η απομάκρυνσή του θα δημιουργήσει μεγάλο χάσμα. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για τον Κούρο της Κέας για τον οποίο θα προηγηθεί ειδική μελέτη αν μπορεί να μετακινηθεί με ή χωρίς τη βάση του (ύψους 1,71 μέτρων το γλυπτό και 0,50 η βάση). Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται μία χρυσή νεκρική μάσκα από τις Μυκήνες καθώς ο καθηγητής κ. Πάνος Βαλαβάνης αμφισβητεί αν πρόκειται όντως για ελληνικό έργο ή είναι εισαγόμενο. ( Ἔρρωσο)
 

Αναβλήθηκε η σύσκεψη παράδοσης της χώρας...


 




Η γνωστή εικόνα της Ελλάδας από τον Μάϊο του 2010 επικρατεί και πάλι: Οι εκβιαστές-τοκογλύφοι είναι εδώ, οι αρχηγοί ων τριών κομμάτων που στηρίζουν την δοσίλογη κυβέρνηση Παπαδήμου στις γνωστές θέσεις γύρω από το τραπέζι της συζήτησης έτοιμοι να σκύψουν και πάλι το κεφάλι στους εκβιαστές (ο Α.Σαμαράς εξελίσσεται στην πιο τραγική πολιτική φυσιογνωμία, τελικά...), τα λαμόγια Ελληνικά και ξένα παίζουν στις διεθνείς αγορές και θησαυρίζουν στην πλάτη της Ελλάδας, ένας πρωθυπουργός που εκτελεί διατεταγμένη αποστολή και ένας λαός που φοβάται την χρεοκοπία, αλλά απλά δεν αντέχει άλλο την εξαθλίωση.
Το πείραμα οικονομικής υποδούλωσης του πιο αγέρωχου λαού βρίσκεται στην τελική του φάση και ελλείψει πραγματικού ηγέτη η χώρα σύρεται στο βάραθρο, όχι της "χρεοκοπίας", αυτή θα ήταν ευχής έργο έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αλλά της μόνιμης φτώχειας και γεωστρατηγικής απαξίωσης.
Ξεπουλώντας ότι έχει και δεν έχει, έχοντας ήδη κατεστραμμένη παραγωγική βάση από την δεκάχρονη περιπέτεια του ευρώ (μια περιπέτεια που ξεκίνησε τουλάχιστον από το 1997 με την εγκληματική πολιτική της "σκληρής δραχμής" του Κώστα Σημίτη και του Γιάννου Παπαντωνίου). 
Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να επεκταθούν και στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς -όπως ανέφερε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος- στη διαδικασία της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν οι 165.000 ένστολοι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και οι 190.000 εκπαιδευτικοί.
Ο εκβιασμός θα επαναδιατυπωθεί αύριο το μεσημέρι (αναβλήθηκε η σημερινή σύσκεψη) γιατί υπάρχουν αρκετά θέματα ανοικτά, ενώ την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώνει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο , πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στην οδό Ζαλοκώστα. Στη σύσκεψη μετέχουν οι υπουργοί, Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, και Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο τελευταίος έχει πολύ μεγάλες ιστορικές ευθύνες. Ήδη προϊσταται ενός μηχανισμού ασφαλείας μιας χώρα που βρίσκεται σε διαρκή απειλή και ο οποίος μηχανισμός "ρετάρει". Λειτουργεί ακόμα - ο μοναδικός κρατικός ογανισμός που λειτουργεί - αλλά "ρετάρει".
Μετά από διαδοχικές συντονισμένες επιθέσεις από ξένα και εγχώρια κέντρα για την απαξίωσή του, έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτική ηγεσία στην τύχη του.
Οι πολιτικοί τόσο της Ν.Δ., όσο ακι του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι 100% υπεύθυνοι για την όποια εθνική καταστροφή συμβεί.
Για τον απλό λόγο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν υπονομευθεί καίρια από την πολιτική αφοπλισμού και έλλειψης συντήρησης που έχει ακολουθηθεί από το 2005 μέχρι σήμερα και βέβαια από την οικονομική εξαθλίωση των στελεχών.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι οι απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες, εκτός από τη ριζική ανατροπή στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις), αφορούν και την περικοπή των δαπανών σε ασφάλιση, υγεία και άμυνα, καθώς και τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μετάβασης του Ε.Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση. Ο Ε.Βενιζέλος, ο εκλεκτός της Γερμανίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχει μεταβληθεί σε φανατικό υπέρμαχο και κήνσορα της δανεικής σύμβασης και του PSI, νομίζοντας ότι οι ξένοι θα τον σώσουν αν χρειαστεί.. Θα το δούμε στην πράξη...

Το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 8 Φεβρουαρίου για τη νέα δανειακή σύμβαση ενώ το PSI για το οποίο επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, ο πρόεδρος του IIF Τσαρλς Νταλάρα, θεωρείται, κατά δήλωση Βενιζέλου, «το ευκολότερο μέρος» των μαραθώνιων διαβουλεύσεων.

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας διήρκησε περίπου 12 ώρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε, εξερχόμενος του κτιρίου της αντιπροεδρίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι «παραμένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα θέματα».

«Μετά από δώδεκα ώρες συνεχούς και σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, μπορώ να σας πω ότι έχουμε λύσει αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πάντως εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων και απαιτήσεων της τρόικας για πιο σκληρή λιτότητα, θα συγκληθεί αύριο Κυριακή, πιθανότατα το μεσημέρι, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λ. Παπαδήμο.