Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Και...ξαφνικά αλλαγή εκλογικού νόμου και στο βάθος πρόωρες εκλογές .


 


Ζήτημα απλής αναλογικής έθεσε αιφνιδιαστικά χθες ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ με το επιχείρημα ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής «αποτελεί πλέον μία απαραίτητη και ώριμη επιλογή».

Ο κ. Κουβέλης αιτιολόγησε τον αιφνιδιασμό λέγοντας ότι η πρόταση αποτελεί προγραμματική δέσμευση της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε:

«Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, αποτελούν σταθερή και βασική επιλογή μας. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μια απαραίτητη και ώριμη επιλογή».

Μικρά κόμματα, πολιτικές συνεργασίες

Η Αγίου Κωνσταντίνου δείχνει έτσι διατεθειμένη να φέρει την απλή αναλογική όχι μόνο στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου αλλά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Στο μικροσκόπιο της ΔΗΜΑΡ έχουν μπει οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διεκδικεί την πρώτη θέση. Αλλά και η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολιτικό φαινόμενο που απασχολεί τη ΔΗΜΑΡ ειδικά μετά την πρόσφατη διαγραφή του Ανδρέα Λοβέρδου και τη δημιουργία της νέας πολιτικής κίνησης ΡΙΚΣΣΥ.

Στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι οι πολιτικές συνεργασίες έχουν καταστεί αναγκαίες στο σημερινό κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό και η επιλογή της απλής αναλογικής θα λειτουργήσει θετικά «για το σήμερα και το αύριο της χώρας» αλλά και για την «αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος». Το εκλογικό σύστημα, όπως είναι τώρα, δεν αποτυπώνει σωστά τη θέληση του λαού και ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, δεν εξυπηρετεί στο καλύτερο βαθμό τη λογική των συνεργασιών.

Και το ΠΑΣΟΚ θέλει αλλαγή εκλογικού νόμου

Ολα δείχνουν ότι ο Φώτης Κουβέλης παρεμβαίνει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου επιδιώκοντας να μην εγκλωβιστεί η ΔΗΜΑΡ στις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης πιθανόν φοβάται ότι οι ψηφοφόροι που απελευθερώνονται από το ΠΑΣΟΚ θα στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ αφού το υπάρχον εκλογικό σύστημα ενισχύει μόνο τα πρώτα κόμματα ενώ ο χώρος της Κεντροαριστεράς την οποία επιθυμεί να καταλάβει ο ίδιος θα λεηλατηθεί απο τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ίδια γραμμή κινείται και το ΠΑΣΟΚ αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε προ ημερών πολιτικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η έναρξη συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι το μόνους των 50 εδρών που ισχύει σήμερα για το πρώτο σε ψήφους κόμμα θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν να προσανατολίσει τους εναπομείναντες δικούς του ψηφοφόρους προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου έκανε πρόσφατα και ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός μεικτού εκλογικού συστήματος, επί το αναλογικότερον, και με κατάργηση του σταυρού προτίμησης.

Και ο Σαμαράς ετοιμάζει κινήσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση του Φώτη Κουβέλη, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σπρώχνουν τον κόσμο να επιλέξει «στρατόπεδο» με επίκεντρο το «εκλογικό μπόνους» αφού το υπάρχον σύστημα του νέου δικομματισμού βολεύει και τους δύο.

«Η ΝΔ κάνει πως δεν βλέπει ότι είναι πιθανόν να έρθει δεύτερο κόμμα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σφυρίζει κλέφτικα, επικαλείται την απλή αναλογική αλλά δεν την προτείνει...», σημειώνει στέλεχος της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, όπως αναφέρει το Βήμα.

Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του προετοιμάζει το έδαφος για μια «μεγάλη Κεντροδεξιά ευρωπαϊκού προσανατολισμού» η οποία θα συμπεριλαμβάνει στελέχη από όλους τους χώρους που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με σενάρια που έχουν δημοσιευθεί και δεν έχουν διαψευσθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να ανασυγκροτήσει τον αστικό πόλο και να επαναθεμελιώσει τη Νέα Δημοκρατία σε νέα βάση με επίκεντρο τον ίδιο στον ρόλο του «εθνικού ηγέτη» που ξεπερνάει τις διαχωριστικές κομματικές γραμμές.

ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθιέρωση απλής αναλογικής αλλά το ισχύον σύστημα που δίνει πριμ 50 έδρες δείχνει να τον εξυπηρετεί, τώρα που οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν πρώτο κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε προ ημερών ότι αυτή την ώρα η αλλαγή εκλογικού συστήματος στοχεύει στο να ψαλιδίσει τη διαφαινόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει τα μνημονιακά κόμματα. Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας «Στο Κόκκινο» πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής, ανόθευτης, άδολης αναλογικής όπως έχουμε πει. Από την άλλη, διάφορες εκλογικές φόρμουλες και εκδοχές εκλογικού νόμου που απλά θα αποσκοπούν στο να μειώσουν το πρώτο κόμμα και να ενισχύσουν διάφορους συνδυασμούς που να οδηγήσουν σε μια νέα μνημονιακή εκδοχή, όχι βέβαια».

Ας σημειωθεί ότι πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει όριο ζωής τον Φεβρουάριο του 2012 και ότι οι πρόωρες εκλογές είναι δεδομένες για την προσεχή Ανοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου