Κλιμακώνεται η ένταση στον Κόλπο με την πραγματοποίηση αμερικανο-αραβικών αεροναυτικών ασκήσεων στην περιοχή με την συμμετοχή 100 αεροσκαφών από τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα USS Enterprise και USS Abraham Lincoln και 100 αεροσκαφών από τις αεροπορικές δυνάμεις του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
Ταυτόχρονα εγείρονται πολλά ερωτήματα για το ρόλο των ελληνικών F-16 που συμμετείχαν στην πρόσφατη άσκηση Noble Dina για το αν πρόκειται να εμπλακούν σε πιθανή προσβολή του Ιράν! Και αυτό γιατί η νυν άσκηση είναι συνέχεια της Noble Dina!
Πρόκειται για την μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή και το σενάριο της περιλαμβάνει προσβολή στόχων στο έδαφος του Ιράν και αποτροπή επιθέσεων της ιρανικής Αεροπορίας στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, όπως επίσης και κατάρριψη ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων που θα κατευθύνονταν στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας ή των εμιράτων του Κόλπου. τους
Το αρχηγείο της εν λόγω άσκησης βρίσκεται στο Μπαχρέιν στην αεροπορική βάση Shaikh Isa στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα για την σταθερότητα του κράτους το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν δοκιμάστηκε από ταραχές οι οποίες σε ένα βαθμό είχαν υποστηριχτεί από το Ιράν.
Η άσκηση ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου. Η άσκηση αυτή αποτελεί την συνέχεια της άσκησης Noble Dina 12 η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο και στην Α.Μεσόγειο μέχρι τις 6 Απριλίου.
Στην συγκεκριμένη άσκηση που συμμετείχε και η Ελλάδα με αεροναυτικές δυνάμεις φαίνεται ότι το σενάριό της είχε και σενάριο που αφορούσε το Ιράν και το ερώτημα είναι τι είδους συμμετοχή είχαν οι ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις και ειδικότερα τα F-15 Block 52+ που συμμετείχαν σε αυτή από την 115 Π.Μ..
Υπάρχει ενδεχόμενο ελληνικής εμπλοκής σε επίθεση κατά του Ιράν, όπως συνέβη πέρσι με την επίθεση στη Λιβύη, όταν η απόφαση ελληνικής συμμετοχής στους βομβαρδισμούς ανατράπηκε την τελευταία στιγμή όταν το θέμα αποκαλύφθηκε στο defencenet.gr; Γιατί γνωρίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ. Κάποια υπεύθυνη απάντηση μπορεί να δοθεί;
Η συμμετοχή των χωρών του περσικού Κόλπου στην άσκηση προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν ο πρέσβης του οποίου στο Κουβέιτ, Rouhullah Qahremani ζήτησε από Α/ΓΕΕΘΑ του Κουβέιτ, Στρατηγό Khalid Al-Sabah την απόσυρση των δυνάμεων της χώρας από την άσκηση διαφορετικά οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν θα αντιδράσουν δυναμικά πλήττοντας τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ του Κουβέιτ ενημέρωσε με την σειρά του τον Γενικό Γραμματέα του Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GGC) Στρατηγό Khalifa Humaid Al-Kaabi, ενώ ενημερώθηκε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει 5 βασικά στοιχεία, πρώτον την διατήρηση των στενών του Χορμούζ ανοικτών για την ναυσιπλοΐα από οποιαδήποτε ιρανική αντίδραση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την τοποθέτηση ναρκών την εξαπόλυση πυραύλων από τις νήσους Abu Musa, Great Tunb, Lesser Tunb και Sirri.
Στο σχεδιασμό της αμερικανο-αραβικής άσκησης περιλαμβάνεται και η καταστροφή των βάσεων των Φρουρών της Επανάστασης την περιοχή και πιο συγκεκριμένα στο Bandar-e-Abbas, Bandar-e-Lengeh και Qeshm.
Δεύτερον την αποτροπή ιρανικών αεροπορικών και ναυτικών επιθέσεων στα κράτη του Κόλπου, στις ενεργειακές εγκαταστάσεις τους και πιο ειδικά στους σταθμούς εκφόρτωσης πετρελαίου.
Τρίτον στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται εξομοίωση επιθέσεων σε ιρανικά ταχύπλοα σκάφη πριν αυτά αναλάβουν δράση, ενώ μεγάλη σημασία αποδίδεται στον συντονισμό των μέσων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον Κόλπο από τις αμερικανικές και αραβικές δυνάμεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου