Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι αρχηγοί θυσιάζουν τον 14ο για να σώσουν τον 13ο μισθόΟι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, δεν έκαναν δηλώσεις.
Αναμένεται ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού.
Η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο στη συνέχεια αναβλήθηκε λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και των συνομιλιών για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI).
Προς συμφωνία την επόμενη εβδομάδα για το PSI
Το Σάββατο ο κ. Παπαδήμος είχε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λαμιέρ.
Σε ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους. Προστίθεται πως η κατάληξη των συνομιλιών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους ομολογιούχους η διαπραγμάτευση αναμένεται να κλείσει βάσει του περιγράμματος που έθεσε προ ημερών ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό σημαίνει πως οι πιστωτές αποδέχθηκαν την απαίτηση Γιούνκερ για επιτόκιο των νέων ομολόγων κάτω από 4%, υπαναχωρώντας από την αρχική τους θέση.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως οι εκπρόσωποι των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λαμιέρ θα φύγουν από την Ελλάδα την Κυριακή, όμως θα παραμείνουν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.
Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για σημαντική πρόοδο κατά τη συνάντηση του Σαββάτου. «Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. Πιστεύω ότι έχουμε κινηθεί απολύτως μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών που μας έχει δώσει το Eurogroup και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδικασία, παράλληλα φυσικά με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα».
Σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, με αιχμή τα εργασιακά, ο υπουργός Οικονομικών είχε το Σάββατο συνάντηση με τους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ, και ΔΝΤ
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα: δημοσιονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικό, τα σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και την επανακεφαλαιοποίησή του και τις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά δραματικούς τόνους, τονίζοντας πως «οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία». «Το παιχνίδι που παίζεται είναι ιστορικής σημασίας. Και πρέπει να υπάρξει πραγματική συστράτευση των κομμάτων, οι αρχηγοί των οποίων θα συναντηθούν αύριο με τον Πρωθυπουργό, των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης».
Αφού έκανε λόγο για σκληρά διλλήματα που πρέπει να απαντηθούν, σημείωσε πως κανένα κόμμα δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από άλλο κόμμα, κανένα πολιτικό πρόσωπο πίσω από άλλο πολιτικό πρόσωπο, προσθέτοντας πως «είναι τώρα η ώρα της διαπραγμάτευσης και η ώρα της αλήθειας».
«Δεν υπάρχει -το επαναλαμβάνω- δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. Τώρα πρέπει όποιος μπορεί να βοηθήσει να βοηθήσει. Το να λέμε τραγούδια έξω από τον χορό δεν σημαίνει τίποτα. Όποιος μπορεί να ''τραγουδήσει'' υπέρ της χώρας να έρθει να το κάνει τώρα. Αυτό είναι μία παράκληση, δεν είναι μια πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι μία αντιδικία κλασικού τύπου. Είναι μια εθνική παράκληση» κατέληξε.
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Λ. Παπαδήμος
Αργότερα την Κυριακή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα μεταβεί στις Βρυξέλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αύριο 30 Ιανουαρίου.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου
14:00 Αφίξεις Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων
15:00 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
15:15 Οικογενειακή φωτογραφία
15:30 Σύνοδος Εργασιών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
έως +/- 19:00
Δηλώσεις προς ΜΜΕ (μετά το πέρας της Συνόδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου