Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Δεύτερη πανευρωπαϊκά στην ανεργία η Ελλάδα


 

Ιστορικά υψηλά επίπεδα της ανεργίας σε όλη την ευρωζώνη δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat με τον συνολικό αριθμό των ανέργων της ευρωζώνης να ανέρχεται στα 16,5 εκατομμύρια στο τέλος του 2011.

Στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2011 ο δείκτης ανεργίας στους άνδρες, έφτασε το 17,2% και στις γυναίκες το 22,1%. Τον Δεκέμβριο του 2011, η ανεργία στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έφτασε το 9,9% και στην ευρωζώνη το 10,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Αυστρία (4,1%), στην Ολλανδία (4,8%), στο Λουξεμβούργο (4,9%).
Σε μια προσπάθεια να ληφθούν μέτρα ειδικά για την ανεργία των νέων που εξελίσσεται σε μάστιγα, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η σύσταση ειδικών «ομάδων δράσης» σε οκτώ κράτη μέλη της Ε.Ε. όπου η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 30%.
Οι 8 χώρες στις οποίες θα συσταθούν οι εν λόγω ομάδες δράσεις, είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και τη Σλοβακία.
Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, αυτές οι ομάδες δράσης θα αποτελούνται από εκπροσώπους των εθνικών αρχών και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και αναμένεται να επισκεφθούν μέσα στον Φεβρουάριο τα ενδιαφερόμενα αυτά 8 κράτη- μέλη.
Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν μέσα στις επόμενες 11 εβδομάδες, δηλαδή έως τα μέσα Απριλίου, τους τομείς εκείνους όπου μπορεί να υπάρξει κάποιος επαναπρογραμματισμός προς όφελος των νέων με την αξιοποίηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί και υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 82 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου