Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Απάντηση κυβέρνησης για εποπτεία


  


Απάντηση κυβέρνησης για εποπτεία
Αρμόδια για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού είναι η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ο Παντελής Καψής, με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα σε Reuters και Financial Times σύμφωνα με τα οποία προωθείται σχέδιο παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας στα θέματα προϋπολογισμού μέσω της τοποθέτησης ειδικού επιτρόπου στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια ύψους 130 δισ. ευρώ.
"Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η «Ομάδα Δράσης», συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού. Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δις ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δις ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Καψής.
Το έγγραφο πάντως έφθασε στα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης και διέρρευσε στο Reuters και στους Financial Times την ώρα που οι διαβουλεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση θίγουν ακόμα και τον σκληρό "πυρήνα" των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε το Σάββατο με τους εκπροσώπους της τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες τους τόνισε ότι η σκληρή διαπραγμάτευση που έγινε τον Οκτώβριο περιελάμβανε και τον αποκλεισμό του ενδεχομένου να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία. Όπως έγινε γνωστό, τον διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επίτροπος.
Με ανακοίνωση της η Κομισιόν τονίζει ότι ο εποπτικός της ρόλος θα ενισχυθεί στην Ελλάδα, αλλά ότι ο εκτελεστικός ρόλος παραμένει στη ελληνική κυβέρνηση, αδειάζοντας επί της ουσίας τη γερμανική πρόταση.
"Τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να παραμένουν στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και τα όργανα της χώρας. Η ευθύνη αυτή βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει", αναφέρει η ανακοίνωση.
Ασχολίαστο άφησε και η επίσημη γερμανική κυβέρνηση το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times που μεταδόθηκε και από το πρακτορείο Reuters.

Τι λέει το σχέδιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δημοσιονομικός επίτροπος θα μπορεί να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που δεν ταυτίζονται με τους στόχους που θέτους οι δανειστές της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού πρέπει να τεθεί υπό ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και καθοδήγησης. Με δεδομένη την απογοητευτική συμμόρφωση μέχρι τώρα, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί να μεταφέρει την κυριαρχία του προϋπολογισμού της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για μια συγκεκριμένη περίοδο, αναφέρει το δημοσίευμα των FT.
Ειδικότερα, το γερμανικό σχέδιο μοιράστηκε -σύμφωνα με την εφημερίδα- σε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες το απόγευμα ενώ το περιοδικό Spiegel, σε σημερινό του δημοσίευμα, αναφέρει ότι η Αθήνα δεν γνωρίζει τίποτα.
Υποστηρίζει επίσης ότι σύμφωνα με την τρόικα το νέο πακέτο της οικονομικής βοήθειας των 130 δισ. ευρώ δεν επαρκεί παρά το "κούρεμα" του χρέους και ότι αυτό θα πρέπει να ανέλθει στα 145 δισ. ευρώ καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, εκπρόσωπος της τρόικα που διατηρεί την ανωνυμία του δήλωσε στο Spiegel ότι υπολογίζεται πως τα επιπλέον αυτά κεφάλαια δεν μπορούν να συλλεγούν από τους ιδιώτες πιστωτές. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Γερμανία αρνείται να δώσει νέα κεφάλαια για το πακέτο αυτό. Η γερμανική Financial Times αναφέρει ότι και η Πορτογαλία θα χρειαστεί σύντομα ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Αντιδράσεις κομμάτων

"Η συνεργασία με τους κοινοτικούς μας εταίρους βασίζεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26-27 Οκτωβρίου και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ή χώρα μας, μετά τη σαφή απόρριψη των προσπαθειών εταίρων για 'επιτρόπους' και 'κηδεμονία', στις οποίες είχαν, τότε, αντιταχθεί ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Εάν τα δημοσιεύματα ισχύουν, θα πρέπει και πάλι να αποκρουσθεί οποιαδήποτε ιδέα και πρόταση περί 'επιτρόπων' στην Ελλάδα. Η υποχρέωση της υλοποίησης των υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η χώρα, δεν αναιρεί την ανάγκη σεβασμού από τους εταίρους μας των θεμελιωδών αρχών στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης.
"Θα ήθελα να πω με απόλυτη σαφήνεια όσο με αφορά και νομίζω όσο αφορά πολλούς άλλους ότι αυτό πια είναι ευθεία προσβολή της εθνικής κυριαρχίας, δεν συζητείται, δεν μπαίνει στο τραπέζι, δεν μας αφορά, είναι φαντασία αρρωστημένη όποιου το σκέφτηκε", είπε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο".
"Αν ο επίτροπος γίνει αναγκαίος για την πλουτοκρατία, θα τον δεχτούν. Όμως, με ή χωρίς επίτροπο, το έγκλημα σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένο από τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και γενικά την πλουτοκρατία. Ο λαός θα γίνει κυρίαρχος μόνο αν πάρει στα χέρια του τις μεγάλες επιχειρήσεις και αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ με τη δική του εξουσία", τόνιζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
"Από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία, τροφοδοτώντας έτσι λαϊκιστικές και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Αυτό πρέπει να αποκρουστεί. Τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα για μείωση μισθών, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των επικουρικών, η χωρίς όφελος του δημοσίου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η όσο-όσο πώληση επιχειρήσεων του δημοσίου, πρέπει να αποκρουστούν", ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου