Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η "κορυφή" των ηλιακών κηλίδων του 2013 μπορεί να καταστρέψει τον πολιτισμό μας; Θα επανέλθουμε σε προ-τεχνολογική εποχή;


Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο τη σταθερότητα της γιγάντιας μπάλας φωτιάς (Ήλιου) γύρω από την οποία περιστρέφεται ο πλανήτης μας , αλλά είναι σαφές ότι αυτή η φαινομενική σταθερότητα δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, επειδή σημαντικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα.
Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η ηλιακή δραστηριότητα ήταν πολύ περιορισμένη και ήσυχη. Κανονικά, μειώνεται κατά τη διάρκεια των διαστημάτων μεταξύ των ηλιακών κύκλων. Το 2008 και το 2009, υπήρξε μία ημερολόγιακή δραστηριότητα η οποία είναι από τις χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, έτσι ώστε να αναφωνήσει ο David Hathaway του Marshall Space Flight Center της NASA ότι "είμαστε μάρτυρες σε κάτι με αντίθεση από οτιδήποτε έχουμε δει τα τελευταία 100 χρόνια."
Η ηλιακή δραστηριότητα ακολουθεί κύκλους των 11 ετών (κατά μέσο όρο), και μερικοί επιστήμονες ανησυχούν λόγω της υπερβολικής ηρεμίας του 2008 και του 2009, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου κύκλου, ιδιαίτερα έντονου. Η μεταβολή της ηλιακής δραστηριότητας που έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια είναι σίγουρα δραματική.
Αν το 2009 υπήρξαν 260 ημέρες χωρίς ηλιακές κηλίδες το 2012 οι ημέρες χωρίς κηλίδες ήταν μηδέν! Αλλά δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα σημεία. Βλέπουμε πάρα πολλές θεαματικές στεμματικές εκπομπές. Εκτός από αυτά, όμως υπήρχαν μεγάλες και έντονες ηλιακές εκλάμψεις . Μία από τις πιο εντυπωσιακές καταχωρήθηκε την 20η Οκτωβρίου του 2012 από τη NASA και ήταν μια έκρηξη μεγέθους 9.
Έτσι, αυτή τη στιγμή, η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε άνοδο, καθώς πλησιάζουμε την κορυφή αυτού του ηλιακού κύκλου με αριθμό 24. Αρκεί να σκεφτούμε ότι έχουμε βρει μια ομάδα ηλιακών κηλίδων 118.000 μίλια πλάτος, αρκετά μεγάλη ώστε να περιέχει 15 φορές το μέγεθος της Γης.
Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Οι επιστήμονες αναμένουν μια περαιτέρω σημαντική αύξηση των στεμματικών και γεωμαγνητικών διαταραχών, καθώς πλησιάζουμε το 2013. Ο Ήλιος είναι πιο δραστήριος και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι ηλιακές κηλίδες μπορεί να προκαλέσουν μαγνητικές καταιγίδες μεγαλύτερες και πιο έντονες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ ", δήλωσε ο Matthew Penn από το Εθνικό Ηλιακό Παρατηρητήριο . "Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, αναμένουμε ότι ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων στον Ήλιο φθάνει στο μέγιστό του."
Ένας αριθμός επιστημόνων προειδοποιεί ότι υπάρχει η πιθανότητα, που δεν είναι τόσο μακριά, να ζήσουμε ένα γεγονός παρόμοιο με εκείνο που συνέβη κατά τη διάρκεια της ηλιακής καταιγίδας του 1859 , η οποία άφησε χωρίς τηλέγραφο όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Δεδομένου ότι ο Ήλιος εισέρχεται σε αυτή την περίοδο της μεγάλης αστάθειας, στην οποία είναι δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να προβλέψεις τι μπορεί να συμβεί, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεγάλο πρόβλημα για την ανθρωπότητα, κυρίως επειδή στερείται ένα πραγματικό σχέδιο δράσης μετά από μία μεγάλη έκρηξη.
Ποια είναι τα πιθανά σενάρια;
Αν ο ήλιος γίνεται όλο και πιο ασταθής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σημαντική επιρροή που μπορεί να έχει στη ζωή του κάθε κάτοικου αυτού του πλανήτη. Είναι πιθανό ότι η φαινομενική αλλαγή του κλίματος που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, να εξαρτάται από αυτή ακριβώς την αστάθεια που βιώνουν τα αστέρια μας;
Ορισμένες πρόσφατες μελέτες συνδέουν την ηλιακή δραστηριότητα με το κλίμα των γύρω πλανητών. Αν υπάρξει αστάθεια ηλιακών εκρήξεων, μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος της καταστροφής του συνόλου της γεωργικής δραστηριότητας στη Γη; Αν ναι, πώς μπορούμε να ταΐσουμε τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων του πλανήτη;
Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία σχετίζεται με τις συνέπειες ενός γίγαντα μαγνητικών καταιγίδων που μπορεί να επηρεάσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μας. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αν ένα γεγονός όπως το 1859 επρόκειτο να συμβεί σήμερα, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες.
Ακόμη και ένα σχετικά μικρό συμβάν θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ηλεκτρικά μας συστήματα και δορυφορικές επικοινωνίες που είναι ουσιαστικής σημασίας για πολλές καθημερινές δραστηριότητες: «Κάθε φορά που αγοράζετε με πιστωτική κάρτα ή χρεωστική κάρτα, υπάρχει μια δορυφορική συναλλαγή."
Επιπλέον, ένα ισχυρός ηλεκτρομαγνητικός παλμός που παράγεται από τον ήλιο, θα καταστρέψει τους μετασχηματιστές, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπων στο σκοτάδι (αν όχι δισεκατομμύρια). Η αντικατάσταση στους μετασχηματιστές αυτού του τύπου μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, ειδικά εάν έχουν καταστραφεί χιλιάδες μονομιάς.
Αυτό θα είναι μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, στην οποία η ανθρωπότητα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη. Θα έχουν τεθεί σε κίνδυνο το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, τα τρόφιμα που αποθηκεύονται στο ψυγείο, το νερό δεν θα είναι διαθέσιμο, με επακόλουθα τα προβλήματα υγιεινής, τα συστήματα τραπεζικών και χρηματοοικονομικών καταρρέουν γρήγορα, και κυβερνητικές υπηρεσίες θα είναι απλά μια ανάμνηση? οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να επικοινωνούν με τους πολίτες της, και τότε κανείς δεν θα ξέρει τι συμβαίνει. Θα ήταν ένα χάος και πιθανότατα θα επικρατούσε στρατιωτικός νόμος για να προσπαθήσει να φέρει τουλάχιστον μια ελάχιστη τάξη.
Προετοιμασία χωρίς κινδυνολογία
Οι Ηλιακές καταιγίδες είναι σαν τις καταιγίδες του καλοκαιριού, μπορεί να είναι εντελώς αβλαβείς ή πολύ καταστροφικές. Αλλά αν μια καταιγίδα προκύψει καταστροφική, τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας; Τι θα κάνατε εάν ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός έχει δημιουργηθεί στη διάρκεια του χειμώνα και ξαφνικά δεν ήσασταν σε θέση να θερμάνει το σπίτι σας με ηλεκτρική ενέργεια;
Και τι θα κάνεις αν όλα τα σούπερ μάρκετ στην περιοχή σας έκλεισαν επειδή τα τρόφιμα δεν μπορούν να αποθηκευτούν και να διανεμηθούν σε όλη τη χώρα; Τι θα κάνατε αν οι χρεωστικές και πιστωτικές σας απλά δεν λειτουργούν πλέον και δεν θα μπορείτε πλέον να βρείτε χρήματα; Τι θα κάνατε αν όλα αυτά τα πράγματα να συμβούν όλα με τη μία;
Δυστυχώς, δεν είμαστε μόνο εξαρτημένοι από την ηλεκτρική ενέργεια και τα ηλεκτρονικά, αλλά είμαστε επίσης οι εργαζόμενοι από έναν πολιτισμό που μας έχει κάνει να ξεχάσουμε την αποθήκευση πετρελαίου, ή τροφίμων, μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε πώς να ανάψουμε μια φωτιά χωρίς αναπτήρα, ή να συλλέξουμε νερό της βροχής, μας έκανε να ξεχάσουμε πώς να καλλιεργούμε τη γη και μας έκανε να ξεχάσουμε την αίσθηση της κοινότητας, ή μιας πραγματικής πιθανότητας επιβίωσης από τον εξοργισμένο ατομικισμό που έχουμε δημιουργήσει.
Αν είναι αλήθεια ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει περίπου 5000 χρόνια, μόνο τα τελευταία εκατό χρόνια είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια, και έτσι καταφέραμε να ζούμε με αυτή την εξαιρετική μορφή ενέργειας.
Για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός ακραίου γεγονότος, όπως μια ηλιακή έκλαμψη, τότε θα πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: να τιμήσουμε αυτό που ανακαλύψαμε εκ νέου, τις τεχνικές και τους πολιτισμούς που είναι η βάση πάνω στην οποία έχουμε χτίσει τον πολιτισμό μας, και να ανοίξουμε την ελπίδα για το μέλλον, για να είμαστε σε θέση να προσαρμοστούμε σε οποιαδήποτε ιστορική κατάσταση της ζωής. Καλή τύχη σε όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου