Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ινδονησία: Σε ισχύ η προειδοποίηση για τσουνάμι


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της επαρχίας Ατσεχ της Ινδονησίας, ξυπνώντας μνήμες από το τσουνάμι του 2004, ωστόσο οι αρχές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρή απειλή.
Ο πρόεδρος της χώρας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι αλλά είμαστε σε επιφυλακή», ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.
«Η κατάσταση στο Ατσεχ είναι υπό έλεγχο, υπάρχει λίγος πανικός, αλλά οι κάτοικοι μπορούν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο», όπως είπε σε κοινή συνέντυεξη Τύπου με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή και ο οποίος είπε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν χρειαστεί.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 2:38 μμ (τοπική ώρα) και είχε εστιακό βάθος 33 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 435 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μπάντα Ατσεχ, πρωτεύουσας της επαρχίας Ατσεχ της Σουμάτρας.
Λίγο αργότερα το Kέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί σε ισχύ συναγερμός για τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό. Στη συνέχεια, η ίδια υπηρεσία ανέφερε ότι η απειλή για μεγάλο τσουνάμι έχει υποχωρήσει, ωστόσο η προειδοποίηση εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν και η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Σρι Λάνκα.
Οι κάτοικοι έξι επαρχιών στην Ταϊλάνδη έλαβαν εντολή να μεταφερθούν σε υψηλότερο υψόμετρο, ενώ οι αρχές έκλεισαν προληπτικά το αεροδρόμιο του θέρετρου Πουκέτ.
Το Ατσεχ ήταν από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές στο τσουνάμι του 2004 - 170.000 άνθρωποι είχαν τότε χάσει τη ζωή τους στην επαρχία από τους συνολικά 230.000 νεκρούς που άφησε πίσω του το τσουνάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου