Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τσεκ και πετρέλαιο μετά τα μέσα Δεκεμβρίου


   Από τις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα πιθανότερης εκταμίευσης της δόσης από το ευρωπαϊκό δάνειο που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους τρεις πιστωτές της, θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την εξόφληση του 50% του «τσεκ» (ενιαία ενίσχυση 2012) και της επιστροφής του ιειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης του 2011.

Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης τοποθετείται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, μετά τις 15 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ουσιαστικά στο διάστημα μεταξύ 17 και 20 Δεκεμβρίου, αφού 15 του επόμενου μήνα πέφτει Σάββατο. Βεβαίως, όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα τραβήξουν σε μάκρος οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης, θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς-ΑΤΕ, που έχει προτεραιότητα σε σχέση με τις ανάγκες των υπόλοιπων κυβερνητικών απαιτήσεων για τη «μοριασιά» της δόσης του ευρωπαϊκού δανείου.

Για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, αν και είναι πολύ μικρότερο το ποσό, λιγότερο από 80 εκατ. ευρώ, δίνεται μάχη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξασφαλίσει τα χρήματα, διότι όλα τα υπουργεία έχει το καθένα τη δική του απαίτηση και την προωθεί με μεγάλη πίεση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου