Μήνυμα σε όσους διατυπώνουν προτάσεις που θέτουν σε έναν λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας με αφορμή το έγγραφο για γερμανικό σχέδιο δημοσιονομικής επιτροπείας στην Ελλάδα που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, έστειλε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μέγεθος της βοήθειας που λαμβάνει η πατρίδα μας από τους θεσμικούς της εταίρους στην Ευρώπη και θα ανταποκριθεί, μέσα από τις θυσίες του, στην ιστορική υποχρέωση που έχουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την βαθειά δημοσιονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Από τη δική τους πλευρά, οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στην θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας και αξιοπρέπειας", τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Αυτή η θεμελιώδης αρχή ισχύει πλήρως και για τις χώρες-μέλη που, καθώς διέρχονται περιόδους κρίσης και προσαρμογής, έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους προς όφελος όλης της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης. Όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα. Είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιο τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες", συμπλήρωσε λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας.
Το θέμα απασχόλησε την χθεσινή μέρα και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με την τρόικα, έλαβε την διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί αφού πρώτα υπογράμμισε ότι η συμφωνία του Οκτωβρίου περιελάμβανε και τον αποκλεισμό του ενδεχομένου να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία. Ο Αντώνης Σαμαράς δια του Γιάννη Μιχελάκη χαρακτήρισε "αστειότητες" τα περί επιτροπείας στην Ελλάδα και είπε ότι αυτό το θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Απορριπτικός κατηγορηματικά ήταν και ο Γ. Καρατζαφέρης.
"Το δίλημμα για το λαό είναι να σωθεί ο ίδιος και όχι η πλουτοκρατία. Τα αστικά κόμματα μαζί σφαγιάζουν τα λαϊκά δικαιώματα προκειμένου να προστατεύσουν την κερδοφορία της και τη συμμαχία της με την ΕΕ. Αυτό που επείγει είναι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να απορρίψουν τους εκβιασμούς και να αντεπιτεθούν αξιοποιώντας την τεράστια δύναμη που έχουν αν οργανωθούν και δράσουν", ήταν η τοποθέτηση του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
"Η συζήτηση που γίνεται μέσα από διαρροές και non paper για επιτροπείες, είναι απαράδεκτη, υπονομεύει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι ενώ ο ελληνικός λαός έχει αναλάβει μεγάλα βάρη και έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες, οι ηγεσίες των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για να διαπραγματευτούν σοβαρά και υπεύθυνα και πολύ περισσότερο να εφαρμόσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης.
Τι λέει το Βερολίνο
Η πρόταση του Βερολίνου για δημοσιονομικό επίτροπο στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο, αναφέρουν ανεπίσημες πηγές της Καγκελαρίας αλλά και γερμανικά μέσα.
Όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο, ZDF, από τις Βρυξέλλες το θέμα του επιτρόπου για την Ελλάδα συζητείται εδώ και καιρό στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η εφημερίδα Handesblatt αναφέρει ότι το ίδιο θέμα έχει περιληφθεί στις αποφάσεις του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών τον περασμένο Νοέμβριο.
Δηλώσεις για το ίδιο θέμα του υπουργού Οικονομίας, Φιλίπ Ρέσλερ, δημοσιεύει η σημερινή έκδοση της Bild. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "για να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις χρειάζεται καθοδήγηση και επιτήρηση" και προσθέτει ότι "εάν αυτό δεν το καταφέρουν μόνοι τους οι Έλληνες, τότε η καθοδήγηση και επιτήρηση πρέπει να έρθουν απ' έξω, τα λόγια πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις". Καταλήγει, μάλιστα, λέγοντας ότι "η υπομονή μας με την Ελλάδα εξαντλήθηκε. Ο χρόνος τελειώνει".
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Μπάστλ, που δηλώνει ότι η ιδέα του επιτρόπου είναι σωστή όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτά που έχουν αποφασιστεί.
Αντίθετα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν από την κα Μέρκελ να ενισχύσει τα ταμεία μηχανισμών σωτηρίας και στο μέλλον να διαθέσει τα έσοδα του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για αναπτυξιακά προγράμματα στην Ελλάδα.
Η αντίδραση της Κομισιόν
Με μια προσεκτική ανακοίνωση χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η τήρηση του προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι υπόθεση της κυβέρνησης της χώρας. Υπενθύμισε όμως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί ήδη ελεγκτικοί μηχανισμοί υπό την εποπτεία των Βρυξελλών οι οποίοι φροντίζουν να λαμβάνουν τις αποφάσεις τις οποίες θεωρούν οι Βρυξέλλες ότι πρέπει να υιοθετεί η χώρα.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Μανώλης Σπινθουράκης, στην Ευρώπη επικρατούν δυο τάσεις αναφορικά με την γερμανική πρόταση για δημοσιονομική επιτροπεία στην Ελλάδα.
Οι χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση των τριών Α (Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία) φαίνεται να συντάσσονται με την Γερμανία καθώς η Ελλάδα προβάλλεται ως μια "ειδική περίπτωση χώρας" στην οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα.
Από την άλλη πλευρά, στην τάση αυτή στέκονται αντίθετες οι χώρες της νότιας Ευρώπης οι οποίες φέρεται να προβληματίζονται από το γεγονός ότι η Γερμανία μετά την οικονομική αδιαλλαξία που επέδειξε στο Νταβός και η οποία κατάστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αυξήσει την οικονομική ενίσχυση προς τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, προχωράει πλέον και στην πολιτική αδιαλλαξία καθώς υποβάλλει προτάσεις που ξέρει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν, προκαλάντως κατ' αυτό τον τρόπο εντάσεις στην ίδια την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου