Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τετάρτη στην πλατεία Βάθη

Με δύο μαζικά συλλαλητήρια απαντούν οι αγρότες στην άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να ικανοποιήσει έστω και ένα από τα αιτήματα της αγροτικής πλευράς για το φορολογικό. Οι Θεσσαλοί προχωρούν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθη και πορεία προς τη Βουλή και οι Κρητικοί με παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.
Στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτικών μπλόκων το Σάββατο 15 Φλεβάρη αποφασίστηκε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθη και πορεία προς τη Βουλή, στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης εκφράζοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.
Οι αγρότες αποφάσισαν να μπουν σε διαδικασία προετοιμασίας για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τετάρτης. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη θα ζητήσουν συνάντηση με το ΥΠΕΚΑ ώστε να θέσουν το αίτημά τους για μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50% αλλά και με τον διοικητή του ΟΓΑ για να ζητήσουν τη θεώρηση των βιβλιαρίων αγροτών.
Τέλος, αποφάσισαν να τιμήσουν και φέτος αγωνιστικά το Κιλελέρ, στις 9 Μάρτη με συλλαλητήριο ο τόπος του οποίου θα αποφασιστεί στην πορεία. 
Παγκρήτιο συλλαλητήριο
Την ίδια ώρα παγκρήτιο συλλαλητήριο ετοιμάζουν οι αγρότες της Κρήτης την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο από όλα τους αγρότες είναι η φορολόγηση και μάλιστα από το πρώτο ευρώ όλων των αγροτικών εισοδημάτων. Με λίγα λόγια δεν θα γλιτώσουν από την εφορία ακόμα και οι φτωχοί συνταξιούχοι αγρότες στα χωριά που παίρνουν 350 ευρώ σύνταξη του ΟΓΑ και διατηρούν εισόδημα 500 – 1000 ευρώ το χρόνο από το λάδι. Ακόμα και αυτό το πενιχρό εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή 13%. Άνθρωποι δηλαδή που δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν το «χαράτσι» για τα σπίτια τους, στους οποίους έχουν «κοπεί» τα επιδόματα και τα δώρα του Πάσχα και της Πρωτοχρονιάς, θα αναγκαστούν τώρα να δίνουν… μερίδιο στο κράτος και από το πενιχρό αγροτικό εισόδημα τους, που θα συμπληρώνει το νέο φόρο που επιβάλλεται από φέτος στα χωράφια! Επίσης, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο (είναι πάρα πολλοί) θα πληρώνουν επιπλέον στην εφορία 1.300 ευρώ συν το φόρο για τα χωράφια!
Σύμφωνα με τους αγρότες αυτά τα μέτρα οδηγούν το αγροτικό κόσμο μακριά από τη γη του, στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα αστικά κέντρα, στην προσπάθεια του να επιβιώσει.
Οι αγροτικές οργανώσεις θέτουν τρεις «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν υποχωρούν: Άρση του μέτρου της φορολόγησης της αγροτικής γης από το πρώτο ευρώ και καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 10.000 ευρώ, ποσό ύψους 20.000 ευρώ να δικαιολογείται για διάφορες δαπάνες και άρση του τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΑΣΝΗ που συνεδρίασε  το βράδυ της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου το συλλαλητήριο της Πέμπτης θα ξεκινήσει στις 10 πμ από τη λεωφόρο 62 Μαρτύρων του Ηρακλείου έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας.
Το πρόγραμμα του συλλαλητηρίου θα κριθεί από τη συμμετοχή του αγροτικού κόσμου και από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι αγρότες στη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη για κινητοποιήσεις  περίοδο καθώς οι περισσότεροι αγρότες αυτές τις μέρες κλαδεύουν τις καλλιέργειες τους, ενώ η θερμοκηπιακή παραγωγή είναι στο «φόρτε» της.
ΘεσσαλίαΕκτός από το μπλόκο της Νίκαιας μπλόκα με τρακτέρ έχουν στηθεί στο Αερινό Μαγνησίας και στη Μελούνα από αγρότες της Ελασσόνας. Αγρότες από το Πήλιο ενίσχυσαν το μπλόκο στο Αερινό με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Ανατολική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
Αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και παραταχθεί στην Επανωμή, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και στα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Πέλλα - Ημαθία
Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώνονται στα Φανάρια της Αλεξάνδρειας στην είσοδο των Γιαννιτσών. Χθες, Πέμπτη οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Διοικητήριο της Πέλλας και στη συνέχεια πορεία στην πρώην ΑΤΕ στην Έδεσσα. Την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, θα γίνει νέα συγκέντρωση στο Διοικητήριο της Πέλλας και στη συνέχεια οι αγρότες της περιοχής Σκύδρας θα προχωρήσουν σε κατάληψη στο υποκατάστημα της πρώην ΑΤΕ Σκύδρας στις 12.30 το μεσημέρι. Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο Πέλλας στα Γιαννιτσά, ενώ έκλεισαν συμβολικά το δρόμο στον κόμβο Μαυροβουνίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Αριδαίας και στη διασταύρωση Πλευρώματος της ΕΟ Σκύδρας - Νάουσας.

Σέρρες
Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί στα χωριά Μητρούσι, Νέος Σκοπός και Νέα Ζίχνη.

Πιερία
Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής συγκρότησαν δυο νέα μπλόκα, το ένα στην είσοδο της Κατερίνης και το άλλο στη διασταύρωση του Βαρικού.

Κοζάνη
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του αγροτικού μπλόκου στη γέφυρα των Σερβίων. Ακολούθησε πορεία στη ΔΟΥ Κοζάνης και παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά της τράπεζας ΑΤΕ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Μπλόκα έχουν στηθεί στη γέφυρα των Σερβιών, στο Φιλώτα, και στο Αμύνταιο.


Εβρος
Συνεχίζουν τα μπλόκα των αγροτών στον κόμβο την Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Κορνοφωλιά, Φέρρες και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Την Κυριακή 16 Φλεβάρη θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος και τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη στις 10π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρώην ΑΤΕ Ορεστιάδας.

Κομοτηνή
Μπλόκο έχει στηθεί στην είσοδο της πόλης και τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί πανθρακικό συλλαλητήριο στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.


Ήπειρος
Έχει στηθεί ήδη ένα μπλόκο στην περιοχή Φανάρι (Καναλάκι) Πρέβεζας, με αποφάσεις των τεσσάρων αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Επίσης μπλόκα υπάρχουν και στο Λούρο Πρέβεζας αλλά και στην Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας. Χθες αγρότες από τα μπλόκα Φαναριού (Καναλάκι) και Λούρου άνοιξαν συμβολικά τα διόδια του Ακτίου.Στη Θεσπρωτία, τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο Γραικοχώρι δίπλα στον κόμβο της Εγνατίας, στην παλαιά εθνική οδό προς Ιωάννινα, καθώς και στον παραλιακό δρόμο της Ηγουμενίτσας, δίπλα στο λιμάνι, όπου κατάφεραν να φτάσουν χθες το βράδυ, όταν με μία αιφνιδιαστική κίνηση πέρασαν από τον κλοιό των αστυνομικών.


Αιτωλοαρκανανία
Παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο της Ερμίτσας. Το Σάββατο 15 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 11.30π.μ. στο Αγρίνιο.

Φθιώτιδα
Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες στον κόμβο της Ανθήλης με την συμμετοχή να ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Οι κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα στο δρόμο, ενώ από όλες τις πλευρές το μήνυμα προς την κυβέρνηση ήταν ότι είμαστε ενωμένοι και ότι δεν πάει άλλο.«Δεν μπορεί να μας γονατίσει κανένας. Ζητάμε να κατέβει ο πρωθυπουργός στα μπλόκα να μιλήσει με τους αγρότες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου Δημήτρης Δημογιάννης.
Χθες επίσης πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Μακρακώμης. Παραταγμένα παραμένουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην ΕΟ Λαμίας - Καρπενησίου, στη Μακρακώμη καθώς και στη θέση Δρούγος Δομοκού. Εν των μεταξύ, συνάντηση με τον υπεύθυνο Αγροτικής Πολιτικής και υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Ευάγγελο Αποστόλου θα πραγματοποιήσει το Σάββατο το πρωί στις 11, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Φθιώτιδας.

Εύβοια

Την Τετάρτη 12 Φλεβάρη μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαντουδίου με περισσότερα από 40 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα και απέκλεισαν συμβολικά για 3 ώρες την Τράπεζα Πειραιώς.

ΒοιωτίαΑγρότες από το μπλόκο του Ορχομενού άνοιξαν την Τετάρτη συμβολικά τα διόδια της Τραγάνας. Αγρότες της περιοχής έχουν ήδη παρατάξει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού, ενώ σταδιακά ενισχύονται.

Αργολίδα

Μαζικό το μπλόκο στο Ανυφί με τους αγρότες της περιοχής να το ενισχύουν σταδιακά. Το βράδυ, στο μπλόκο στο Ανυφί έγινε σύσκεψη των μπλόκων της Πελοποννήσου που συντάσσονται με τις αποφάσεις και το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Αγροτικών Μπλόκων, όπου προχώρησαν σε αποτίμηση της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, καθορίζοντας της περαιτέρω δράσης τους. Έτσι και κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, αγρότες από 9 μπλόκα της Πελοποννήσου την Κυριακή 16 Φλεβάρη, στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια του Ισθμού Κορίνθου.

ΑρκαδίαΣτην Τρίπολη έχουν παραταχθεί τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στα Βούρβουρα, στο δρόμο Τρίπολης - Σπάρτης. Το μπλόκο ενισχύθηκε και από αγρότες από το Νομό Λακωνίας. Συλλαλητήριο των αγροτών με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι, στο μπλόκο στα Βούρβουρα

Αχαΐα
 Παραμένουν και ενισχύονται καθημερινά τα μπλόκα σε 4 σημεία του νομού. Στα Φανάρια της Κάτω Αχαγιάς, όπου κάθε μέρα το απόγευμα αποκλείεται συμβολικά η ΕΟ Πατρών - Πύργου στο ύψος του συγκεκριμένου σημείου. Στην Αιγιαλεία, στον ποταμό Σεληνούντα, στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου. Επίσης, μπλόκα υπάρχουν σε δυο σημεία της ΕΟ Πατρών - Πύργου, γνωστότερος και ως 111, στον Πρέβεδο και στο σταυροδρόμι της Τριτέας, κοντά στο Καλέντζι. Σήμερα, αγρότες και των 4 μπλόκων της Αχαΐας άνοιξαν συμβολικά τα διόδια του Ρίου.

Μεσσηνία
Σήμερα από το πρωί οι αγρότες από όλη τη Μεσσηνία πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση με τρακτέρ έξω από το υποκατάστημα της ΔΟΥ στην Καλαμάτα. Στη Μεσσήνη, αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα απέκλεισαν το πρωί της Τετάρτης, συμβολικά την είσοδο του υποκαταστήματος της πρώην ΑΤΕ. Την ίδια ώρα έχουν ήδη στηθεί και καθημερινά ενισχύονται σε τρία σημεία του νομού τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στουςΓαργαλιάνους και στο Πεταλίδι.

Ηλεία
Στη δημιουργία ενός νέου μπλόκου, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου της ΕΟ Πύργου - Πατρών, προχώρησαν οι αγρότες της Ηλείας, ενώ ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο Μαραθιάς. Σήμερα Πέμπτη οι αγρότες της περιοχής προχώρησαν σε κατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο. Παράλληλα προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της ΕΟ Πύργου - Ολυμπίας στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου, στην είσοδο του Πύργου.

ΚρήτηΣτα Χανιά ενισχύεται το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια. Καθημερινά ανανεώνουν τα αγωνιστικά τους ραντεβού στις 12 το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα. Την Παρασκευή 14 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στα Μεγάλα Χωράφια με την συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών και κτηνοτρόφων

ΖάκυνθοςΜαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι αγρότες στο Σαρακηνάδο ύστερα από κάλεσμα του αγροτοκτηνοτροφικού Σύλλογου. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τρίτη 18 Φλεβάρη στις 10π.μ. στην περιοχή Λούμπα στην είσοδο της πόλης της Ζακύνθου.

Λέσβος
Ύστερα από Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε ησυνέχιση των κινητοποιήσεων, με νέα συγκέντρωση, τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., στη Λάρσο.

Λήμνος
Σε εξέλιξη η συγκέντρωση μπροστά από το παράρτημα της Νομαρχίας, ενώ νωρίτερα οι αγρότες μαζί με εργαζόμενους πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο. Το απόγευμα αναμένεται νέα συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο της Νομαρχίας.

Με κομπιούτερ θα γίνονται οι δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ

Ηλεκτρονικά και ενώπιον του παραγωγού θα αποστέλλεται η δήλωση ζηµιάς από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Σύµφωνα µε τις αποφάσεις της διοίκησης του Οργανισµού, προκειµένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωµής των αποζηµιώσεων και να µην γίνονται λάθη στις καταχωρήσεις των στοιχείων των παραγωγών, το αµέσως επόµενο διάστηµα θα αλλάξει το σύστηµα καταγραφής, µε βασικό κορµό την ηλεκτρονική βάση δεδοµένων που έχει ήδη δηµιουργηθεί µε τη βοήθεια του ΟΠΕΚΕΠΕ και περιέχει τις δηλώσεις καλλιέργειας/εκτροφής όλων των παραγωγών.
Γρήγορα πορίσματα και άμεση καταβολή αποζημιώσεων θα φέρει ηonline καταχώρηση των δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ.Γρήγορα πορίσματα και άμεση καταβολή αποζημιώσεων θα φέρει ηonline καταχώρηση των δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ.
Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι έχει ήδη γίνει επαφή µε τους δήµους και έχει υποβληθεί το σχέδιο του Οργανισµού για µείωση των ανταποκριτών στον ελάχιστο αριθµό των τριών ανά καλλικρατικό δήµο.
Επίσης, ο ΕΛΓΑ έχει ζητήσει να επανδρωθούν τα συγκεκριµένα τµήµατα µόνο µε γεωτεχνικούς, που θα έχουν και γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε να µπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ζηµιάς και όχι χειρόγραφες, όπως γίνεται σήµερα.
Βέβαια, η όλη προσπάθεια έχει «κολλήσει» στην προεκλογική περίοδο, αφού θα είναι δύσκολο οι δήµαρχοι να µειώσουν τους 2.000 ανταποκριτές σε 900.
Από τη µία πλευρά, η online καταχώρηση των δηλώσεων ζηµιάς βοηθά τον ΕΛΓΑ να διασταυρώνει αµέσως εάν ο εν λόγω παραγωγός έχει πληρώσει την εισφορά, αλλά από την άλλη καθιστά και γρηγορότερη τη διαδικασία εξαγωγής του πορίσµατος για κάθε συµβάν και περιοχή.
Το πρόβληµα των καθυστερήσεων στην έκδοση πορισµάτων εντοπίστηκε από πολλούς παραγωγούς, που έχουν διαµαρτυρηθεί τόσο στη διοίκηση του ΕΛΓΑ όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπήρχαν περιπτώσεις, που σε κάποιους νοµούς και δήµους δεν είχαν βγει τα πορίσµατα των εκτιµητών του ΕΛΓΑ για πάνω από έξι µήνες, ενώ ο ΕΛΓΑ υπόσχεται πληρωµή αποζηµίωσης σε διάστηµα τριών µηνών.
Αφορµή για να επανέλθει στο προσκήνιο το θέµα των πορισµάτων ήταν η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των αγροτών του νοµού Ηλείας µε τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Αργύρη Μποτό, µετά από πρωτοβουλία της βουλευτή, ∆ιονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

Νέος ασφαλιστικός  κανονισµός  για ακαρπία
Σε ό,τι αφορά την ακαρπία που προέκυψε στις ελαιοκαλλιέργειες κατά την περσινή χρονιά, ήδη προωθείται νοµοθετική ρύθµιση για την ένταξη του αιτίου ως ασφαλίσιµου κινδύνου στον κανονισµό του ΕΛΓΑ.
Αµέσως µετά θα ακολουθήσει αλλαγή του κανονισµού, µε αναδροµική ισχύ και για το 2013, ώστε να καλυφθούν µε αποζηµιώσεις όσες δενδρώδεις καλλιέργειες υπέστησαν απώλειες παραγωγής, εξαιτίας του µίνι καύσωνα κατά την περυσινή άνοιξη. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, σύµφωνα µε τον κ. Μποτό, ώστε να µην κινδυνεύσει η χώρα µας µε ποινές από την Ε.Ε. για παράτυπες κρατικές ενισχύσεις.

Νέος τιμοκατάλογος από τον ΕΛΓΑ για τα τέλη εκτίμησης ανά καλλιέργεια

Αλλάζει το κόστος υποβολής δηλώσεων ζημιάς ο ΕΛΓΑ, εκδίδοντας νέο τιμοκατάλογο που διαφέρει ανά είδος κααλλιέργειας, σύμφωνα με σχετική απόφαση που συνυπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Έτσι, ο παραγωγός καταβάλλει τέλη εκτίμησης - επανεκτίμησης ως εξής:
Ο παραγωγός με την υποβολή αιτήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας καταβάλλει τέλη 20 ευρώ ανά φάκελο.Ο παραγωγός με την υποβολή αιτήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας καταβάλλει τέλη 20 ευρώ ανά φάκελο.
Για ζημιές στη φυτική παραγωγή:
α) Για καλλιέργειες σιτηρών, πενήντα λεπτά (0,5 €) του ευρώ κατά στρέμμα
β) Για αροτραίες καλλιέργειες, ένα (1 €) ευρώ κατά στρέμμα
γ) Για αμπελοειδή, ακτινίδια και κηπευτικά, δύο (2 €) ευρώ κατά στρέμμα
δ) Για καλλιέργειες καρποφόρων δένδρων, δέκα λεπτά (0,10 €) του ευρώ κατά δένδρο, όταν τα δένδρα αναπτύσσονται σε ελεύθερα ή γραμμοειδή σχήματα και πυκνότητα φύτευσης μέχρι 100 δένδρα το στρέμμα
ε) Για καλλιέργειες δενδρωδών καλλιεργειών υπέρπυκνης φύτευσης (πυκνότητα φύτευσης άνω των 100 δένδρων), δέκα (10 €) ευρώ κατά στρέμμα
στ) Για καλλιέργειες υπό κάλυψη γενικά (δεν περιλαμβάνεται η χαμηλή κάλυψη), δέκα (10 €) ευρώ κατά στρέμμα
ζ) Για καλλιέργειες δρεπτών ανθέων, είκοσι (20 €) ευρώ κατά στρέμμα
η) Για καλλιέργειες φυτωρίων και καλλιέργειες καλλωπιστικών θάμνων – δένδρων, σαράντα (40 €) ευρώ κατά στρέμμα
θ) Για καλλιέργειες γλαστρικών φυτών, πενήντα (50 €) ευρώ κατά στρέμμα

Για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο:
α) Για βοοειδή και μόνοπλα, τριάντα (30 €) ευρώ κατά κεφαλή ζημιωθέντος ζώου
β) Για αιγοπρόβατα και χοίρους, δύο (2 €) ευρώ κατά κεφαλή ζημιωθέντος ζώου
γ) Για όρνιθες, γαλοπούλες και κουνέλια, δέκα (0,10 €) λεπτά κατά κεφαλή ζημιωθέντος ζώου
δ) Για μελισσοσμήνη, δύο (2 €) ευρώ κατά ζημιωθέν μελισσοσμήνος (κυψέλη)

Επιπλέον, ο παραγωγός με την υποβολή αιτήματος – φακέλου για ένταξη σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας καταβάλλει τέλη ύψους είκοσι (20 €) ευρώ ανά φάκελο. Σε περίπτωση ανάκλησης του αιτήματος για επιχορήγηση και πριν την ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου, τα καταβληθέντα τέλη θα επιστρέφονται στον αιτούντα.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Καθορισμός τελών εκτίμησης ζημιών ΕΛΓΑ.pdf