Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Πως να αντιμετωπίσετε τα καρκινώματα στην ελιά


 Σε λίγο αρχίζει η περίοδος των βροχών που συνοδεύονται από δυνατό άνεμο με αποτέλεσμα να προκαλούνται ελαφρές πληγές στους κλαδίσκους της ελιάς. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τις μολύνσεις από το παθογόνο βακτήριο Pseudomonas savastanoi που προκαλεί καρκινώματα στους βλαστούς και κλάδους της ελιάς• πληγές, από όπου μπορεί να εισέλθει το παθογόνο, προκαλούνται και από το χαλάζι.

Αντιμετώπιση
Με στεγνό καιρό αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά των βλαστών που είναι έντονα προσβεβλημένοι. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται συνεχώς σε οινόπνευμα ή διάλυμα 5% φορμόλης σε νερό. Τα καρκινώματα στους χονδρούς κλάδους αφαιρούνται συστηματικά με μαχαιρίδιο και επάλειψη των πληγών με πυκνή χαλκούχο πάστα.
Ψεκασμοί
Μετά το καθάρισμα των ελαιοδένδρων από τα καρκινώματα, καθώς και μετά από χαλάζι ή παγετό πρέπει να γίνεται ψεκασμός της κόμης των δένδρων. Τα εγκεκριμένα σκευάσματα για το βακτήριο της καρκίνωσης της ελιάς είναι πολλά και όλα χαλκούχα, έτοιμοι βορδιγάλειοι πολτοί, υδροξείδια, οξυχλωρίδια του χαλκού με ημερομηνία χρήσης μέχρι 31 Μαΐου 2014.
Έτοιμοι βορδιγάλειοι
Εγκεκριμένοι εναντίον του βακτήριου Pseudomonas savastanoi είναι αρκετοί έτοιμοι βορδιγάλειοι πολτοί όπως οι παρακάτω:
● Bordelesa 20 WP της Agrology Παπαοικονόμου ΑΒΕΕ
● Bouillie 20 WP της Farma-Chem ABEE
● Ecoram 20 WP της Nitrofarm A.E.
● Βορδιγάλειος 20 WP της Τεχνοφάρμ ΑΒΕΕ
● Segesan 20 WP της ΣΕΓΕ ΑΒΕΕ
● Bordo 20 WP της Alintra S.A.  
Εφαρμογές
Η χρήση έτοιμου βορδιγάλειου πολτού εναντίον του Pseudomonas savastanoi εφαρμόζεται με δόση 600 – 800 γραμ. σκευάσματος σε 100 λίτρα νερό. Αναμονή πριν από τη συγκομιδή 2 εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου