Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Τρόποι προστασίας των ψηφιακών σας δεδομένων



Η ψηφιακή τεχνολογία έχει προσφέρει απίστευτα οφέλη σε καθημερινές μας δραστηριότητες, καθώς πλέον μπορούμε να ψωνίζουμε από τον καναπέ μας, να κανονίζουμε πληρωμές δίχως να περιμένουμε σε ουρές, αλλά και να επικοινωνούμε με φίλους μας όπου και αν βρίσκονται.
Ωστόσο, οι απειλές του πραγματικού κόσμου δεν παύουν να υπάρχουν και στον ψηφιακό, καθώς και εκεί καραδοκούν απατεώνες που με διάφορους τρόπους προσπαθούν να παγιδεύσουν τα θύματά τους, βάζοντας χέρι στα προσωπικά ψηφιακά τους δεδομένα.
Διαβάστε παρακάτω 10 τρόπους για να προστατεύσετε τα ψηφιακά σας δεδομένα…
Κρατήστε κρυφές τις ευαίσθητες πληροφορίες σας
Μην κοινοποιείται τα προσωπικά σας δεδομένα όπως τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση, τον τραπεζικό λογαριασμό, τα ονόματα των γωνιών κτλ. Σε περίπτωση που σας ζητηθεί κάποιο προσωπικό σας δεδομένο, φροντίστε πρώτα να μάθετε γιατί σας το ζητούν και πώς θα χρησιμοποιηθεί και κατόπιν αν πιστεύετε ότι είναι ασφαλές, κοινοποιήστε το.
Εντοπίστε τις ενδεχόμενες απάτες
Δεν είναι σπάνιο να λάβετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων τρόπων, παραπλανητικά μηνύματα που φυσικά πρόκειται περί απάτης. Μάλιστα, οι ηλεκτρονικές απάτες, όσο περνούν τα χρόνια βελτιώνονται όλο και περισσότερο, κάνοντας πιο δύσκολη την αναγνώρισή τους. Αν παλιότερα τα spam email προέρχονταν από κάποιον… «νιγηριανό πρίγκιπα», σήμερα μπορεί να έρθουν από «τράπεζες», δήθεν χρηματοπιστωτικές εταιρείες ή ακόμη και από κοινωνικά δίκτυα. Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι το email που λάβαμε από την τράπεζά μας και ζητά να αλλάξουμε τον κωδικό μας δεν είναι γνήσιο αλλά απάτη; Αρχικά, πρέπει να διακρίνουμε τυχόν ανορθογραφίες που δεν συνάδουν με ένα γνήσιο email. Κατόπιν, δεν πρέπει να εμφανίζεται κάποιος μη επίσημος αποστολέας ή η διεύθυνση του αποστολέα να είναι ελαφρώς διαφορετική από τη γνωστή ονομασία της τράπεζας. Επίσης, ένας γενικός χαιρετισμός («Αγαπητέ κύριε») αντί για το όνομά σας ή links προς περίεργες διευθύνσεις, θα πρέπει να σας προβληματίσουν. Τέλος, ας έχουμε κατά νου ότι οι περισσότερες τράπεζες, όπως και οι ίδιες έχουν γνωστοποιήσει, δεν ζητούν ποτέ προσωπικά δεδομένα μέσω email…
Ένας έξυπνος τρόπος για να διαπιστώσετε ότι έχετε να κάνετε με ψεύτικο site είναι να χρησιμοποιήσετε ένα λανθασμένο κωδικό πρόσβασης. Εάν σας επιτραπεί η είσοδος, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε σε ψεύτικο site, αν και βέβαια ίσως ο υπολογιστής έχει ήδη μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό. Από την άλλη, βέβαια, κρατήστε κατά νου ότι πολλά ψεύτικα sites έχουν προγραμματιστεί να βγάζουν μήνυμα λάθους σε κάθε απόπειρα εισόδου…
Χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς
Οι ισχυροί, σύνθετοι κωδικοί είναι η πρώτη γραμμή άμυνας που έχετε στην προστασία των προσωπικών σας δεδομένων. Ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε ηλεκτρονικό λογαριασμό που έχετε. Καθότι είναι φυσικά δύσκολο στη σημερινή εποχή να απομνημονεύσετε τόσους κωδικούς, φροντίστε τουλάχιστον να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Σε κάθε περίπτωση, οι κωδικοί σας θα πρέπει να περιέχουν αρκετούς χαρακτήρες, να είναι όσο το δυνατόν πιο ασαφής (πχ. ημερομηνίες γέννησης και αριθμοί τηλεφώνων αποκλείονται) και να περιέχουν πεζά, κεφαλαία, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες.
Προσοχή στα δημόσια δίκτυα Wi-Fi
Αν και τα δημόσια δίκτυα στη γειτονική καφετέρια ή το ξενοδοχείο που διαμένετε μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, χρειάζεται προσοχή στον τρόπο που το χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, οι διαδικτυακές αγορές ή το e-banking δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πραγματοποιούνται μέσω δημόσιων δικτύων, καθώς είναι λιγότερο ασφαλή. 
Γενικά οι ασύρματες συνδέσεις θέλουν προσεχτική διαχείριση, όποτε καλό είναι ότι βρισκόμαστε έξω να απενεργοποιούμε τόσο το Bluetooth, όσο και το δέκτη Wi-Fi εφόσον δεν επιθυμούμε να συνδεθούμε σε κάποιο συγκεκριμένο δίκτυο.
Διατηρείτε ενημερωμένα τα λειτουργικά σας συστήματα
Είτε πρόκειται για τον προσωπικό σας υπολογιστή, είτε για το κινητό ή το tablet σας, φροντίστε να τα κρατάτε ενημερωμένα με τα updates που κυκλοφορούν και συχνά κλείνουν κενά ασφαλείας. Μπορείτε μάλιστα να ενεργοποιήστε τη δυνατότητα των αυτόματων ενημερώσεων.
Ασφαλίστε τον υπολογιστή σας
Μην βασίζεστε μόνο στο λειτουργικό σας σύστημα για την προστασία των δεδομένων σας. Απαραίτητη είναι η χρήση λογισμικού προστασίας, καθώς και ασπίδας προστασίας (firewall), ώστε ιοί και spyware να μην βρουν τρόπο να προσβάλουν τα δεδομένα σας.
Παρόλο που το λειτουργικό σας είναι πιθανό να διαθέτει κάποια ασπίδα προστασίας και αποτελεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο άμυνας, για το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας, χρειάζεστε ένα firewall βασισμένο σε hardware, όπως είναι αυτά που διαθέτουν οι routers. 
Τέλος, απαραίτητο είναι να έχουμε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας.
Χρησιμοποιήστε όνομα χρήστη και κωδικό στον υπολογιστή σας
Απαραίτητη κρίνεται η χρήση username και password στον προσωπικό μας υπολογιστή, που θα βάζουμε κάθε φορά που τον χρησιμοποιούμε, ενώ δεν θα ξεχνάμε να αποσυνδεόμαστε όταν τελειώνουμε τη δουλειά που κάνουμε. Έτσι, εάν -ω μη γένοιτο-, ο υπολογιστής σας κλαπεί, γνωρίζετε ότι ο κακοποιός θα έχει ένα επιπλέον εμπόδιο να διαβεί πριν διαβάσει τα αρχεία σας. 
Κλειδώνετε τις φορητές σας συσκευές
Όπως χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, έτσι πρέπει να κάνετε και με τις φορητές σας συσκευές. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι χρησιμοποιείται κωδικό πρόσβασης και ενεργοποιήστε κάθε μέσο προστασίας που παρέχει ο κατασκευαστής και το λογισμικό.
Κάντε συνετή χρήση των υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων στο «σύννεφο»
Εάν και η χρήση υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων στον ιστό γίνεται όλο και δημοφιλέστερη, χρειάζεται προσοχή στο τι καταχωρούμε εκεί. Παρά την ευκολία που η μέθοδος προσφέρει, η πρόσβαση στα αρχεία μας από τρίτους δεν είναι καθόλου δύσκολη υπόθεση. Έτσι, όταν θέλετε να μεταφέρετε εμπιστευτικά δεδομένα, καλύτερα να προτιμήσετε ένα USB stick με κρυπτογράφηση παρά το «σύννεφο».
Προσοχή στις αχρηστευμένες συσκευές
Όταν αγοράζετε ένα νέο κινητό ή υπολογιστή, μην εγκαταλείπετε την παλιότερη συσκευή ως έχει. Χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό πρόγραμμα ολικής διαγραφής δεδομένων, μπορείτε να καθαρίσετε πλήρως το μηχάνημα από κάθε αρχείο σας. Προσοχή χρειάζεται και στη μεταφορά δεδομένων από την παλιά στη νέα συσκευή, αλλά και στον καθαρισμό της, πριν τη δώσετε σε κάποιον άλλο ή απλά την πετάξετε στα σκουπίδια.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

ΑΘΛΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΣΟΥΛΤΣ



Το γερμανικό θράσος έχει ξεπεράσει κάθε όριο με τον υποτιθέμενο "φιλέλληνα" Μ.Σουλτς να χρησιμοποιεί υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα ΥΕΘΑ και προέδρου τον ΑΝΕΛ Π.Καμένου και να "διατάζει" την ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες μετά τους Τούρκους να προχωρήσουν σε αποπομπή των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, και προφανώς να συνεργαστούν με άλλα περισσότερο "πρόθυμα" και λιγότερο "ελληνοκεντρικά" κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το "Ποτάμι".
 
Υποτιμητική λώσσα για τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung, που θυμίζει εποχές...Γκεστάπο και Γκαουλάιτερ.
 
Ο Μ.Σουλτς καλεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαλλαγεί από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». «Θεωρώ πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αριστερού Κόμματος με τους δεξιούς λαϊκιστές είναι λάθος» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ίδιο είχαν ζητήσει και οι Τούρκοι και όλως τυχαίως οι Γερμανοί που παραδοσιακά ήταν πάντοτε συμμαχοι τους θέλουν το ίδιο πράγμα. Φυσικό άλλωστε αφού και οι δύο κατάγονται από τους Ούννους.
 
Ο κ. Σουλτς υποστηρίζει πως ακόμα και «ένας ελέφαντας σε υαλοπωλείο είναι καλύτερος διπλωμάτης» από τον κ. Καμμένο. Αφορμή για τις αναφορές του κ. Σουλτς στον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, υπήρξε η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Καμμένος στην εφημερίδα «Bild», όπου έκανε λόγο για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την ανάμειξή του σε υπόθεση δωροδοκίας, όσο και για την ανάγκη νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. 
 
Το θέμα είναι ότι επί της ουσίας ο Μ.Σουλτς δεν απάντησε, γιατί όλα αυτά που κατήγγειλε ενώπιον του ελληνικού λαού ο Π.Καμμένος ήταν αληθέστατα, οπότε μίλησε όπως μιλάνε όσοι έχουν το φταίξιμο στην πλευρά τους: Με ατάκες και διαταγές.
 
Τούρκοι και Γερμανοί έχουν κοινή πολιτική εδώ και αιώνες. Προφανώς πάντα η Ελλάδα ήταν "εταίρος" τους στην ΕΕ μόνο κατ'όνομα. Καλό θα ήταν την επόενη φορά ο Μ.Σουλτς και οι υπόλοιποι Γερμανοί πολιτικοί να καταθέσουν και κανένα επιχείρημα αντί για άναρθρες κραυγές.

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
 

ΕΤΣΙ «ΣΤΗΘΗΚΑΝ» ΤΑ... ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ!

Ετσι «στήθηκαν» τα... γερμανικά υποβρύχια της μίζας!

ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΟ NEWSBOMB.GR ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 37 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ Δεν είχε... τέλος το ξέφρενο πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα γίνει μάρτυρας απίστευτων αποκαλύψεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας. Οι μίζες έπεφταν «βροχή» και όπως έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, οι συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο διαφθοράς, ξεπερνούν τις 10. Δύο φάκελοι έχουν ήδη μεταβιβαστεί αρμοδίως προς τις εισαγγελικές αρχές, ενώ άλλοι 14 θα σταλούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Το Newsbomb.gr έχει στην κατοχή του τη δικογραφία και την πρόταση του Αντεισαγγελέα Εφετών, Ευστάθιoυ Κων. Βεργώνη, μέσω της οποίας ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να αποδοθούν κατηγορίες και να παραπεμφθούν σε δίκη περισσότεροι 37 κατηγορούμενοι για τα σκάνδαλα των υποβρυχίων. Από σήμερα και σε καθημερινή βάση θα φέρουμε στο φως όλα όσα απίστευτα συνέβησαν στην πλάτη του ελληνικού λαού, προς όφελος των συμφερόντων γερμανικών εταιρειών και βέβαια του προσωπικού συμφέροντος ανθρώπων που θα πρέπει όχι μόνο να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, αλλά να υποχρεωθούν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία όλα τα ποσά που φέρονται να έχουν εισπράξει μέσα από τις... μίζες που έπεφταν σαν χαλάζι. Οι αμαρτωλές συμβάσεις... Σημειώνεται ότι μόνο η σύμβαση «Αρχιμήδης» για την κατασκευή τριών συν ενός υποβρυχίων τύπου 214 που υπεγράφη το 2000 είχε συνολική αξία 1.385.277.117 ευρώ, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και κύριο υποκατασκευαστή τη Γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrostaal. Η σύμβαση «Ποσειδών ΙΙ» για τη γενική επισκευή τριών υποβρυχίων τύπου 209 και ενός με option, που υπεγράφη το 2002 είχε συνολική αξία 826173.947 ευρώ, επίσης με κύριο ανάδοχο τα ΕΝΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την κοινοπραξία της Ferrostaal. Η τρίτη αμαρτωλή σύμβαση που συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση του Αντεισαγγελέα Βεργώνη είναι αυτή που υπεγράφη το 2000 για την προμήθεια 54 συστημάτων Κ/Β STINGER επί οχήματος (Asrad Hellas) και τον αναγκαίο εξοπλισμό τους, αντί συνολικού τιμήματος 135.000.000 ευρώ. Η σύμβαση αυτή υπεγράφη μεταξύ του ΥΕΘΑ και της STN Atlas Elektroniks. Ο... Αρχιμήδης της μίζας Η σύμβαση «Αρχιμήδης», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, υπεγράφη στις 15/2/2000 και αφορούσε στην κατασκευή τριών νέων υποβρυχίων και ενός Option (3+1), κατόπιν εγκρίσεων της υλοποίησης από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Φυσικά, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και όχι μέσω διεθνούς διαγωνισμού, τη δουλειά την πήραν οι Γερμανοί της Ferrostaal, με πρόγραμμα συμπαραγωγής με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της... επιτυχίας, έβαλαν μπροστά στη σύμβαση τα Ελληνικά Ναυπηγεία, τα οποία όμως, σύμφωνα με τη δικογραφία, αλλά και την πραγματικότητα, δεν διέθεταν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τεχνογνωσία και εξοπλισμό για να κατασκευάσουν υποβρύχια... Γι' αυτό και δόθηκε το δικαίωμα στον κύριο ανάδοχο να υπογράφει υποσυμβάσεις με τρίτους και έτσι προέκυψαν δύο τέτοιες με τους Γερμανούς της Ferrostaal. Η πρώτη υποσύμβαση αφορούσε στην κατασκευή ενός υποβρυχίου τύπου 214 στο Κίελο της Γερμανίας, του οποίου η βασική συμβατική τιμή κατόπιν διορθώσεως αναγράφεται στο ποσό των 366.710.322 ευρώ, στη δικογραφία. Η δεύτερη υποσύμβαση αφορούσε στην κατασκευή 2+1 υποβρυχίων 214 στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ, με βασική συμβατική τιμή (κατόπιν διορθώσεων) 771.990.807 ευρώ. Και οι δύο αυτές υποσυμβάσεις υπεγράφησαν στις 15/2/2000 από τον γενικό διευθυντή των ΕΝΑΕ, Σωτήριο Εμμανουήλ. Για λογαριασμό των Γερμανών της Ferrostaal έχουν βάλει την υπογραφή τους οι Dirk Rathjens (πρόεδρος), Walter Freitang (διεθυντής της HDW), Hans Muhlenbeck (διευθυντής Ferrostaal). Σημειώνεται ότι στις 31/5/2002 το ΥΠΕΘΑ άσκησε και το δικαίωμα προαίρεσης που είχε για την κατασκευή και τέταρτου υποβρυχίου, έναντι ποσού 383.959.736 ευρώ, που με κρατήσεις 6.397% ανήλθε τελικά στα 409.042.050 ευρώ. Αυτή την απόφαση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΕ του ΥΠΕΘΑ, Σπυρίδων Τραυλός και ο πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος των ΕΝΑΕ, Σωτήρης Εμμανουήλ. Εισηγητής ο... Κάντας Το έδαφος για τη συμφωνία «μαμούθ» ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τους Γερμανούς είχε προετοιμαστεί, ουσιαστικά, από το 1998 όπως τονίζεται στη δικογραφία με τη σχετική εισήγηση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Αντώνιου Κάντα (βασικός κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση), ο οποίος με το υπ' αριθμ. Φ.604.2/11/12/1998/ ΣΕ 23 Ιουλ. 98/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ/ΔΠΕ/ΤΝΕ Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων. εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, την ανάθεση ναυπήγησης των 3+1 υποβρυχίων 214 στα ΕΝΑΕ με τη συνεργασία της γερμανικής κοινοπραξίας, FS/HDW και την αποδοχή του οπλικού και ανθυποβρυχιακού συστήματος της STN Atlas Elektronik Γερμανίας, την οποία εκπροσωπούσε ο Πάνος Ευσταθίου (δεύτερος βασικός κατηγορούμενος για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση). Δια... χειρός και εμπνεύσεως Κάντα δρομολογήθηκαν και οι διαδικασίες για υπόλοιπες αμαρτωλές συμβάσεις, ώστε όλες οι δουλειές να καταλήξουν σε γερμανικές εταιρείες. Για την ανακατασκευή και συντήρηση των υποβρυχίων τύπου 209, ο Κάντας με το υπ' αριθμ. Φ604.3/Μαρτ.2000/02.8.2001/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ/ΔΠΕ/ΤΝΕ Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων, είχε εισηγηθεί -μεταξύ άλλων- την ανάθεση του προγράμματος εκσυχγρονισμού μέσης ζωής και γενικής επισκευής των υποβρυχίων στα ΕΝΑΕ με τη συνεργασία (και πάλι) της γερμανικής κοινοπραξίας FS/HDW, καθώς επίσης εισηγήθηκε την αποδοχή του οπλικού και ανθυποβρυχιακού συστήματος της STN Atlas Elektronik Γερμανίας, την οποία εκπροσωπούσε ο Πάνος Ευσταθίου. Επιπλέον, συνυπέγραψε και το έγγραφο με το οποίο εγκρίθηκε η επιλογή του οπλικού συστήματος των υποβρυχίων τύπου Ποσειδών, κατασκευάστρια του οποίου ήταν η εταιρεία STN Atlas Elektronik. Το πάρτι, όμως δεν είχε τέλος, καθώς την ίδια εποχή -σύμφωνα με όσα αναγράφονται στη δικογραφία- το υπουργείο Εθνικός Άμυνας αγόρασε από την γερμανική εταιρεία STN Atlas, την οποία εκπροσωπούσε ο Πάνος Ευσταθίου, 54 συστήματα Κ/Β Stinger επί οχήματος (ASRAD HELLAS) και τον αναγκαίο εξοπλισμό και ανταλλακτικά αρχικής υποστήριξης, αντί συνολικού τιμήματος 135.000.000 ευρώ. Η σύμβαση (υπ. αριθ. 30 Α'/2000) υπογράφτηκε από τον Κάντα στις 3 Αυγούστου 2000 κατόπιν εξουσιοδότησης, ενώ αυτός υπέγραψε και την υπ' αριθ. 27/2000 σχετική σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Οπως τονίζεται στη δικογραφία: «Είχε προηγηθεί η υπό Φ625/1.6.2000 εισήγηση αυτού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων για την έγκριση της κατακύρωσης της προμήθειας αυτής μέχρι του ποσού των 142.731.079 ευρώ και εν συνεχεία η έγκριση και κατακύρωση της προμήθεια δυνάμει του υπ' αριθ. Φ.625/413668Σ.805/28.7.2000 εγγράφου, υπογραφείσα μεταξύ άλλων από τον Κάντα και τον Υπουργό Απόστολο - Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο». Το Newsbomb.gr θα παρουσιάσει με όλες τις λεπτομέρειες το περιεχόμενο της δικογραφίας για κάθε έναν από τους 37 κατηγορουμένους, ξεκινώντας από το βασικό κατηγορούμενο, Αντώνιο Κάντα, ο οποίος κστηγορείαι ότι έχει λάβει μίζες που ξεπερνούν το 1.500.000 ευρώ, προκειμένου να αναθέσει τις «δουλειές» στους Γερμανούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει κάθε πτυχή αυτής της πολύκροτης υπόθεσης και η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους όσοι αποδειχθεί στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί, πως κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα προς ίδιον όφελος.

 
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΟΚ!!![ΒΙΝΤΕΟ]Γράφουμε ψέματα εναντίον της Ρωσίας για να προκληθεί Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος!!!!

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΟΚ!!![ΒΙΝΤΕΟ]Γράφουμε ψέματα εναντίον της Ρωσίας για να προκληθεί Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος!!!!

Σοκ στο Βερολίνο αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη… από την ομολογία ενός Γερμανού δημοσιογράφου, ο οποίος είπε ότι η Δύση είναι οργανωμένη μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης να πραγματοποιεί μια αντι-ρωσική εκστρατεία προκειμένου να προκάλεσει Γ “Παγκόσμιο Πόλεμο.


Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Πάνος Καμμένος στην Bild: «Aν φύγουμε από το ευρώ τότε θα ακολουθήσουν Ισπανία, Ιταλία και στο τέλος η Γερμανία»



Για εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας κατηγόρησε τη Γερμανία ο Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στην Bild.
 
Αναφέροντας ότι κάποιοι δεν ήθελαν να σχηματίσει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για τους μετανάστες, ζήτησε από την Τουρκία να σέβεται τις υποχρεώσεις της, ενώ έκανε επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι δεν είναι θεωρητική η συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις.
 
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Καμμένου στην Bild:
 
-Έχετε τρομάξει τη Γερμανία με τις δηλώσεις για τους μετανάστες
 
«Απλά έκανα ξεκάθαρο τι σημαίνει αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη. Δεν είναι απλά οικονομική κρίση, είναι και ανθρωπιστική. Μετά καμία συμφωνία δεν θα ισχύει. Δεν θα είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να φιλοξενούμε τους μετανάστες ως χώρα υποδοχής. Οποιος θέλει να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη πρέπει να το ξέρει αυτό. Και η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή είμαστε μόνοι με μία βόμβα. Πώς μία χώρα με κρίση να αντιμετωπίσει μόνη της 1,5 εκατομμύριο μετανάστες;».
 
- Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη;
 
«Χρειάζεται μόνο ένα τηλεφώνημα από την Ανγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στον Ταγίπ Ερντογάν, για να του πουν ότι πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και να ασφαλίσει τα σύνορά του. Η Τουρκία παίρνει χρήματα από την ΕΕ και μπορούν για παράδειγμα μετανάστες από τη Συρία να περνούν ελεύθερα στην Ελλάδα. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Η Τουρκία πρέπει, όπως και η Ελλάδα, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις».
 
- Επίσης ζητάτε ακόμη και πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία
 
«Ολες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποζημιώθηκαν για τα εγκλήματα των Ναζί, εκτός από την Ελλάδα. Για εμάς, δεν είναι μία κίνηση ενάντια στη Γερμανία, αλλά ιστορική υποχρέωση. Το χρυσάφι που έφεραν οι Ναζί από την Αθήνα στο Βερολίνο αξίζει πολλά χρήματα. Για αυτό, περιμένουμε αποζημίωση. Οπως και για το αναγκαστικό δάνειο και την καταστροφή των αρχαιολογικών μνημείων. Δεν είναι μία θεωρητική συζήτηση για ένα ή εκατό δισεκατομμύρια, αλλά για την πραγματική αξία».
 
- Προσωπικά έχετε πρόβλημα με τη Γερμανία;
 
«Δεν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στους λαούς, αλλά ανάμεσα στις κυβερνήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται σε πράγματα που δεν την αφορούν. Παραβιάζει τη συμφωνία της μη εμπλοκής στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Πώς γίνεται ο Γερμανός πρέσβης να έχει πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει μαζί μας κυβέρνηση; H Deutche Bank συνέταξε έγγραφο ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα μου. Εχω την αίσθηση ότι η γερμανική κυβέρνηση και κάποιοι άλλοι θέλουν να μας διώξουν από την ευρωζώνη».
 
- Εννοείτε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;
 
«Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε ημέρα κάνει νέες δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας. Είναι σαν ψυχολογικός πόλεμος και ο Σόιμπλε δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έχω πρόβλημα που ο κ. Σόιμπλε δεν συμπαθεί εμένα και τον κ. Βαρουφάκη. Αλλά και οι δύο εκλεγήκαμε από τον ελληνικό λαό και μιλάμε εκ μέρους τους. Αυτή είναι η Δημοκρατία και πρέπει να τη σεβαστεί. Ο κ. Σόιμπλε τώρα έχει να κάνει μαζί μας. Και όλη η κριτική για τη διαφθορά στην Ελλάδα από τη Γερμανία και τον κ. Σόιμπλε δεν είναι πάντα σωστή».  
 
- Τι εννοείτε;
 
«Εμείς οι Ελληνες θυμόμαστε καλά ότι ο κ. Σόιμπλε έπρεπε να εγκαταλείψει τη θέση του ως ηγέτης κόμματος γιατί είχε εμπλακεί σε υπόθεση δωροδοκίας. Αλλά σήμερα είναι υπουργός Οικονομικών. Οσο για τη διαφθορά, είναι σαν την αγάπη ή το τανγκό, πάντα χρειάζεται δύο.
 
Για παράδειγμα, γιατί προστατεύονται από τη γερμανική κυβέρνηση CEO της Siemens που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς; Γιατί πάντα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμα εκατομμυρίων για διαφθορά μόνο στη Γερμανία οι γερμανικές εταιρείες, αλλά όχι εδώ στην Ελλάδα; Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γερμανικών εταιρειών που έχουν εμπλακεί σε διαφθορά, αλλά δεν ακούγεται τίποτα. Αν ζητάμε ονόματα ή στήριξη, δεν υπάρχει βοήθεια».
 
- Η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα. Χρειάζεται τρίτο πακέτο;
 
«Δεν χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο διάσωσης. Δεν μπορούμε πάντα να αντιμετωπίζουμε ένα παλιό χρέος με ένα νέο που πολύ απλά δεν μας βοηθά. Αυτό χρειαζόμαστε τελικά είναι ένα κούρεμα, όπως αυτό που έγινε στη Γερμανία το 1953. Η λιτότητα είναι ο λάθος τρόπος. Οι Ελληνες έχουν ήδη χάσει τα πάντα και οι μισθοί όσων έχουν δουλειά έχουν μειωθεί δραματικά. Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας παίρνουν 1.200 ευρώ το μήνα ενώ ρισκάρουν τη ζωή τους».  
 
- Μπορεί να σας βοηθήσει η επιστροφή στη δραχμή;
 
«Είναι αδύνατο για εμάς να φύγουμε από το ευρώ. Αν η Ελλάδα εκραγεί, τότε η Ισπανία και η Ιταλία θα ακολουθήσουν. Και κάποια στιγμή η Γερμανία. Για αυτό πρέπει να βρούμε μία λύση μέσα στο ευρώ. Αλλά αυτή η λύση δεν πρέπει να σημαίνει ότι οι Ελληνες θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο. Τα λεγόμενα πακέτα διάσωσης δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι τώρα για το λαό, παρά μόνο για τις τράπεζες. Οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά, αλλά οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Δεν μπορεί ένα εσπρέσο να κοστίζει 3 ευρώ εδώ και 1.20 στη Βιέννη. Γιατί να έρθουν σε εμάς οι τουρίστες; Για αυτό πρέπει να μειώσουμε τους φόρους για να είμαστε ελκυστικοί για τους τουρίστες».
 
- Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά θέλετε να στραφείτε στη Ρωσία για βοήθεια. Σοβαρολογείτε;
 
«Εχουμε χάσει πολλά χρήματα από τις κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας. Σχεδόν το 70% των αγροτικών εξαγωγών μας πηγαίνουν εκεί. Ο τουρισμός είναι επίσης σημαντικός, το 25% των τουριστών μας έρχονται από τη Ρωσία. Για αυτό χρειαζόμαστε αποζημίωση από την ΕΕ για τα χρήματα που χάσαμε. Αλλιώς μπορούμε και δεν θα μετέχουμε σε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, που μόνο βλάπτουν την οικονομία μας».

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
 
 

Κρούγκμαν: Γιατί Τσίπρας, Βαρουφάκης δεν είναι σαν τους άλλους



Οι δανειστές της Ελλάδας κάνουν λάθος που περιμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα προδώσει τους ψηφοφόρους που την εξέλεξαν και θα υποχωρήσει από τις θέσεις της, όπως έγινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Όπως προειδοποιεί σε άρθρο του στους NYT, η δυναμική είναι τελείως διαφορετική αυτήν τη φορά και η αποτυχία να γίνει αυτό αντιληπτό μπορεί να οδηγήσει σε μια χωρίς λόγο καταστροφή.
«Αυτό που ζητάει η Ελλάδα, αν και οι Γερμανοί ψηφοφόροι πιθανότατα δεν το γνωρίζουν αυτό, δεν είναι μια νέα ένεση χρημάτων. Το μόνο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή η μείωση των πληρωμών για τόκους του υφιστάμενου χρέους. Και μας έχουν πει συχνά όπως όλοι καταλαβαίνουν ότι ο επίσημος στόχος για το πλεόνασμα, στο 4,5% του ΑΕΠ, είναι παράλογος και ανέφικτος. Οπότε, στην πραγματικότητα η Ελλάδα ζητάει μόνο να αναγνωριστεί η πραγματικότητα που υποτίθεται ότι όλοι κατανοούν» γράφει ο κ. Κρούγκμαν.
Γιατί λοιπόν φουντώνουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές; Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν γιατί αυτό «που κατανοούν όλοι» δεν εξηγήθηκε ποτέ στους ψηφοφόρους των ευρωπαϊκών κρατών του Βορρά. Επιπλέον, γιατί οι δανειστές έχουν συνηθίσει να περιμένουν ότι οι κυβερνήσεις των χρεωμένων κρατών θα εγκαταλείψουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις στο όνομα της υπευθυνότητας και αναμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ταπεινωθεί.
«Αλλά όπως είπα, η δυναμική είναι πολύ διαφορετική αυτήν την φορά» τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, επικαλούμενος την παρατήρηση του δημοσιογράφου Matthew Yglesias, οι πολιτικοί των μικρών κρατών συνήθως εμφορούνται από προσωπικά κίνητρα να αποδεχτούν τις απαιτήσεις της τρόικας ακόμα και αν είναι ενάντια στα συμφέροντα των κρατών τους:
«Κανονικά θα πίστευε κανείς πως η καλύτερη επιλογή για έναν πρωθυπουργό είναι να προσπαθήσει να κάνει αυτά που θα τον βοηθήσουν να επανεκλεγεί. Όσο δυσοίωνες και αν είναι προοπτικές, αυτή είναι η κυρίαρχη στρατηγική. Αλλά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πιστεύω ότι οι ηγέτες των μικρών κρατών βρίσκονται σε μια κάπως διαφορετική κατάσταση. Αν εγκαταλείψουν το γραφείο τους έχοντας κερδίσει την εκτίμηση της ελίτ του Νταβός, υπάρχουν πολλές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή στο ΔΝΤ ή σε άλλους οργανισμούς για τις οποίες μπορεί να είναι κατάλληλοι ακόμα και αν τους απεχθάνονται οι συμπατριώτες τους. Στην πραγματικότητα, το να είναι εντελώς απεχθείς θα ήταν ένα συν. Η απόλυτη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τη “διεθνή κοινότητα” είναι να κάνουν ό,τι θέλει εκείνη, ακόμα και έναντι μαζικής αντίστασης από το εγχώριο πολιτικό σώμα».
Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν, μια αυθεντική αριστερή κυβέρνηση, σε αντίθεση με μια δεξιά, είναι πολύ διαφορετική, όχι γιατί οι πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει είναι τρελές και επιθετικές, αλλά γιατί οι αξιωματούχοι της δεν θα κερδίσουν ποτέ την εκτίμηση της ελίτ του Νταβός.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βρεθεί ποτέ σε συμβούλια τραπεζών, δεν θα γίνει πρόεδρος της BIS ή Ευρωπαίος επίτροπος. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν θέλει να φοράει γραβάτες, το οποίο συνειδητά ή ασυνείδητα είναι ένας τρόπος να δηλώσει οπτικά πως δεν θα παίξει το συνηθισμένο παιχνίδι, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Οι νέοι Έλληνες ηγέτες θα επιτύχουν ή θα αποτύχουν, σε προσωπικό επίπεδο, με βάση το τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξουν δώρα παρηγοριάς για μια συμβατική αποτυχία, καταλήγει ο κ. Κρούγκμαν.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Ρωσική απόβαση στη Μεσόγειο – Μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στο «τρίγωνο» Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος απέναντι στην Τουρκία

Ρωσική απόβαση στη Μεσόγειο – Μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στο «τρίγωνο» Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος απέναντι στην Τουρκία

Ρωσική «απόβαση» στη Μεσόγειο. Μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων της Μόσχας μετακινείται στην περιοχή εντός και πλησίον της ΑΟΖ της Κύπρου σε μία προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα πώς η Μεσόγειος αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα για την Ρωσία και είναι έτοιμη να συμβάλει στην προάσπιση των συμφερόντων χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, στη δημιουργία ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Σαφώς και οι Ρώσοι προσδοκούν σε οφέλη απ’ αυτή τη συνεργασία, όπως να τους επιτραπεί να χρησιμοποιεί τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της Κύπρου, αλλά σε μία περίοδο που οι Τούρκοι προκαλούν και τραβούν επικίνδυνα το σχοινί της έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο πλησιάζοντας αρκετά σε ένα θερμό επεισόδιο είτε στο Αιγαίο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ, η παρουσία και μόνο ρωσικών πλοίων συνιστούν ένα μήνυμα προς την Άγκυρα.
 
Πόσο μάλλον όταν αναπτύσσεται μία στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ενεργός ο άξονας συνεργασίας και σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ με το Ισραήλ να έχει κάκιστες πλέον σχέσεις με την Τουρκία. 
 
Η διάρρηξη των σχέσεων Άγκυρας και Τελ Αβίβ επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι οι Τούρκοι έσπευσαν να μιλήσουν για «σαμποτάζ» του Ισραήλ στα τουρκικά μαχητικά F-4 μετά τα δύο δυστυχήματα. Σημειώνεται πώς οι Ισραηλινοί εκσυγχρόνισαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τουρκικών αεροσκαφών. 
 
Στη Μεσόγειο λοιπόν πλέον από το Στόλο της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για το μεγάλο αποβατικό πλοίο του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής «Αλεξάντρ Σαμπάλιν», το πυρηνοκίνητο επίσης αποβατικό «Γιαμάλ» και η κορβέτα «Λάντνι» που πέρασαν τα Στενά της Μαύρης θάλασσας και κατέπλευσαν προς τη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. 
 
Τα τρία αυτά πλοία έρχονται να προστεθούν και σε άλλα πολεμικά του Ρωσικού Στόλου που πλέουν στην περιοχή της Μεσογείου. Σημειώνεται πώς πρόσφατα ένας στολίσκος με επικεφαλής τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μοσκβά» πέρασε στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
 
Είναι ξεκάθαρο πώς η Ρωσία θέλει να εντείνει την παρουσία της στη Μεσόγειο για λόγους στρατηγικής απέναντι σε αυτούς που τη θεωρούν «εχθρό», αλλά και να χτίσει νέες συνεργασίες, όπως αυτή με την Αίγυπτο. Οι δύο χώρες πέραν της συνεργασίας σε εξοπλιστικά προγράμματα (το Κάϊρο αποφάσισε πρόσφατα να προμηθευτεί ρωσικά μαχητικά) προχωρούν και σε κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο.
 
Στην επικείμενη αυτή άσκηση, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν τα δύο αποβατικά σκάφη τα «Αλεξάντρ Σαμπάλιν και «Γιαμάλ» πιθανόν να εμπλακεί και η Κύπρος παρέχοντας κυρίως κάποιες διευκολύνσεις στα ρωσικά πλοία.
 
Το βέβαιο είναι πάντως πώς τα ρωσικά πλοία θα βρεθούν απέναντι σε τουρκικά σκάφη στην κάθοδο του προς τη Μεσόγειο δεδομένου ότι για το επόμενο διάστημα οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχές στο όρια της ΑΟΖ Κύπρου και της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ για αεροναυτικά γυμνάσια. 

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
 

ΣΤΟN MEΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ



Εκπληκτικές αποκαλύψεις για τον μέγιστο Έλληνα μαθηματικό του 20ού Αιώνος, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873-1950) έκανε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στον «Ραδιοσταθμό της Εκκλησίας 89,5 FM» ο πρόεδρος του «Μουσείου Καραθεοδωρή» στην Κομοτηνή, Αθανάσιος Λιπορδέζης. 

Ο μαθηματικός στο επάγγελμα, κ. Λιπορδέζης, αποκάλυψε κάτι που ξέρουν ελάχιστοι και αποσιωπά ακόμη και η υπό μπολσεβίκικη επιτήρηση Ακαδημία Αθηνών: Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Καραθεοδωρή δεν ήταν πως υπήρξε ο Δάσκαλος του Αϊνστάϊν στα Μαθηματικά και αυτός που του έλυσε τις δύσκολες εξισώσεις με τις οποίες επιβεβαιώθηκε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητος. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν η «Θεωρία της Ανισότητας» στη οποία στηρίζεται ολόκληρη η σύγχρονη εποποιΐα της Αεροδιαστημικής!.. Σπεύδουμε να μεταφέρουμε επί λέξει τις αποκαλύψεις του προέδρου του «Μουσείου Καραθεοδωρή» για να μην χαθούν στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΠΟΡΔΕΖΗΣ: «Σε μια ομιλία του το 2001, εδώ στην Ελλάδα, ο διάσημος ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Βαυαρίας, καθηγητής Ronald Burlis, είχε πεί το εξής: «Υπήρξε μία αδικία που έγινε στον Καραθεοδωρή. Η «ανισότητα του Βέλφαν» εφαρμόζεται σήμερα στην Διαστημική, αλλά είναι δική του. Εμείς οι Γερμανοί, αν μας την κλέβανε θα βγαίναμε στους δρόμους. Εσείς οι Έλληνες ούτε το ξέρετε αυτό»!.. Κι αυτό ακούγεται πρώτη φορά από το ελληνικό ραδιόφωνο, τώρα που το έφερε η κουβέντα μας. Την θεωρία αυτή του Καραθεοδωρή την δημοσίευσε μετά τον θάνατό του ένας Γάλλος μαθηματικός ως δική του!.. Κι έχει αυτή η θεωρία τεράστιες εφαρμογές στην Διαστημική. Θα έπρεπε να πούμε στον καθηγητή Burlis ότι εμείς τώρα ανακαλύπτουμε τον ίδιο τον Καραθεοδωρή, πώς θα ξέρουμε για την κλεμμένη θεωρία του που χρησιμοποιεί η Διαστημική; Και συνέχισε τότε ο καθηγητής Ronald Burlis, πως ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή είναι το μεγάλο δώρο της Ελλάδος προς την Γερμανία και είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός από την Αρχαιότητα, από την εποχή του Αρχιμήδη! «Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό το δώρο σας»!..»..

ΒΑΘΙΑ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΜΑΞ ΠΛΑΝΚ…
Προηγουμένως, ο κ. Λιπορδέζης είχε αποκαλύψει πως (εκτός από τον Αϊνστάϊν) και ο μέγας Γερμανός φυσικός Μάξ Πλανκ έγραφε επιστολές γεμάτες ευγνωμοσύνη προς τον Καραθεοδωρή γιατί του άνοιξε τα μάτια. ΙΔΟΥ μία, όπως την κατέθεσε ο κ. Λιπορδέζης, το περασμένο Σάββατο στον Ραδιοσταθμό της Εκκλησίας…


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΠΟΡΔΕΖΗΣ: «Πρέπει να πούμε και για τον μεγάλο Μάξ Πλανκ, ο οποίος αναγόρευσε τον Καραθεοδωρή μέλος της Πρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών. Είχε πεί ο μεγάλος Μάξ Πλάνκ κατά την αγόρευσή του όταν ο Καραθεοδωρή έγινε μέλος της Πρωσσικής Ακαδημίας: «Εσείς, κύριε Καραθεοδωρή, μάς επιστήσατε την προσοχή στον διπλό ρόλο που ενυπάρχει στην Θεωρία των Μεταβολών. Γιατί αυτή η Θεωρία των Μεταβολών κατευθύνει την προσοχή μας από το δύσκολο ξεκαθάρισμα των μεμονωμένων περιπτώσεων στην εύκολα εποπτευμένη Ολότητα. Όπου μία πληθώρα μεμονωμένων προτάσεων συμπεριλαμβάνεται σε μία απλή πρόταση. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι όχι μόνο ο άνθρωπος προτιμά αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο θεώρησης, αλλά και η Φύση! Εύχομαι ορισμένοι από τους καρπούς της επιστημονικής σας δουλειάς να κοσμούν τα ακαδημαϊκά πεπραγμένα μας»!..


Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Παρέμβαση της Κίνας σε Κομισιόν και Mέρκελ υπέρ της Ελλάδας



Οι Κινέζοι έκαναν παρέμβαση στην ΕΕ υπέρ της Ελλάδας. Η παρέμβαση έγινε μεταξύ του 2ου και του 3ου Eurogroup. Για το ίδιο θέμα η κινεζική ηγεσία επικοινώνησε και με την γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ.
Οι Κινέζοι, κατά ασφαλείς πληροφορίες, έδειξαν ενδιαφέρον για το μέλλον της Ελλάδας, διότι «έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε ευρώ για επενδύσεις και αναμένεται να επενδύσουν πολλά περισσότερα σύντομα».


«Ενδιαφερόμαστε-τόνισαν στο διάβημα τους – οι Κινέζοι-η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ γιατί έχουμε μεγάλα συμφέροντα στη χώρα και είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τις επενδύσεις μας».


Η παρέμβαση των Κινέζων έφερε αναστάτωση τόσο στη Κομισιόν, όσο και στην καγκελαρία, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν, όπως λέγεται, δεύτερες σκέψεις.
Από πηγή των Βρυξελλών μάθαμε ότι οι Ευρωπαίοι είναι ανήσυχοι για το ρόλο της Κίνας και της Ρωσίας απέναντι στο ελληνικό θέμα και προβληματίζονται τι θα γίνει αν οι δύο αυτές δυνάμεις διευκολύνουν το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας.
Εκτός από την κινεζική παρέμβαση ήρθε και ένα άρθρο του BBC, που υπονοεί πολλά για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.
  

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Παύλος Σαντορiνης - Ο Έλληνας που άλλαξε την εξέλιξη του B' Παγκoσμίου Πολέμου



Γνώριζε το μυστικό του ραντάρ και τον κυνηγούσαν κατάσκοποι αρκετά χρόνια πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Έλληνας εφευρέτης και η αναγνώριση που ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση 

«Το ραντάρ ανέτρεψε τον υποβρύχιο πόλεμο των Γερμανών και υπήρξε, μετά την ατομική βόμβα το αποτελεσματικότερο όπλο του πολέμου». Ναύαρχος Καρλ Νταίνιτς Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Π.Π. 

Το 1942 εμφανίστηκε το ραντάρ, μια πρωτοποριακή εφεύρεση που ανέτρεψε τις ισορροπίες του Πολέμου, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ των Συμμαχικών Δυνάμεων. Το συγκεκριμένο ραντάρ έδινε τη δυνατότητα του εντοπισμού εχθρικών αεροσκαφών σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις και την τεχνογνωσία του διέθετε εκείνη την εποχή μόνο η Μ. Βρετανία. Αν και ευρέως «πατέρας» του θεωρείται ο Άγγλος Ρόμπερτ Ουάτσον Ουάτ, το Εκατοστομετρικό ραντάρ εφευρέθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα, από τον Έλληνα Καθηγητή Φυσικής Παύλο Σαντορίνη. 

Το 1969 οι Άγγλοι τίμησαν τον Σαντορίνη και καθυστερημένα παραδέχθηκαν ότι ανακάλυψαν το ραντάρ δύο χρόνια αργότερα από τον ίδιο. Αυτό που δεν αποκάλυψαν όμως, ήταν ότι το 1940 τους είχαν δοθεί τα σχέδια. 

Ο επιστημονικός πόλεμος για την επικράτηση στους αιθέρες 

Η ιστορία του ραντάρ, μοιάζει βγαλμένη από κατασκοπικές ταινίες. Εφευρέτες, μοιραίες γυναίκες και Μυστικές Υπηρεσίες έδωσαν μάχη πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για το ποιος θα αποκτήσει πρώτος την τεχνογνωσία που θα του έδινε ξεκάθαρη υπεροχή στους αιθέρες και συγκριτικό πλεονέκτημα στον πόλεμο. 

Από τις παραμονές ακόμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανία και Ναζιστική Γερμανία, ξεκίνησαν ένα αγώνα δρόμου, για το ποιος θα ανακαλύψει πρώτος τον τρόπο και το μέσο για να εντοπίζει από μακριά τις εναέριες εχθρικές δυνάμεις. 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου και οι δύο πλευρές πειραματίζονταν μυστικά, ήδη από τα μέσα του ’30 με τα ραδιοκύματα. Πριν από την ανακάλυψη του ραντάρ μεγάλης ισχύος, η αεράμυνα χρησιμοποιούσε παρατηρητές με κυάλια και γιγαντιαία χωνιά με πρωτόγονα ακουστικά συστήματα, για την ανίχνευση των εχθρικών αεροσκαφών. Με το ξέσπασμα του πολέμου εμφανίστηκαν τα πρώτα ραντάρ. 

Ήταν θεόρατα και αρχικά λειτουργούσαν με ηλεκτρομαγνητικά πεδία 5 μέτρων και 1 έως 1,5 μέτρου στη συνέχεια. Η εμβέλειά των πρωτόγονων αυτών ραντάρ έφτανε μόλις τα 10 χλμ. και λόγω του μεγέθους τους, αποτελούσαν εύκολη λεία για τα βομβαρδιστικά. Την ίδια στιγμή, το 1936, ο Σαντορίνης διενεργούσε στο Παλαιό Φάληρο πειράματα με το ελληνικό εκατοστομετρικό ραντάρ, με πεδία μόλις των 5 και 10 εκατοστών, σε μια εκπληκτική εμβέλεια των 150 έως 200 χλμ. 

Παιχνίδια κατασκόπων 

Ο Σαντορίνης γνώριζε το μυστικό του ραντάρ από το 1934 και γι’ αυτό κατάσκοποι τον κυνηγούσαν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και επιστράτευαν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για του το υποκλέψουν. Το 1936 και ενώ βρίσκονταν στο Βερολίνο, τον πλησίασε μια μυστηριώδης όμορφη γυναίκα. Αν και ο καθηγητής είχε μάθει να προφυλάσσεται, μπροστά στη σαγήνη της, το «προσωπικό» του ραντάρ δεν κατάφερε να δει τον εχθρό που καραδοκούσε. Με «Δούρειο ίππο» το κορμί της, η καλλονή σκόπευε να του «πάρει» πληροφορίες για τη νέα του εφεύρεση. Τον Σαντορίνη ειδοποίησε εγκαίρως ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσκοπο, ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο. 



Ο Σαντορίνης εγκατέλειψε τη χώρα άμεσα, στήνοντας μάλιστα στο ραντεβού που είχαν δώσει, τη φιλόδοξη κατάσκοπο. Στις 27 Μαΐου του ίδιου έτους, ο Σαντορίνης πληροφόρησε για την έκβαση των πειραμάτων του τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με μια απόρρητη έκθεση. 

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού συγκάλεσε αμέσως μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων απαρτιζόμενη από καθηγητές πανεπιστημίου και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς. 

Το Γενάρη του επόμενου έτους η επιτροπή απεφάνθη ότι η ιδέα του ραντάρ είναι εφαρμόσιμη και έδωσε το πράσινο φως για συνέχιση των πειραμάτων.

Το ίδιο διάστημα και ενώ όλες οι διαδικασίες τελούνταν υπό άκρα μυστικότητα, ένα από τα μέλη της επιτροπής διέρρεε κρυφά ζωτικής σημασίας πληροφορίες στην ΜΙ6, υποβάλλοντας πλήρεις εκθέσεις για τις έρευνες του ελληνικού ραντάρ στη μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Μάρτιο του 1937, με απόρρητη διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού στήθηκαν προβολείς των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην αεροπορική βάση στο Παλαιό Φάληρο και στη Σχολή Δοκίμων και για τα επόμενα δύο έτη πραγματοποιήθηκαν πειράματα, όπου ανιχνεύονταν επιτυχώς αεροσκάφη σε απόσταση 150 χλμ. 

Η πετυχημένη επίδειξη 



Το 1939 το Γ.Ε.Σ φοβούμενο πιθανή υποκλοπή των πειραμάτων, διέρρευσε έγγραφο στο οποίο αναφέρονταν ρητά η διακοπή των δοκιμών με την δικαιολογία ότι δεν είναι επιτυχείς. Παράλληλα, εξέδωσε άλλη απόρρητη διαταγή, με την εντολή να συνεχιστούν τα πειράματα σε άλλες εγκαταστάσεις. Τότε ο Σαντορίνης μετέφερε ένα μικρότερο πομπό και συνέχισε τα πειράματά του, από την ταράτσα του σπιτιού του. 

Στις 7 Ιουλίου του 1940 με εντολή της Κυβέρνησης Μεταξά πραγματοποιήθηκε μια επίδειξη των δυνατοτήτων του ελληνικού ραντάρ σε επιτροπή Βρετανών αξιωματούχων. 

Το ραντάρ κατάφερε και ανίχνευσε αεροσκάφος το οποίο πετούσε πάνω από τη Μήλο, σε απόσταση 160 χλμ. Οι Βρετανοί ενθουσιασμένοι ζήτησαν τη μεταφορά της συσκευής στο Κάιρο, στη Βάση των Συμμάχων στη Μέση Ανατολή. 

Ο Μεταξάς αρνήθηκε να παραδώσει τη συσκευή η οποία λόγω του μεγέθους της, αν μετακινούνταν θα έγειρε υποψίες και προτίμησε να δώσει στο Αγγλικό Επιτελείο τα σχέδια. Δεν ήθελε να δώσει αφορμή στις Δυνάμεις του Άξονα, καθώς ακόμη η Ελλάδα τηρούσε ακόμη ουδετερότητα στον πόλεμο. 

Το εκατοστομετρικό ραντάρ έκανε πρεμιέρα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δύο χρόνια αργότερα, ως κατασκευή του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Μ. Βρετανίας. 

Η αναγνώριση 

Ο Παύλος Σαντορίνης αναγνωρίστηκε ως εφευρέτης του πρώτου εκατοστομετρικού ραντάρ, πολύ μετά το πέρας του πολέμου. Πρώτα με το μετάλλιο Φερμά της Ακαδημίας Επιστημών της Τουλούζης το 1961, ακολούθως με το μετάλλιο Βερμέιλ της Ακαδημίας Επιστημών των Παρισίων το 1968, το βραβείο της Γαλλικής Εταιρείας της Προόδου το 1969 και το τέλος με την αναγνώριση των Άγγλων. Σήμερα οι Άγγλοι, αν και αναγνωρίζουν ότι ο πρώτος που ανακάλυψε το Συμμαχικό Υπερόπλο που άλλαξε τη ροή του Πολέμου, ήταν ο έλληνας καθηγητής, εμμένουν στην «ιστορία» της διπλής εφεύρεσης. 


Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

 

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ρωσική απόβαση στη Μεσόγειο – Μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στο «τρίγωνο» Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος απέναντι στην Τουρκία

Ρωσική απόβαση στη Μεσόγειο – Μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στο «τρίγωνο» Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος απέναντι στην Τουρκία

Ρωσική «απόβαση» στη Μεσόγειο. Μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων της Μόσχας μετακινείται στην περιοχή εντός και πλησίον της ΑΟΖ της Κύπρου σε μία προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα πώς η Μεσόγειος αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα για την Ρωσία και είναι έτοιμη να συμβάλει στην προάσπιση των συμφερόντων χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, στη δημιουργία ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Σαφώς και οι Ρώσοι προσδοκούν σε οφέλη απ’ αυτή τη συνεργασία, όπως να τους επιτραπεί να χρησιμοποιεί τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της Κύπρου, αλλά σε μία περίοδο που οι Τούρκοι προκαλούν και τραβούν επικίνδυνα το σχοινί της έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο πλησιάζοντας αρκετά σε ένα θερμό επεισόδιο είτε στο Αιγαίο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ, η παρουσία και μόνο ρωσικών πλοίων συνιστούν ένα μήνυμα προς την Άγκυρα.
 
Πόσο μάλλον όταν αναπτύσσεται μία στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ενεργός ο άξονας συνεργασίας και σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ με το Ισραήλ να έχει κάκιστες πλέον σχέσεις με την Τουρκία. 
 
Η διάρρηξη των σχέσεων Άγκυρας και Τελ Αβίβ επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι οι Τούρκοι έσπευσαν να μιλήσουν για «σαμποτάζ» του Ισραήλ στα τουρκικά μαχητικά F-4 μετά τα δύο δυστυχήματα. Σημειώνεται πώς οι Ισραηλινοί εκσυγχρόνισαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τουρκικών αεροσκαφών. 
 
Στη Μεσόγειο λοιπόν πλέον από το Στόλο της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για το μεγάλο αποβατικό πλοίο του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής «Αλεξάντρ Σαμπάλιν», το πυρηνοκίνητο επίσης αποβατικό «Γιαμάλ» και η κορβέτα «Λάντνι» που πέρασαν τα Στενά της Μαύρης θάλασσας και κατέπλευσαν προς τη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. 
 
Τα τρία αυτά πλοία έρχονται να προστεθούν και σε άλλα πολεμικά του Ρωσικού Στόλου που πλέουν στην περιοχή της Μεσογείου. Σημειώνεται πώς πρόσφατα ένας στολίσκος με επικεφαλής τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μοσκβά» πέρασε στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
 
Είναι ξεκάθαρο πώς η Ρωσία θέλει να εντείνει την παρουσία της στη Μεσόγειο για λόγους στρατηγικής απέναντι σε αυτούς που τη θεωρούν «εχθρό», αλλά και να χτίσει νέες συνεργασίες, όπως αυτή με την Αίγυπτο. Οι δύο χώρες πέραν της συνεργασίας σε εξοπλιστικά προγράμματα (το Κάϊρο αποφάσισε πρόσφατα να προμηθευτεί ρωσικά μαχητικά) προχωρούν και σε κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο.
 
Στην επικείμενη αυτή άσκηση, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν τα δύο αποβατικά σκάφη τα «Αλεξάντρ Σαμπάλιν και «Γιαμάλ» πιθανόν να εμπλακεί και η Κύπρος παρέχοντας κυρίως κάποιες διευκολύνσεις στα ρωσικά πλοία.
 
Το βέβαιο είναι πάντως πώς τα ρωσικά πλοία θα βρεθούν απέναντι σε τουρκικά σκάφη στην κάθοδο του προς τη Μεσόγειο δεδομένου ότι για το επόμενο διάστημα οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχές στο όρια της ΑΟΖ Κύπρου και της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ για αεροναυτικά γυμνάσια. 
 
Περί ευθύνης: Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Σπαρτιάτες: Δείτε με τι «ατσάλωναν» το σώμα τους οι καλύτεροι πολεμιστές του κόσμου



Αν νομίζεις ότι οι Σπαρτιάτες έτρωγαν μόνο μέλανα ζωμό και παξιμάδια, κάνεις λάθος. Ταξίδεψε στη λακωνική διατροφή του χθες και γέμισε δύναμη κι ενέργεια τώρα.
Οι Σπαρτιάτες χαρακτηρίζονταν από αυτοπειθαρχία και λιτότητα κι αυτό φαινόταν καθαρά και στις διατροφικές συνήθειές τους. Γενικά δεν άφηναν τον εαυτό τους να βρίσκεται κοντά σε απολαυστικές και πλούσιες τροφές και πίστευαν ότι η λαιμαργία έπρεπε να ελέγχεται – άλλωστε η παχυσαρκία ήταν κάτι κατακριτέο.
Η διατροφή των αρχαίων Σπαρτιατών φαίνεται να ήταν σχεδιασμένη για να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και δύναμη, χωρίς όμως να επιβαρύνει το στομάχι και την πέψη.
Οι κύριες τροφές του διαιτολογίου τους περιείχαν στοιχεία, τα οποία συνέβαλλαν άμεσα στην προστασία της υγείας τους και τους ατσάλωναν απέναντι στις ασθένειες. Διάβασε ποιες είναι αυτές οι τροφές και πώς μπορείς να τις συμπεριλάβεις στη δική σου διατροφή.
Κριθάρι
Το κριθάρι αποτελούσε τη βάση της διατροφής των αρχαίων Σπαρτιατών, αφού έτσι κι αλλιώς είναι άφθονο στην περιοχή. Οι Σπαρτιάτες φαίνεται να γνώριζαν πόσο σημαντικοί είναι οι υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού.
Σε αντίθεση με το σιτάρι, το κριθάρι περιέχει και τις δύο μορφές φυτικών ινών (διαλυτές και αδιάλυτες). Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται σε νερό και δημιουργούν κάτι σαν ζελέ, το οποίο βοηθά στην ελάττωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν την κίνηση στο γαστρεντερικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε άτομα που είναι δυσκοίλια.
Το κριθάρι είναι επίσης καλή πηγή τοκοτριενολών, ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και την ικανότητα να ελαττώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) περιορίζοντας τη δραστηριότητα ενός ένζυμου στο συκώτι, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης.
Το κριθάρι είναι επίσης πηγή β-γλυκάνης, ένα είδος υδατάνθρακα, που επίσης ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.
Βάλ” το στη διατροφή σου: Ξεκίνα με το κριθαρένιο παξιμάδι. Μπορείς να το τρως το πρωί μαζί με τον καφέ σου, να το τρίβεις σε σαλάτες και σούπες ή να συνοδεύει το γεύμα σου αντί για ψωμί. Μετά μπορείς να βράζεις το κριθάρι σε νερό και να το συνδυάζεις με όσπρια και κρέας ή να το προσθέτεις σε σαλάτες.
Τυρί
Το τυρί ήταν ιδιαιτέρως σημαντική τροφή στην αρχαία Ελλάδα, η οποία συνόδευε το κυρίως πιάτο (άριστη πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου). Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είναι και πλούσια πηγή του CLA (Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ) το οποίο φαίνεται να έχει αντικαρκινική δράση, αλλά ίσως και να μειώνει το σωματικό λίπος αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα.
Εκτός από αυτό μπορεί να προστατέψει από την τερηδόνα. Μερικά τυριά έχουν προστατευτική ιδιότητα λόγω κάποιων χημικών και φυσικών χαρακτηριστικών. Το τυρί ενισχύει την παραγωγή σάλιου, αυτό με τη σειρά του ελαττώνει την παραγωγή οξέων που προκαλούν τερηδόνα και βοηθά στο ξέπλυμα του στόματος από σάκχαρα. Επιπλέον το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι στοιχεία που παίζουν ρόλο στην ενδυνάμωση της αδαμαντίνης των δοντιών.
Βάλ” το στη διατροφή σου: Με μέτρο. Ενας από τους λόγους που έχουμε γίνει πιο χοντροί ως χώρα είναι γιατί τρώμε περισσότερο τυρί -περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Περιόρισε λοιπόν την ποσότητα σε 3 ή 4 μερίδες την ημέρα, όπου η μία να είναι 30 γραμμάρια (όσο ένα σπιρτόκουτο ή μία φέτα του τοστ).
Σύκα
Είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Ελλάδα. Είναι άριστη πηγή και των δύο φυτικών ινών, όπως το κριθάρι, αλλά δεν είναι μόνο αυτό: έρευνα του Πανεπιστημίου του Σκράντον έδειξε ότι τα σύκα περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών σε σχέση με τα άλλα φρούτα.
Επιπλέον, έρευνα του Πανεπιστημίου του Ράτγκερς έδειξε ότι είναι πηγή των ιδιαιτέρως ευεργετικών ω-3 λιπαρών οξέων όπως και φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες έχει φανεί ότι μειώνουν την αγωγή χοληστερόλης στον οργανισμό. Είναι και καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και ασβεστίου.
Βάλ” το στη διατροφή σου: Ο πιο απλός τρόπος είναι να τα τρως ξερά. Θα τα βρεις σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ, είναι εύκολο να τα πάρεις μαζί σου σε ταξίδι και δεν χρειάζονται ψυγείο. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, γιαούρτι και δημητριακά. Φυσικά στην εποχή τους προτίμησε τα φρέσκα.
Μέλας Ζωμός
Ενα ιδιαίτερο πιάτο για τους Σπαρτιάτες, το οποίο προσφερόταν στα συσσίτια. Ηταν ένα είδος σούπας, η οποία ήταν λίγο δύσκολο να συνηθίσει κάποιος να την τρώει λόγω της «ζόρικης» γεύσης. Βασικά έβραζαν χοιρινό κρέας μαζί με αίμα και αλάτι και το συνόδευαν με κριθαρένιο ψωμί. Πίστευαν ότι τους έδινε δύναμη. Μάλλον είχαν δίκιο. Αρχικά, το χοιρινό είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας (δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα) αλλά και από τις καλύτερες πηγές βιταμινών Β, που παίζουν ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες.
Επιπλέον, μία μερίδα των 100 γραμμαρίων καλύπτει το 30% των αναγκών σε ψευδάργυρο, μέταλλο το οποίο ενεργοποιεί πάνω από 100 ένζυμα στον οργανισμό και είναι απαραίτητο για την παραγωγή DNA. Το αίμα που υπήρχε στη συνταγή ήταν πηγή θερμίδων, πρωτεΐνης αλλά και σιδήρου. Συνδυασμένο με ψωμί είχαν ένα πλήρες δυναμωτικό γεύμα. Ωστόσο οι υπόλοιποι Ελληνες τους κορόιδευαν γι” αυτό το «βάρβαρο» γεύμα.
Βάλ” το στη διατροφή σου: Φυσικά δεν θα σου προτείνουμε να αρχίσεις να βράζεις αίμα με κρέας και να το πίνεις κάθε μέρα, ωστόσο μπορείς να φτιάξεις μία σούπα, εμπνευσμένη από αυτόν το ζωμό. Σε μία κατσαρόλα πρόσθεσε κομμάτια από χοιρινό που έχει ψηθεί στο φούρνο μαζί με πατάτες, κρεμμύδι, λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη, αλάτι και πιπέρι. Βράσε τα για 45 λεπτά. Αν όμως θέλεις λίγο και τη γεύση του αίματος, υπάρχουν προϊόντα που παράγονται από αίμα -όπως λουκάνικα αίματος που βρίσκεις στις Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία και σε άλλες χώρες- αλλά και η γνωστή πουτίγκα αίματος (blood pudding) των Αγγλων.
Κρασί
Το κρασί είχε περίοπτη θέση στη διατροφή των αρχαίων Σπαρτιατών. Ωστόσο αυτό δεν σήμαινε ότι έπιναν ελεύθερα. Κάθε άτομο στα συσσίτια λάμβανε ένα ποτήρι κρασί αναμεμειγμένο με νερό, που το ξαναγέμιζαν όταν χρειαζόταν. Το μεθύσι όμως δεν το ανέχονταν.
Έξυπνο το κόλπο του νερού με το κρασί. Με αυτόν τον τρόπο, οι Σπαρτιάτες μπορούσαν να ελέγχουν την ποσότητα αλκοόλ που έπιναν.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση με μέτρο οποιουδήποτε ποτού βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων, ωστόσο το κρασί και ειδικά το κόκκινο έχει πάνω από 200 φαινολικές ουσίες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Αυτές οι ουσίες φαίνεται να έχουν ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από κάποιες μορφές καρκίνου, ειδικά του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Βάλ” το στη διατροφή σου: Το μυστικό εδώ είναι η ποσότητα. Δύο ποτήρια κρασί την ημέρα για τους άντρες (ένα για τις γυναίκες) είναι η ποσότητα που φαίνεται ότι έχει τις ευεργετικές ιδιότητες. Πάνω από αυτήν την ποσότητα θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα: αύξηση πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.