Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού




ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Σήμερα επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών την 6η Μαΐου. Η παρούσα κυβέρνηση ολοκλήρωσε το κύριο έργο που της είχε ανατεθεί. Μια νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, θα κληθεί να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Στις 10 Νοεμβρίου, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας, έλαβα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ύστερα από πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργου Καρατζαφέρη.

Η κυβέρνηση αυτή είχε συγκεκριμένο και δύσκολο έργο να επιτελέσει σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το έργο αυτό το φέραμε σε πέρας με επιτυχία:

Καταρτίστηκε, ύστερα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την τριετία 2012-2014, το οποίο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.
Εγκρίθηκε το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας ως το 2015.

Επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την οποία μειώθηκαν δραστικά οι δανειακές υποχρεώσεις που βαρύνουν τον ελληνικό λαό κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και διαμορφώσαμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της αναγκαίας προσπάθειας με διττό σκοπό:
Πρώτον, την εξυγίανση του κράτους και τη διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας, και
Δεύτερον, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Η επίτευξη αυτών των σκοπών αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.
Στο χρονικό αυτό διάστημα προωθήθηκαν επίσης πολιτικές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας, μεταξύ άλλων:

Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αναδιάρθρωση και την καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα, να ενισχυθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους.

Εκπονήθηκε και υλοποιείται ευρύ πρόγραμμα μεταρρύθμισης του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.
Δρομολογήθηκε η προκήρυξη διαγωνισμών για την διεξαγωγή ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ξεκίνησαν διαδικασίες για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, τη διασφάλιση της τάξης και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Ψηφίστηκαν σημαντικοί νόμοι για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο, την περιστολή της σπατάλης στους τομείς της πρόνοιας και του φαρμάκου, την προώθηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Δεν είναι ώρα για αναλυτικό απολογισμό του έργου της κυβέρνησης. Αυτός άλλωστε γίνεται καλύτερα από τους πολίτες. Όμως θεωρώ ότι επιβάλλεται μια επισήμανση: οι τελευταίοι πέντε μήνες έδειξαν ότι, αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και εξαιρετικούς κινδύνους, μπορούμε τελικά να συνεργαζόμαστε, μπορούμε να ξεπερνάμε τις διαφορές μας και χρόνιες παθογένειες της πολιτικής μας ζωής, μπορούμε να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Δημιουργήσαμε μια γέφυρα ελπίδας και ευκαιριών.

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι έλληνες πολίτες καλούνται στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν ποιό δρόμο θα ακολουθήσει η χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον μιας δύσκολης διαδρομής. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος είναι βαρύ. Η κόπωση, η δυσαρέσκεια, σε ορισμένες περιπτώσεις και η αγανάκτηση, είναι κατανοητές και ενίοτε δικαιολογημένες, ιδίως όταν τα βάρη δεν κατανέμονται δίκαια. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει πιεστεί έντονα και αντιδρά στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Θέλω να πω σ’ αυτούς του συμπολίτες μας ότι ανώδυνα κανένας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ότι αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την κατάσταση που βρισκόμαστε πρέπει να παλέψουμε με τις δυνάμεις μας και να μειώσουμε τις εξωτερικές εξαρτήσεις μας. Πολλές από τις συνθήκες που δημιουργήσαμε στο παρελθόν στηρίζονταν στον υπερδανεισμό, ήταν συνθήκες επίπλαστης ευημερίας, δεν ήταν βιώσιμες, ήταν άδικες, ήταν διαβρωτικές για την πορεία μας και πρέπει να αλλάξουν.

Αυτό απαιτεί σκληρή, συστηματική και πειθαρχημένη προσπάθεια, με όραμα και συνέπεια ώστε να μην καταστρέφουμε τον επόμενο χρόνο ό,τι πετύχαμε τον προηγούμενο. Οι θυσίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Είμαι σίγουρος ότι ως κοινωνία θα επενδύσουμε στη δημιουργία και όχι στην αποδόμηση. Αυτό σημαίνει να επιλέξουμε το δρόμο που διασφαλίζει τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Το δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσει σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία, σε βιώσιμη αύξηση των εισοδημάτων και σε μείωση της ανεργίας.

Από τις επιλογές που θα κάνουμε δεν θα κριθεί μόνο ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επομένη των εκλογών. Θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες. Οι αποφάσεις μας δεν πρέπει να είναι στραμμένες στο χθες αλλά στο αύριο. Στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Από σήμερα ξεκινάει η προεκλογική περίοδος. Σε μια εποχή υψηλής φόρτισης και μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων χρειάζεται όλοι να δείξουμε ευθύνη και αυτοσυγκράτηση. Ο προεκλογικός αγώνας επιβάλλεται να διεξαχθεί σε πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου κι εντός του πλαισίου που έχουμε θεσπίσει ως οργανωμένη κοινωνία. Πρέπει να διατυπωθούν ελεύθερα όλες οι απόψεις και οι πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας.

Προεκλογική περίοδος δεν σημαίνει ότι το έργο της κυβέρνησης σταματάει σήμερα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο. Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει δύσκολο έργο μπροστά της. Κι εμείς πρέπει να εργαστούμε ώστε η νέα κυβέρνηση να παραλάβει κράτος σε πλήρη λειτουργία και να παραδώσουμε επεξεργασμένες εναλλακτικές επιλογές ώστε να πάρει με πληρέστερο τρόπο τις αποφάσεις της. Αυτό θα κάνουμε.

Εύχομαι σε όλες και όλους Καλό Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου