Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Παροχή γεωργικών συμβουλών, ένας παλιός θεσμός σε νέες βάσεις


 

Την έναρξη της ουσιαστικής εφαρμογής του συστήματος παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σηματοδοτεί η έκδοση της απόφασης που συνυπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η απόφαση προσδιορίζει τις ευθύνες των γεωργικών συμβούλων και θέτει σε λειτουργία ένα βασικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη.Η απόφαση προσδιορίζει τις ευθύνες των γεωργικών συμβούλων και θέτει σε λειτουργία ένα βασικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη.
Ένα σύστημα, το οποίο αποτέλεσε βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ του 2003 και έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2007, έφτασε μέχρι τον Γενάρη του 2012 για να υλοποιηθεί. Οι σύμβουλοι για τη χώρα μας έχουν εγκριθεί από το 2008, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν εργαστεί καθώς δεν είχε οριστεί καν το αντικείμενό τους.
Η απόφαση αυτή έρχεται πλέον να προσδιορίσει τις ευθύνες των γεωργικών συμβούλων και να θέσει σε λειτουργία ένα βασικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη, αφού στόχο έχει να βοηθήσει τους γεωργούς να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και να αποφύγουν τις οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Σύμφωνα με τα κοινοτικά πρότυπα, το σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των γεωργών όσον αφορά τις ροές υλικών και τις γεωργικές διαδικασίες που αφορούν το περιβάλλον, την ασφάλεια τροφίμων, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.
Θεσπίστηκε ταυτόχρονα με το σύστημα πολλαπλής συμμόρφωσης, σύμφωνα με το οποίο η ενίσχυση στο πλαίσιο της ΚΑΠ καταβάλλεται εξ ολοκλήρου μόνο στην περίπτωση που οι γεωργοί πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ, σκοπός της απόφασης είναι η θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 73/2009, όσον αφορά την πιστοποίηση των φορέων που εντάσσονται στο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, προκειμένου να βοηθηθούν οι γεωργοί να ανταποκριθούν στα πρότυπα μιας σύγχρονης γεωργίας υψηλής ποιότητας.
Για τη λειτουργία του συστήματος παροχής γεωργικών συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ορίζεται Δημόσια Αρχή ως αρμόδια για την εποπτεία, τον συντονισμό και τον έλεγχό του. Επίσης, ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των γεωργικών συμβούλων, των συνεργατών τους και των ελεγκτών γεωργικών συμβούλων, προκειμένου αυτοί να ενταχθούν στο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και ο φορέας πιστοποίησης αυτών.
Οι δικαιούχοι 
Για την ένταξη στο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δύνανται να πιστοποιηθούν ως Γεωργικοί Σύμβουλοι οι εξής:
α) Το φυσικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 5, εφεξής  αποκαλούμενο Φυσικό Πρόσωπο Γεωργικού Συμβούλου,
β) Η ατομική επιχείρηση, το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δεν ανήκει στον, εν στενή και εν ευρεία έννοια, δημόσιο τομέα και η  Συλλογική Αγροτική Οργάνωση (Σ.Α.Ο.), που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 6, εφεξής αποκαλούμενα Δομές Γεωργικών Συμβούλων.
Προϋποθέσεις πιστοποίησης συνεργατών Στο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις δύνανται να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα, ως συνεργάτες των πιστοποιημένων Γεωργικών Συμβούλων, πτυχιούχοι ΤΕ, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο μπορεί να πιστοποιηθεί ως συνεργάτης Γεωργικού Συμβούλου για τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες σχετίζονται με το βασικό του πτυχίο.
Οι αρμοδιότητες του Φορέα  Πιστοποίησης1. Ως φορέας πιστοποίησης των Γεωργικών Συμβούλων ορίζεται ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα  (ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ).
2. Αρμοδιότητες του φορέα πιστοποίησης είναι οι παρακάτω:
α) Η εισήγηση στη Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του προγράμματος επιμόρφωσης Γεωργικών Συμβούλων, των συνεργατών τους και των ελεγκτών τους.
β) Η επιμόρφωση των Γ.Σ., των συνεργατών τους και των ελεγκτών τους.
γ) Η πιστοποίηση των Γ.Σ., των συνεργατών τους και των ελεγκτών αυτών.
δ) Η τήρηση Μητρώου Φ.Π. Γ.Σ., Μητρώου Δομών Γ.Σ., Μητρώου Συνεργατών Γ.Σ. και Μητρώου Ελεγκτών Γ.Σ.. Τα Μητρώα αυτά δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ.
ε) Η κοινοποίηση στη Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ και στο φορέα υλοποίησης του μέτρου καθώς και σε τυχόν άλλες αρμόδιες αρχές, των επικαιροποιημένων στοιχείων των Μητρώων.
στ) Ο συντονισμός της διενέργειας των ελέγχων των πιστοποιημένων Γ.Σ. και των συνεργατών τους.
ζ) Η ταξινόμηση των πορισμάτων των ελέγχων και η κοινοποίησή τους στη Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου και στον φορέα υλοποίησης του μέτρου.
η) Η παροχή συνδρομής και κάθε απαραίτητης πληροφορίας από τα αρχεία που τηρεί, σε κάθε εμπλεκόμενη, στο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δημόσια αρχή, κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου