Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

"Μάχη σε εθνικό επίπεδο"


 


 Μάχη σε εθνικό επίπεδο
Στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και στην προστασία των μελλοντικών γενιών με οργανωμένο τρόπο που δεν θα βαθαίνει την ύφεση, στάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με την τρόικα.
"Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες που δίνουμε από κοινού αυτή τη μάχη σε εθνικό επίπεδο ότι όταν προωθούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και βοηθούμε την ανταγωνιστικότητα μειώνουμε την πίεση πάνω στους μισθούς, πάνω στους εργαζομένους. Και πως η αγορά εργασίας δεν περιλαμβάνει μόνο τους εργαζόμενους και μάλιστα τους προστατευμένους όταν πρόκειται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά περιλαμβάνει και τους ανέργους. Περιλαμβάνει και τη νέα γενιά και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Έχουμε επομένως ορισμένες απαράβατες αρχές. Πρώτη αρχή είναι η αταλάντευτη υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος όταν αυτό συγκρούεται ή αντισταθμίζεται με ιδιωτικά συμφέροντα όπως είναι για παράδειγμα τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων των τραπεζών. Δεύτερη αρχή είναι η προστασία του μέλλοντος των παιδιών μας γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε αγκιλώσεις οι οποίες τελικά στρέφονται εναντίον της νέας γενιάς. Αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο, δεν πρέπει να γίνει τίποτα που βαθαίνει την ύφεση", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικα το βράδυ του Σαββάτου ενόψει και της αυριανής σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και την τελική -όπως αναμένεται- διαπραγμάτευση που θα πραγματοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Νωρίτερα στο υπουργείο Εργασίας

Εν τω μεταξύ, έως την Τετάρτη θα συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα μετά και τη σημερινή επαφή των δυο πλευρών στην οποία η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους δανειστές να περιμένουν την ολοκλήρωση του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και έλαβε την απάντηση ότι ως τώρα δεν αποφασίστηκε τίποτα.
Η σημερινή συνάντηση επικεντρώθηκε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% με την τρόικα να ζητά από τον υπουργό Εργασίας επιχειρησιακό σχέδιο μέτρησης του πόσο επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα η μείωση των εισφορών μέχρι το 2014.
Το κλίμα στις συζητήσεις των δυο πλευρών έγινε εξαιρετικά βαρύ χθες όταν διαπιστώθηκε ότι η τρόικα καταργεί με τις απαιτήσεις της την τελευταία δικλείδα προστασίας των Ελλήνων εργαζομένων. Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν -όντας ανυποχώρητοι και επιθετικοί-
  • Μείωση του κατώτατου μισθού
  • Κατάργηση ή δραστική περικοπή 13ου και 14ου μισθού
  • Περικοπές σε ΔΕΚΟ – τράπεζες
  • Μείωση των αμοιβών στις κλαδικές συμβάσεις
  • Κατάργηση 6μηνης ισχύος των συμβάσεων μετά την χρονική λήξη τους και
  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%.
Η γραμμή του υπουργείου έγκειται στην βήμα προς βήμα και μέσω επιχειρημάτων και αριθμών τεκμηρίωση της άποψης ότι περαιτέρω μείωση μισθών θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.
Πλέον, οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται για μια ακόμη φορά να καταλήξουν σε μια μίνιμουμ συμφωνία για πάγωμα αμοιβών.
"Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, τις δυσκολίες της χώρας, και να πάμε σε αποφάσεις πιο γρήγορα", ανέφεραν σχετικά κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.
"Αν επιμείνουν, θα έχουν βαρύτατες ευθύνες τόσο για όσα θα συμβούν στην Ελλάδα, όσο και για τις παράπλευρες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη", σημείωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου