Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Μέσα στον Σεπτέμβρη οι κοινοποιήσεις των πορισμάτων



ImageΕν τω μεταξύ, μέσα στο Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί τελικά η κοινοποίηση των πορισμάτων για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι του 2010, απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης σε ερώτηση 32 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχουν κοινοποιηθεί τα πρώτα πορίσματα με 246 αναγγελίες (8.100 δηλώσεις ζημιάς), ενώ «ο κύριος όγκος αναμένεται να κοινοποιηθεί εντός των επόμενων 10 ημερών. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί για το σύνολο των δηλώσεων περί τα τέλη Σεπτεμβρίου».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς λόγω των ζημιών που υπέστησαν τόσο από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2010, όσο και από το πράσινο σκουλήκι θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου».
Στην απάντησή του ο υπουργός δήλωσε ότι «στόχος μας είναι το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών για το έτος 2010 να μην μειωθεί σε σχέση με το εισόδημα του έτους 2009 (αξία της παραγωγής τους, συνδεμένη και ασύνδετη (στρεμματική) ενίσχυση που έλαβαν για το 2009)» και υποσχέθηκε ότι όσοι υπέστησαν ζημιές θα αποζημιωθούν με τους τρόπους που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή:
- Οι ζημιές που οφείλονται στις έντονες βροχοπτώσεις και καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ
- Οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) έτους 2010.
Σε ό,τι αφορά το αρχικό χρονοδιάγραμμα (προέβλεπε ολοκλήρωση της συνολικής εκτίμησης την 20ή Ιουνίου και καταβολή αποζημιώσεων αρχές Ιουλίου) αυτό δεν κατέστη δυνατό να τηρηθεί λόγω των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ (από 7 Απριλίου έως 8 Ιουλίου).
Μετά τη λήξη των κινητοποιήσεών τους, αναδιαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα αυτό και, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ πρέπει παράλληλα να διενεργούν εκτιμήσεις για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί κυρίως από χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού, η σημερινή κατάσταση έχει ως εξής, όπως αναφέρεται στην απάντηση:
1. Έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων που συνθέτουν το πόρισμα συνολικής εκτίμησης και η σύνταξη των πορισμάτων συνολικής εκτίμησης ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και στις 16 του ίδιου μήνα ξεκίνησε η διαδικασία κοινοποίησης.
2. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια και συγκεκριμένα:
α) μέχρι 31/08/2011 θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για το 90% των δηλώσεων και
β) μέχρι τις 15/09/2011 θα συνταχθούν τα πορίσματα για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που είναι πιο δύσκολες αφού υπάρχουν ζημιές και από άλλα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες κ.λ.π.)
γ) Παράλληλα με τη σύνταξη των πορισμάτων έχει ξεκινήσει και η σταδιακή κοινοποίηση τους  στους Δήμους/Δημοτικές Ενότητες/Τοπικές Κοινότητες.
Σε ότι αφορά τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) του 2010 έχει ήδη συνταχθεί και έχει αποσταλεί για έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου στη συνέχεια να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Είναι πραγματικά προκλητικό η παράταξη που ουδέποτε πλήρωσε έγκαιρα τις αποζημιώσεις, που χρεοκόπησε τον ΕΛΓΑ, που διέλυσε τις δομές της αγροτικής ανάπτυξης, να γίνεται τιμητής σε μια εποχή που η Κυβέρνηση υλοποιεί μια προς μια όλες τις δεσμεύσεις της στον αγροτικό κόσμο» κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου