Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Έκλεισε η ημερομηνία των εκλογών, διαλύεται η Βουλή,



Έκλεισε η ημερομηνία των εκλογών, διαλύεται η Βουλή, αναμένεται διάγγελμα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τον Πρωθυπουργό, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ελλείψει δηλώσεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια με τον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 6 Μαΐου.
Οι κ.κ. Παπούλιας και Παπαδήμος δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τον καθιερωμένο τυπικό διάλογο ενώπιον των δημοσιογράφων, ενώ ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να ενημερώσει τους εκπροσώπους του Τύπου ότι πρόκειται να τοποθετηθεί με το μήνυμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό το βράδυ, στις 20:00. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, το οποίο θυροκολλείται από ώρα σε ώρα και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου.
Τεταμένο το ενδιαφέρον για τα σημερινά πολιτικά δρώμενα, μία ημέρα πριν «κλείσει» η Βουλή και λίγο πριν από τη διενέργεια των εκλογών, με την χώρα να διανύει προεκλογική περίοδο και τα κόμματα να βαίνουν προς την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας. Συνεδρίασε, για τελευταία φορά πριν την εκλογή νέας κυβέρνησης, για το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, ο οποίος συναντήθηκε, αργότερα, με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ανακοινώσει και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
«Οφείλουμε ως κυβέρνηση όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της δώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία», είπε ο κ. Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία είναι προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να υποδεχθεί τα κεφάλαια που θα έρθουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί σε επόμενες συνεδριάσεις. Αναμένεται να υπάρξουν δύο ακόμα συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου έως τις εκλογές.

Τη σχετική εισήγηση για τα θέματα που αφορούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων έκανε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος επιπλέον ενημέρωσε ότι η συμμετοχή στο PSI θα κλείσει στο 96,6% και αφορά σε 205,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ, ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, σημείωσε ότι χθες ήταν η τελευταία μέρα του Κοινοβουλίου με την παρούσα σύνθεση και πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται η προκήρυξη των εκλογών και η ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.

Εν τω μεταξύ, συνεδρίαση πραγματοποίησε και για το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, υπό την προεδρία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις εθνικές εκλογές.

«Κοιτάμε τους Ελληνες στα μάτια, τους λέμε ότι μαζί αγωνιζόμαστε και θα τα καταφέρουμε, γιατί μπορούμε και στα δύσκολα», ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, υποστηρίζοντας ότι το κίνημα «έχει μεγάλες οργανωτικές δυνατότητες, η παράταξη υπάρχει, η ψυχή της είναι πολύ δυνατή». Και αυτό όπως είπε, «φάνηκε όχι μόνο στις 18 Μαρτίου (σ.σ. ημέρα εκλογής του στο προεδρικό αξίωμα του κινήματος), φαίνεται κάθε μέρα, θα φανεί ακόμη πιο έντονα την ημέρα των εκλογών».

Να σημειωθεί πως η Κυβέρνηση θα παραμείνει ενεργή και όχι απλώς υπηρεσιακή, προετοιμάζοντας το έργο αυτής που θα προκύψει μετά τις εκλογές, ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των πιστωτών της. Το ενδιαφέρον άλλωστε από πλευράς τους για την πορεία της χώρας προς τις εκλογές είναι πολύ μεγάλο, όπως μαρτυρούν και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις στελεχών κυρίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η εαρινή συνάντηση στην Ουάσινγκτον είναι πολύ κοντά και η ανησυχία για τυχόν καθυστέρησή της λόγω των μετεκλογικών διεργασιών στην Ελλάδα είναι έντονη. Το κλίμα για τον νέο Υπουργό Οικονομικών είναι πολύ καλό, σύμφωνα με πληροφορίες του kerdos.gr. και οι επιτελείς του ΔΝΤ προετοιμάζονται για τη συνάντηση στην οποία εκτός του κ. Ζαννιά θα μετέχει, για πρώτη φορά, στενός συνεργάτης του κ. Σαχινίδη, ενώ ήδη έχει κλειστεί ραντεβού με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου