- Το κοινοβούλιο του Ιράν εκπονεί σχέδιο, το οποίο προβλέπει την καθολική διακοπή εξαγωγών πετρελαίου σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μέλος του Ιρανικού Κοινοβουλίου προέβη σε δηλώσεις το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με τις οποίες, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πάει σε "πετρελαϊκό πόλεμο" με το Ιράν, οι οικονομίες των κρατών - μελών της "θα γονατίσουν", όπως είπε, αφού η Τεχεράνη δεν θα εξαγάγει στην Ευρώπη ούτε μια σταγόνα πετρέλαιο.
Ο Ιρανός βουλευτής, Seyyed Emad Hosseini, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, στο Majlis (Ιρανικό Κοινοβούλιο) δήλωσε την Παρασκευή: "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διαθέτει τα τρίτα σε ποσότητα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και δεν μπορεί να παραλειφθεί από τις σημερινές εξισώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής σκηνής".
Ο βουλευτής τόνισε ότι ένα παιχνίδι με την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή δύναμη στον κόσμο είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις συναλλαγές στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι η Ευρώπη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τις διακυμάνσεις των τιμών του μαύρου χρυσού.
Ο Hosseini δήλωσε επίσης ότι το Ιρανικό Κοινοβούλιο μελετά ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η άμεση και καθολική διακοπή εξαγωγών πετρελαίου προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με αποτέλεσμα να παραλύσουν, σε πρώτη φάση, οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας.
"Το Ιράν είναι μια ισχυρή οικονομία και οι κυρώσεις που της επιβάλλονται από τις χώρες της Ευρώπης θα βλάψουν μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ιράν εύκολα μπορεί να αποδείξει την ενεργειακή υπεροχή του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής", είπε ο βουλευτής.
Ο Hosseini πρόσθεσε: "Είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη θα χάσει τον πετρελαϊκό πόλεμο με το Ιράν, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες ήδη αντιμετωπίζουν πολλές εσωτερικές προκλήσεις. Οποιεσδήποτε διακοπές στην ροή του πετρελαίου από το Ιράν θα οδηγήσουν στην κλιμάκωση των εσωτερικών πιέσεων και σε περαιτέρω ένταση της κρίσης μέσα στα ίδια τα κράτη - μέλη της ΕΕ".
Κατά την τελευταία συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, πάγωμα των στοιχείων του ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας της χώρας μέσα στην ΕΕ, καθώς και την απαγόρευση πωλήσεων διαμαντιών, χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων προς το Ιράν.
Η επικεφαλής του υπουργείου επί της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, υποστήριξε ότι oι νέες κυρώσεις στοχεύουν στο να αναγκαστεί το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους "P5 +1": τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) συν τη Γερμανία, για νέο κύκλο συνομιλιών, με θέμα το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κατηγορούν την Τεχεράνη ότι μέσω του πυρηνικού της προγράμματος επιδιώκει αμυντικούς στόχους. Οι Δυτικοί έχουν χρησιμοποιήσει το πρόσχημα αυτό, προκειμένου να επιβάλουν τέσσερις γύρους κυρώσεων και μια δέσμη μονομερών κυρώσεων, οι οποίες στόχο έχουν να πλήξουν το Ιράν.
Το Ιράν αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι έχει υπογράψει τη "Συνθήκη περί μη διαδόσεως πυρηνικών όπλων" (Νuclear Non-Proliferation Treaty) και είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Επομένως, έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας που διαθέτει, για ειρηνικούς σκοπούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου