Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Φωτιά το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα αγροκτήματα


 

Τις ρυθμίσεις που αφορούν την εξαγορά καταπατημένων χωραφιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την παραχώρηση γης για καλλιέργεια και για επενδυτικούς σκοπούς καθώς και τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν από το 1975 και χρησιμοποιήθηκαν για γεωργικούς σκοπούς περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στις 31 Ιανουαρίου ο υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η διαδικασία της παραχώρησης γης σε αγρότες έως 100 στρεμμάτων με χαμηλό ενοίκιο.Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η διαδικασία της παραχώρησης γης σε αγρότες έως 100 στρεμμάτων με χαμηλό ενοίκιο.
Στο πολυαναμενόμενο πλαίσιο που αφορά τη «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις», προβλέπεται η διαδικασία της παραχώρησης γης σε αγρότες έως 100 στρεμμάτων με χαμηλό ενοίκιο, η ρύθμιση των διαφορών ιδιωτών και Δημοσίου σχετικά με την καταπάτηση δασικών εκτάσεων και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο αγρότες όσο και τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατοικιών. Οι τελευταίοι θα έχουν το δικαίωμα εξαγοράς του οικοπέδου από το Δημόσιο κάνοντας σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013. Συγκεκριμένα στο άρθρο 23 αναφέρεται:
«4. Για την κατοχή του ακινήτου λαμβάνονται υπόψη ιδίως πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, ιδιωτικά συμφωνητικά με βέβαιη χρονολογία και έκθεση γεωπόνου, που βεβαιώνει την ηλικία των δένδρων σε πολυετείς καλλιέργειες. Οι ένορκες βεβαιώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικό στοιχείο για την απόδειξη κατοχής του ακινήτου.
5. Το τίμημα εξαγοράς των κατεχομένων ακινήτων ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής τους αξίας. Σε περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού το τίμημα καθορίζεται βάσει της αγοραίας τους αξίας.
6. Το τίμημα κατατίθεται στην αρμόδια ΔΟΥ ως έσοδο του Δημοσίου και καταβάλλεται σε 4 εξαμηνιαίες άτοκες δόσεις. Σε ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς και σε παραλιακές ή τουριστικές περιοχές, το τίμημα καταβάλλεται σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις. Το τίμημα δύναται να εξοφληθεί εφάπαξ με έκπτωση 10%.»
Στη συνέχεια, στο άρθρο 24 αναφέρεται στην παραχώρηση ακινήτων για βόσκηση, όπου η κυριότητα παραμένει στο υπουργείο και ο κτηνοτρόφος περιορίζεται στο δικαίωμα χρήσης της γης για βόσκηση και μόνο.
Τέλος, σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου αναφέρεται: «Δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που εκχερσώθηκαν για γεωργική χρήση, πριν τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1975 και διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα, δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, απαγορευμένης κάθε άλλης χρήσης από τον κάτοχό τους, εκτός και αν προβλέπεται διαφορετικά από το ειδικό ή περιφερειακό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.»
Επειδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά πολύ κόσμο, το μόνο σίγουρο ότι η συζήτηση στη Βουλή θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και αναμένουμε με ενδιαφέρον τυχόν αλλαγές και τροπολογίες από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εφόσον πρώτα θα συζητηθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στη συνέχεια θα περάσει στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.
Διαβάστε εδώ τα σχετικά έγγραφα:
Έκθεση Λογιστηρίου για την αξιοποίηση γης ιδιοκτησίας ΥΠΑΑΤ.pdf
Αιτιολογική Έκθεση για την αξιοποίηση γης ιδιοκτησίας ΥΠΑΑΤ.pdf
Ειδική έκθεση για την αξιοποίηση γης ιδιοκτησίας ΥΠΑΑΤ.pdf
Έκθεση Συνεπειών για την αξιοποίηση γης ιδιοκτησίας ΥΠΑΑΤ.pdf
Σχέδιο Νόμου για την αξιοποίηση γης ιδιοκτησίας ΥΠΑΑΤ.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου