Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

TRIDIASTATH PERIHGHSH


Το Βυζαντινό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο. Άλλο ένα έθιμο, που αντέγραψε η Βορειοδυτική Ευρώπη!




σχόλιο Γ.Θ :  Με ρίζες αρχαιοελληνικές (Ειρεσιώνη) και με στοιχεία που το αποδεικνύουν, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι 100% Ελληνικό και όχι ξενόφερτο.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της αρχαιότητας
Η ιδέα για το στολισμό ενός δέντρου κατά τα Χριστούγεννα δεν είναι ξενόφερτη, όπως θεωρούν πολλοί. Στην αρχαία Ελλάδα παρόμοιο έθιμο υπήρχε, μόνο που το φυτό δεν ήταν έλατο, αλλά η Ειρεσιώνη.
Η Ειρεσιώνη (είρος = έριον, μαλλίον) ήταν κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λπ., εκτός του μήλου και του αχλαδιού).
Αποτελούσε έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας κατά το επόμενο και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).
Το διάστημα 22 Σεπτεμβρίου-20 Οκτωβρίου, παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν, περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας κάλαντα από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή τη νοικοκυρά και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.
Πρόγονος λοιπόν, του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η Ειρεσιώνη , μέσω της οποίας μεταδόθηκε το έθιμο του στολισμένου δέντρου στους βόρειους λαούς από τους Έλληνες ταξιδευτές, οι οποίοι ελλείψει ελαιοδένδρων, στόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που ευδοκιμούσαν σε κάθε τόπο.
http://www.prisonplanet.gr
http://www.kalyterotera.gr/2012/11/blog-post_893.html 

Το Βυζαντινό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

To Χριστουγεννιάτικο δένδρο και μάλιστα ως μετεξέλιξη της αρχαίας Ελληνικής «Ειρεσιώνης»,
όχι μόνο δεν απαγορευόταν στο Βυζάντιο αλλά αντιθέτως κατά την εορτή των Χριστουγέννων «.κατά διαταγήν του επάρχου της (κάθε) πόλεως, ου μόνον καθαρισμός των οδών εγένετο, αλλά και στολισμός διαφόρων κατά διαστήματα στηνομένων στύλων με δενδρολίβανα, κλάδους μύρτου και 
άνθη εποχής (Φαίδωνος Κουκουλέ, Τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και Aκαδημαϊκού «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» τ. στ΄, σελ. 152).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα επίλεκτο Βασιλικό Καβαλλαρικό (Ιπποτικό) Τάγμα της βυζαντινής ανακτορικής φρουράς το οποίο - μεταξύ άλλων - συμμετείχε με τελετουργικό ρόλο σε επίσημες αυτοκρατορικές τελετές - μεταξύ των οποίων και της τελετής των Χριστουγέννων - ήταν εκείνο της «Εταιρείας», το οποίο διαιρείτο σε «Μικρή», «Μεσαία» και «Μεγάλη Εταιρεία».
Την «Μικρή Εταιρεία» την αποτελούσαν αλλόθρησκοι!!!. (π.χ. εθνικοί, ειδωλολάτρες, μουσουλμάνοι κλπ).
Την «Μεσαία Εταιρεία» την αποτελούσαν αλλόδοξοι ή/και αλλοεθνείς Χριστιανοί (π.χ. Σκανδιναυοί, Γερμανοί, Ρώσοι, Άγγλοι κλπ).
Την «Μεγάλη Εταιρεία» την αποτελούσαν «Ρωμαίοι», δηλ. Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Ρωμιοί).
Πιο πιθανό είναι επομένως να ήταν οι αλλοεθνείς/αλλογενείς Ιππότες της Μεσαίας Εταιρείας εκείνοι που μεταλαμπάδευσαν το έθιμο της «Ειρεσιώνης» (το οποίο μετεξελίχθηκε στους «Βυζαντινούς στηνόμενους στύλους με δενδρολίβανα, κλάδους μύρτου και ανθέων εποχής») στις αλλόδοξες Χριστιανικές χώρες από τις οποίες 
κατάγονταν.
Πάντως η ανάμνηση του βυζαντινού Χριστουγεννιάτικου στολισμού με στηνόμενους στύλους με δενδρολίβανα επιβίωσε στα Πρωτοχρονιάτικα κάλανδα: «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά ψηλή μου ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΙΑ.»
Δεν γνωρίζω εάν π.χ. στις Σκανδιναβικές χώρες φύονται δενδρολίβανα, αλλά τα κλαδιά του ελάτου που μοιάζουν πολύ με εκείνα του δενδρολίβανου θα μπορούσαν ίσως να αποτελούν το πιο πρόσφορο υποκατάστατό του που διαδόθηκε ευρέως στη Δύση
και παρέμεινε μέχρι τις ημέρες μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φάτνη η οποία τοποθετείται στην βάση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου αποτελεί επίσης ελληνικό έθιμο από την εποχή του Βυζαντίου «Οι Βυζαντινοί κατά την ημέραν των Χριστουγέννων.εσχημάτιζον σπήλαιον και εν αυτώ ετοποθέτουν στρωμνήν εφ' ής ετοποθέτουν παίδα, τον Ιησούν παριστάνοντα.»(Φαίδωνος Κουκουλέ, Τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» τ. στ΄, σελ. 151).
Ομοίως και τα κάλανδα«.Οι Βυζαντινόπαιδες, περιερχόμενοι τας οικίας, από βαθείας πρωίας μέχρι δείλης οψίας, μετά αυλών και συρίγγων έλεγον τα κάλανδα.» (Φαίδωνος Κουκουλέ, Τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού
«Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» τ. στ΄, σελ. 152).
Περί των καλανδιστών κατά τα Χριστούγεννα κατά τον ΙΒ΄ αι. μαρτυρεί και ο Ι. Τζέτζης γράφων:
«.Και όσοι κατ' αρχίμηνον την Ιανουαρίου και τη Χριστού γεννήσει δε και Φώτων ημέρα, οπόσοι περιτρέχουσι τας θύρας προσαιτούντες μετά ωδών και επωδών και λόγους εγκωμίων.».
Ομοίως ο Άη Βασίλης για τον οποίο ο κα­θη­γη­τής τής λα­ο­γρα­φί­ας Δ. Λου­κά­τος, στο βι­βλί­ο του «Χρι­στου­γεν­νι­ά­τι­κα και των γι­ορ­τών» γρά­φει μεταξύ άλλων ότι:
κλικ για μεγέθυνση
-------------------------------------
."τό ξύλον της ζωής εν τω σπηλαίω εξήνθισεν εκ της Παρθένου".
.και αφήστε τους Άγγλους να νομίζουν ότι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το καθιέρωσε ο μοναχός Βονιφάτιος και τους γερμανούς να λένε ότι αυτοί το πήγαν πρώτοι στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.ναι το πήγαν, αλλά κάποιοι άλλοι το στόλιζαν αιώνες πριν, για να γιορτάσουν τη θεά Κυβέλη.

Προς αύξηση του τέλους επιτηδεύματος




Για ελεύθερους επαγγελματίες
Tην αύξηση του τέλους επιτηδεύματος στα 550-650 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και στα 900-1.000 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξοικονομήσει τους αναγκαίους πόρους και να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τις οικογένειες με παιδιά. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο για φορολόγηση με συντελεστή 45% των εισοδημάτων άνω των 25.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικά σενάρια. Επικρατέστερο είναι η επιβολή του συντελεστή 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 48.000 ευρώ ή ακόμη υψηλότερα.
Εν όψει του κινδύνου να προκληθεί ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναζητείται επειγόντως ένας συμβιβασμός, καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 11 Δεκεμβρίου, ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης. Χθες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνεργασία για το θέμα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, ενόψει και της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ καθιστούσε σαφές πως η συμφωνία του δεν είναι δεδομένη, ενώ η ΔΗΜΑΡ επέμενε σε ριζική αλλαγή όλης της δομής του φορολογικού.

Σε διαθεσιμότητα με τον νόμο


ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ


Σε διαθεσιμότητα με τον νόμο
Σε διαθεσιμότητα και με... το νόμο βρίσκονται πλέον οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικών κλάδων. Με την έκδοση της προαναγγελθείσας πράξης νομοθετικού περιεχομένου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρέκαμψε τελικώς το σκόπελο της άρνησης των δημάρχων αφενός να αποστείλουν στοιχεία και αφετέρου να υπογράψουν τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία για όσους φορείς δεν είχαν αποστείλει λίστες (ως επί το πλείστον ΟΤΑ) θα αντληθούν από αυτά που έχουν συλλεγεί μέσω της απογραφής, συμπαρασύροντας όμως στη διαθεσιμότητα το σύνολο των υπαλλήλων των συγκεκριμένων κατηγοριών, αφού δεν μπορούν να διαπιστωθούν σε αυτή τη φάση οι εξαιρέσεις. «Η διαρκής επικαιροποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού, προκειμένου για μεταβολές της υπηρεσιακής τους κατάστασης που επέρχονται αυτοδικαίως από τυπικό νόμο, γίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο και εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο» αναφέρεται στη νομοθετική πράξη.
Παράλληλα, καταργώντας την μέχρι σήμερα ισχύουσα διοικητική πρακτική της υπογραφής διαπιστωτικών πράξεων από τη διοίκηση του εκάστοτε φορέα, προστίθεται πως «για την επέλευση των πάσης φύσεως συνεπειών της ανωτέρω υπηρεσιακής μεταβολής δεν είναι αναγκαία η έκδοση σχετικής πράξης».
Η παραπάνω εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα, οι υπάλληλοι που εξαιρούνται του μέτρου, και θα συμπεριληφθούν σ' αυτό, να πρέπει οι ίδιοι να προσκομίσουν στη συνέχεια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει και ρήγμα στις τάξεις των εργαζομένων, αλλά και στην άρνηση των αιρετών, αφού θα βρεθούν αντιμέτωποι με όσους αδίκως συμπαρασύρει η ρύθμιση.

Νέο άλμα της ανεργίας στο 26% τον Σεπτέμβριο


Νέο ρεκόρ κατέρριψε το ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο 26,0% από 18,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011 και 25,3% τον Αύγουστο του 2012. Ξεπέρασε, μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό της Ισπανίας και είναι πλέον το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι δε ότι στους νέους ηλικίας 15-24 ετών η ανεργία εκτινάχθηκε στο 56,4% από 47,6% που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα.
Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.295.203 άτομα, αυξημένοι κατά 356.495 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011 (αύξηση 38,0%) και κατά 34.670 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (αύξηση 2,8%).
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 325.334 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011 (μείωση 8,1%) και κατά 21.626 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (μείωση 0,6%) και διαμορφώθηκαν σε 3.695.053 άτομα.
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 283 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011 (μηδενική ποσοστιαία μεταβολή) και μειώθηκαν κατά 3.119 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (μείωση 0,1%), διαμορφούμενοι σε 3.373.692 άτομα.
Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες αυξήθηκε στο 30,1% από 22,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ στους άντρες αυξήθηκε στο 22,9% από 16,4%.
Σε επίπεδο αποκεντρωμένης διοίκησης, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στην Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία (28%) και στην Αττική (27,6%) και τα χαμηλότερα στην Κρήτη (20%) και στο Αιγαίο (22,6%).

7 ισχυρά παυσίπονα


 


7 ισχυρά παυσίπονα που έχουμε …στην κουζίνα μας
Η φύση έχει προνοήσει, πολύ πριν τη φαρμακευτική, να δημιουργήσει παυσίπονα, τα οποία ευτυχώς βρίσκονται σε αφθονία και είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στην κουζίνα σας.




Ξύδι για την καούρα
Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει η γνωστή παροιμία, έτσι και το ξύδι από μηλίτη είναι η καλύτερη και φυσικότερη ίαση για την καούρα. Βάλτε ένα κουταλάκι της σούπας ξύδι μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το σιγά σιγά. Το ξύδι από μηλίτη περιέχει αλκαλοποιητές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον άνθρωπο, ειδικά λόγω των οξέων που περιέχει η σύγχρονη διατροφή.

Σκόρδο για την αρθρίτιδα

Από την αρχαιότητα, το σκόρδο έπαιζε σημαντικό ρόλο στον τομέα των …παυσίπονων. Έτσι και σήμερα, ακολουθώντας την πανάρχαια τακτική, ψιλοκόψτε μία σκελίδα σκόρδο και μαζί με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ζεστάνετέ το. Απλώστε το στις αρθρώσεις που πονούν και θα αισθανθείτε μία τρομερή ανακούφιση. Επιπλέον, το σκόρδο ενδείκνυται και για τον πονόδοντο: τρεις σκελίδες σκόρδο και μία πρέζα αλάτι, χτυπημένα μαζί, είναι ιδανικά όταν τα απλώσετε στο δόντι σας που πονάει.
Μούρα για την κύστη

Έρευνες έχουν δείξει ότι μία μερίδα μούρα μπορούν να μειώσουν έως και 60% τον πόνο από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το μυστικό όπλο είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία «σκοτώνουν» τις ελεύθερες ρίζες που ερεθίζουν το βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση μούρων είναι μοναδική σπιτική θεραπεία και για το πεπτικό έλκος, τη δυσπεψία και τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
Σταφύλια για τη μέση

Μελέτη του Πανεπιστήμιου του Οχάιο έδειξε ότι εάν καταναλώνετε μία μερίδα σταφύλια καθημερινά απαλλάσσεστε από τους πόνους της πλάτης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σταφύλια περιέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στην περιοχή της μέσης, και αυτό με τη σειρά του ανακουφίζει από τον πόνο.

Ανανάς για τις φλεγμονές

Η βρομελίνη που βρίσκεται στον ανανά είναι εκείνη που μπορεί να σας απαλλάξει από το φούσκωμα και το βάρος που νιώθετε στο στομάχι. Επιπλέον, η κατανάλωση ανανά βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, σταματώντας τις κράμπες και τις φλεγμονές. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην απελευθέρωση των φλεγμονωδών ενώσεων, που συμβάλλουν στην αρθρίτιδα.
Βρόμη για τους πόνους περιόδου

Η βρόμη θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις κράμπες τις περιόδου και ανακουφίζουν από την ενδομητρίωση. Ο λόγος είναι ότι η βρόμη είναι πλούσια σε μαγνήσιο και μία από τις καλύτερες πηγές διατροφικού ψευδαργύρου για τις γυναίκες εκείνες, που υποφέρουν από πόνους περιόδου.


Γαρύφαλλο για τον πονόδοντο

Το γαρύφαλλο (το μπαχαρικό όχι το λουλούδι) είναι ένας δοκιμασμένος σύμμαχος κατά του πονόδοντου. Εξάλλου και διάφορες οδοντόκρεμες, που κυκλοφορούν έχουν γαρύφαλλο, κάτι που τις κάνει ακόμη πιο ευεργετικές για τη στοματική υγιεινή. Μπορείτε απλά να ταμπονάρετε με λίγο λάδι από γαρύφαλλο το δόντι που σας πονάει και να ανακουφιστείτε πραγματικά.

Οδηγίες φύτευσης δενδρυλλίων


 Ειδικά για επαγγελματικούς οπωρώνες, πρέπει να προηγηθεί ανάλυση εδάφους και να γίνει ένα όργωμα του εδάφους, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης, σε βάθος περίπου 40cm.

Πριν το όργωμα θα πρέπει να προστεθούν και να ενσωματωθούν φωσφοροκαλλιούχα λιπάσματα σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την εδαφολογική ανάλυση.
Στη συνέχεια με 2-3 περάσματα καλλιεργητή εδάφους το χώμα ψιλοχωματίζεται και ισοπεδώνεται, ενώ στη συνέχεια χαράσσονται οι θέσεις φύτευσης των δενδρυλλίων.
Α. Γυμνόριζα δενδρύλλια
Είναι η περίπτωση των φυλλοβόλων δένδρων (πλην της φιστικιάς).    
1. Άνοιγμα λάκκων διαστάσεων περίπου 50cm X 50cm.
2. Επιλογή φυτών υγειών, με κατάλληλο πάχος κορμού (διαμέτρου όχι μικρότερης του 1 cm) και ύψους (τα καλύτερα περίπου 1,60 cm).
3. Ο κεντρικός βλαστός πρέπει να είναι ευθυτενής.
4. Πλούσιο ριζικό σύστημα, ανάλογο με την κώμη του δενδρυλλίου, χωρίς ύποπτους κόμβους και όταν κόβουμε μικρά τεμάχια της ρίζας οι τομές πρέπει να έχουν χρώμα κιτρινόλευκο και όχι σκούρο.
5. Οι βλαστοί πρέπει να είναι ξυλοποιημένοι, το κάμβιό τους (διαπιστώνεται με ελαφρό τοπικό ξύσιμο) να είναι πράσινο και να φέρουν τους ανάλογους οφθαλμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε λήθαργο και είναι καλά προσκολλημένοι (διαπιστώνεται με πίεση των δακτύλων) στο βλαστό.
6. Στην περίπτωση εμβολιασμένων δενδρυλλίων η ζώνη εμβολιασμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm πάνω από το σημείο φύτευσης.
7. Όταν είναι δυνατό λαμβάνεται πρόνοια τα δενδρύλλια να φυτευθούν σύντομα μετά την εκρίζωσή τους από το φυτώριο.    
8. Την ημέρα της φύτευσης το έδαφος  πρέπει να έχει την ανάλογη υγρασία αλλά να μην λασπώνει (να είναι στο ρώγο του).
9. Κατά την φύτευση κόπτονται οι ρίζες που είναι μεγαλύτερες από το βάθος και πλάτος των λάκκων, ώστε να μην διπλώσουν, ενώ προστίθεται κατά προτίμηση επιφανειακό χώμα (είναι πιο πλούσιο σε οργανική ουσία) το οποίο συμπιέζεται με δυνατό πάτημα γύρω από τη ρίζα. Παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα το εμβόλιο να είναι έξω από το χώμα και ο κεντρικός βλαστός κάθετα προς το έδαφος.
10. Αμέσως μετά τη φύτευση το κάθε δενδρύλλιο πρέπει να ποτίζεται με περίπου 12-15 kg νερό, ώστε να κλείσουν οι θύλακες αέρος στο χώμα, που υπάρχουν παρά το δυνατό πάτημα. 
11. Ανάλογα με το είδος του δένδρου και τις διαστάσεις τους, κατά το φύτευμα ή λίγες μέρες μετά το φύτευμα γίνονται οι ανάλογοι κλαδευτικοί χειρισμοί.
Β. Δενδρύλλια σε γλάστρα ή σε σακούλα με χώμα
Είναι η περίπτωση των αειθαλών δένδρων (εσπεριδοειδή, ελιά) καθώς και της φιστικιάς.    
1. Άνοιγμα λάκκων διαστάσεων περίπου της γλάστρας ή της μπάλας χώματος.
2. Επιλογή φυτών υγειών, χωρίς ορατές ασθένειες στο φύλλωμα και στους βλαστούς.
3. Η γλάστρα ή η μπάλα χώματος σε σακούλα να είναι αναλόγων διαστάσεων με το μέγεθος του δένδρου. Είναι βασική η παρατήρηση στα αειθαλή δένδρα μήπως έχουν εκριζωθεί γυμνόριζα και προστέθηκε μπάλα χώματος εκ των υστέρων.
4. Στην περίπτωση εμβολιασμένων δενδρυλλίων η ζώνη εμβολιασμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm πάνω από τη γλάστρα ή τη σακούλα.
5. Κατά την φύτευση αφαιρείται η γλάστρα (αν δεν είναι από φυτικές ύλες) ή η σακούλα και πιέζουμε καλά το χώμα από τα πλάγια. Ποτέ δεν πατάμε πάνω από τη μπάλα χώματος γιατί θα προξενήσουμε ζημιά στο ριζικό σύστημα.
6. Αμέσως μετά τη φύτευση το κάθε δενδρύλλιο πρέπει να ποτίζεται με περίπου 10kg νερό. 
7. Το κλάδευμα διαμόρφωσης γίνεται μετά την παρέλευση του κινδύνου των εαρινών παγετών.
Του Δ. Ρούσκα
Πρ. Προϊστάμενου Σ.Γ.Ε. Βαρδατών

Αλλάζουν τη μορφή του κάμπου έλλειψη ρευστότητας και νέα ΚΑΠ


 Νέες ζωηρές ανακατατάξεις σημειώνονται στον καλλιεργητικό χάρτη, αρχής γενομένης από τις φθινοπωρινές καλλιέργειες, με το σκληρό σιτάρι να έχει διευρύνει ήδη την παρουσία του, το καλαμπόκι να διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από τις εαρινές σπορές και μια σειρά από ξεχασμένα αγροτικά προϊόντα, όπως το ρεβίθι, η φακή, τα σκόρδα και κάποια ψυχανθή που προορίζονται για ζωοτροφές (βίκος, τριφύλλι, λούπινα κ.α.), να «κλέβουν» δειλά – δειλά εκτάσεις, ακόμα και στις πλέον παραγωγικές ζώνες της χώρας.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το βαμβάκι θα είναι ο μεγάλος χαμένος των εαρινών καλλιεργειών, καθώς η τιμή που εισπράττουν φέτος οι παραγωγοί δεν συνιστά ισχυρό κίνητρο.Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το βαμβάκι θα είναι ο μεγάλος χαμένος των εαρινών καλλιεργειών, καθώς η τιμή που εισπράττουν φέτος οι παραγωγοί δεν συνιστά ισχυρό κίνητρο.
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το βαμβάκι θα είναι ο μεγάλος χαμένος των εαρινών καλλιεργειών, καθώς η τιμή που εισπράττουν φέτος οι παραγωγοί δεν συνιστά ισχυρό κίνητρο για τη στήριξη της επιλογής, ενώ την ίδια στιγμή οι καλλιεργητικές δαπάνες που απαιτεί και τα χρηματοοικονομικά που τη συνοδεύουν δεν διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τη νέα χρονιά.

Από τις μεγάλες ετήσιες καλλιέργειες, τα ζαχαρότευτλα και η βιομηχανική ντομάτα δίνουν μάχη για να κρατηθούν σε ένα επίπεδο που να καλύπτει τις ανάγκες της μεταποιητικής βιομηχανίας, ενώ στον τομέα των ενεργειακών φυτών ο ηλίανθος ενισχύει τη θέση του, σε αντίθεση με την ελαιοκράμβη που έχει υποστεί καθίζηση. 

Αλλάζει η «εσωτερική σύνθεση»  στα κηπευτικάΣημαντικές είναι οι αναδιαρθρώσεις που καταγράφονται και στον τομέα των κηπευτικών με τον όγκο παραγωγής, τόσο από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες όσο και από τις υπαίθριες, να παρουσιάζει αύξηση και την ίδια στιγμή να αλλάζει σε σημαντικό βαθμό η «εσωτερική σύνθεση» των διαφόρων ειδών και ποικιλιών που καλλιεργούνται.
Είναι σαφές για παράδειγμα ότι το μπρόκολο και ορισμένες κατηγορίες πράσινων σαλατικών έχουν διευρύνει τη θέση τους στο καθημερινό ελληνικό τραπέζι και κατ’ αντιστοιχία τις εκτάσεις που δεσμεύουν.

Σημαντική παράμετρο στον τομέα των κηπευτικών δείχνει να αποτελεί η αλλαγή στον τρόπο διακίνησης και διάθεσης αυτών των προϊόντων, με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη μαναβική και τους συνεπείς παραγωγούς να βρίσκουν στα καταστήματα λιανικής μια σταθερή λύση για τη διάθεση των προϊόντων τους.

Είναι πλέον σαφές ότι ο όγκος των προϊόντων που περνούν πλέον από τις κεντρικές λαχαναγορές έχει περιοριστεί, ενώ σταθερή κίνηση με μικρότερο τζίρο παρουσιάζουν και οι λαϊκές αγορές.
 
Αμπέλι και φρούτα κινούνται πολύ ζωηράΚινητικότητα αναπτύσσεται και στις πολυετείς – δενδρώδεις καλλιέργειες, καθώς η τάση επιστροφής στην περιφέρεια και η ενασχόληση περισσότερων νέων με το αγροτικό επάγγελμα συνοδεύεται από επιλογές με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα και με δραστηριότητες πιο αποδοτικές.

Έτσι, τα αμπελοοινικά συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη επιλογή για πολλούς νέους καλλιεργητές, κάτι που δεν συμβαίνει με τους ελαιώνες (βρώσιμης και λαδοελιάς) που ωστόσο διατηρούν τις δυνάμεις τους με «βοήθεια» από τις τεχνικές πυκνής φύτευσης.
Στον τομέα των φρούτων και ειδικά στα πυρηνόκαρπα μαζί με τις νέες ποικιλίες που κάνουν ζωηρή την εμφάνισή τους, το άνοιγμα νέων αγορών (κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη), οι καινούργιες τεχνικές συντήρησης και συσκευασίας των παραγόμενων προϊόντων και οι νέες τεχνικές και μέθοδοι καλλιεργητικής φροντίδας έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον πολλών αγροτών και ιδίως ετεροεπαγγελματιών του χώρου.  
Οι αναζητήσεις αλλά και οι επενδυτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά των απασχολούμενων στον τομέα της γεωργίας είναι πολλές και όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και επιχειρείται ο επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας γίνονται ακόμα περισσότερες.
Αυτό που λείπει είναι ο σχεδιασμός από την πλευρά της Πολιτείας, η άρση των εμποδίων που υπάρχουν στην προώθηση των επενδύσεων και ο στοιχειώδης έλεγχος των κανόνων λειτουργίας της αγοράς, έτσι ώστε ο παραγωγός να αμείβεται ό,τι του αναλογεί σ’ αυτό που πληρώνει ο καταναλωτής. 

Η ΑΟΖ δίνει ρέστα




 
Ν. Λυγερός




Με την έκθεση της Deutsche Bank, η ελληνική ΑΟΖ δίνει ρέστα. Διότι τώρα δεν εμφανίζεται πια κανένας να αμφισβητήσει την αξία της. Η έκθεση όχι μόνο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας και το έργο του Ηλία Κονοφάγου και του Αντώνη Φώσκολου, μ' έναν ανεξάρτητο τρόπο, αλλά επιπλέον ενισχύει τη στρατηγική μας αφού η ανάλυση της αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις έχουν χαμηλό ρίσκο στην περιοχή. Ανοίγουν επίσημα λοιπόν τη δήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες που έχουν την τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων και ειδικά στην περιοχή νότια της Κρήτης. Αυτό το σημείο είναι ακόμα πιο σημαντικό, διότι η ύπαρξη των κοιτασμάτων είναι γνωστή. Αν δεν υπήρχε αυτή η αναφορά τότε ακόμα και με την ύπαρξη δεν θα άλλαζε τίποτα για την οικονομική μας κατάσταση. Τώρα λοιπόν ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ πρέπει να αποδεχθούν, αν δεν το παραδεχθούν, ότι υπάρχουν στοιχεία και από ξένους φορείς. Είχε ήδη γίνει μια αναφορά από το αγγλικό BBC πριν μερικούς μήνες, αλλά τώρα πρόκειται για μια χρηματοοικονομική ανάλυση που δίνει κατευθύνσεις στους ξένους επενδυτές. Η Ελλάδα μπορεί πλέον ν' ακολουθήσει ανεμπόδιστη τη στρατηγική της Κύπρου και να αξιοποιήσει την ελληνική ΑΟΖ και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Άρα ήρθε η ώρα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ για να ξεκινήσει επιτέλους η όλη διαδικασία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλη καθυστέρηση. Τώρα όλοι ξέρουν την αξία και αναμένουν την αξιοποίηση. Η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε αυτή τη φάση. Έχει την τεχνογνωσία και οι ξένες εταιρείες που θέλουν να κάνουν συμβάσεις μαζί μας έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους. Πρέπει επίσης να περάσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά στη φάση των οριοθετήσεων και της οικοπεδοποίησης, για να υλοποιηθεί ο πρώτος πραγματικός γύρος αδειοδότησης που να αφορά ουσιαστικά στην ελληνική ΑΟΖ. Τώρα υπάρχει πολιτική βούληση και υπάρχει και γνώση του αντικειμένου. Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από τη ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για να δείξουμε σε όλους αλλά και στους δικούς μας ότι δεν πρόκειται να καθίσουμε στα αβγά μας, έχοντας έναν τέτοιο πλούτο στη διάθεση μας. Δε μπορούμε ν' αφήσουμε άλλο τον λαό μας να υποφέρει και να περιμένει δίχως προοπτικές. Το ηθικό των Ελλήνων μπορεί ν' ανέβει από αυτές τις διαδικασίες και να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να ξεπεράσουν τα οικονομικά εμπόδια, αλλά και να αναπτύξουμε επί του πρακτέου την υψηλή στρατηγική μας.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

"Χιροσίμα" η Βουλή από τον Καμμένο-video> Ο Βενιζέλος βρίσκεται στον προθάλαμο του Κορυδαλλού!


 


"Xιροσίμα" έκανε σήμερα την Βουλή ο Πάνος Καμμένος. 

Είπε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στο προθάλαμο του Κορυδαλλού για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ φωτογράφισε την γυναίκα του Μανώλη Κεφαλογιάννη για τη λίστα Λαγκάρντ. 

Για τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταμάτη είπε ότι ανέλαβε να συγκαλύψει τον Γιώργο Παπανδρέου ενώ ήταν αυτός που του έδωσε το όνομα της εταιρείας, IJ Partners, ως σχετιζόμενη με το θέμα των CDS, ώστε να “ψάξει” τι τρέχει με αυτή την εταιρεία. 

Ακούστε την ομιλία φωτιά.

Άρχισε τις κωλοτούμπες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός!




Ένας «Κομανέτσης» Νο2 κάνει σιγά σιγά την εμφανισή του στο προσκήνιο. Πρόκειται για τον Αλέξη Κομανέτση τον περίφημο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται στην κορύφωση τους νεροτσουλήθρας και ετοιμάζεται για την εντυπωσιακή κωλοτούμπα που θα συναρπάσει τα πλήθη.


Ο ατρόμητος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργούσε το Μνημόνιο με το που ανέβαινε στην εξουσία-έχοντας στο πλευρό τον πρώην συνδικαλιστή του ΟΤΕ Στρατούλη, ο οποίος τιμά τις επιταγές του λαού της Παιανίας και αγωνίζεται για να επανακρατικοποιήσει τις επιχειρήσεις που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν-έκανε την πρώτη κωλοτούμπα και μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για κοινό μέτωπο των χωρών του Νότου, για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης με όλα τα κράτη της Ευρώπης και διάφορα άλλα χαοτικά και αφηρημένα.

Ο σαφής Τσίπρας που υπόσχονταν ότι η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο τις πρώτες μέρες που θα γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να το παίρνει αλλιώς, στην ιδέα ότι υπάρχουν πιθανότητες να γίνει κυβέρνησει και να αναγκασθεί να ανέβει αυτός στο ελικόπτερο με την Ρένα Δούρου δίπλα του να τραγουδά «Η καρδιά μου ανήκει στον μπαμπά (Δραγασάκη)».

Ανεξήγητη είναι και η εμμονή του Τσίπρα προσωπικά κατά της Μέρκελ. «Μερκελιστές», είναι η αγαπημένη του λέξη. Πέραν του γραφικού της ιστορίας, η συμπεριφορά του δικαιώνει εκείνους που διηγούνται θεωρίες συνομωσίας για Αμερικανούς συμβούλους που τον καθοδηγούν και του κλείνουν συνεντεύξεις με τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Η κάποιους άλλους που υποστηρίζουν ότι τους συγκεκριμένους συμβούλους τους πληρώνει μεγαλοεπιχειρηματίας που έχει συμφέρον να μην αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα. Κάτι λένε σχετικά και για την επαγγελματική σταδιοδρομία κοντινού προσώπου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον πρόκειται για κακές γλώσσες.

Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» δεν δίστασε να αποδώσει στον Αντώνη Σαμαρά το παρατσούκλι «Αντώνης Κομανέτσης» όταν ο Αντώνης βάδιζε καρφί για την εξουσία. Το ίδιο κάνουμε και τώρα με τον Αλέξη Τσίπρα σε αντίθεση με πολλούς δημοσιογράφους που σπεύδουν να δηλώσουν ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ για να τρουπώσουν στην ΕΡΤ, στα κρατικά κανάλια, στα γραφεία τύπου, στο ΑΠΕ και πάει λέγοντας. Περιμένουμε από τον Αλέξη Κομανέτση να μας διαψεύσει. Εκτός κι αν ο ίδιος έχει ψηθεί να βάλει τη χώρα στο δολλάριο και να ζούμε βασιλιάδες με τα πετροδόλλαρα που πρόκειται να πέσουν ως αστρική βροχή στα κεφάλια μας. Καλά θα κάνει να είναι προσεκτικός σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Επίσης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι ηγέτης η Αλέξης Κομανέτσης. Κλείνοντας ας μας επιτρέψει να γελάσουμε ως εξής: Xo-xo-xo…