Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα από τη Ρωσία για να διαχειριστεί το χρέος της και τα οικονομικά της προβλήματα, τα οποία θέλει να λύσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters
«Δεν έχουμε ζητήσει οικονομική βοήθεια», αναφέρει ο αξιωματούχος στο πρακτορείο λίγο πριν τις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θέλουμε να λύσουμε τα θέματα του χρέους εντός της ζώνης του ευρώ», πρόσθεσε.
Από τα έως τώρα δεδομένα, η ελληνική πλευρά από τη Μόσχα στοχεύει στα εξής:
- Ευελπιστεί σε μια γενναία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
- Φαίνεται πως έχει λάβει διαβεβαίωση θετικής αντιμετώπισης για μια δραστική μείωση των χρημάτων που πληρώνουμε, στη βάση της συμφωνίας που υπάρχει με τη ρωσική Gazprom. Η συγκεκριμένη αποδίδεται με τον όρο «take it or pay» (δηλαδή να πληρώσεις για όλη τη συμφωνηθείσα ποσότητα έστω και αν δεν την καταναλώνεις).
- Άρση ή έστω περιορισμό των ρωσικών αντικυρώσεων στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
- Σε ό,τι αφορά στο πολυθρύλητο δάνειο, η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει από τρίτους, άρα το πιο πιθανό είναι να μην τεθεί, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρξουν πάσης φύσεως συνδρομές.
Από την πλευρά της η ρωσική πλευρά δίνει βαρύνουσα σημασία:
- Στο μείζον θέμα του αγωγού φυσικού αερίου (Turkish Stream).
- Η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει υποδομές και να φτάσει τον εν λόγω αγωγό ως τους Ευρωπαίους καταναλωτές, με την Αθήνα να έχει τη δυνατότητα να παίξει γερά και να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην τροφοδοσία των άλλων χωρών.
- Στη συμμετοχή της Ρωσίας στις ιδιωτικοποιήσεις, με κύριους στόχους την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία έχει προκαλέσει δυσθυμία στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ήταν οι προειδοποιήσεις μέσω της γερμανικής εφημερίδας Bild προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τoυ προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να μην δεχθεί οικονομική στήριξη από την Ρωσία. Mιλώντας στην γερμανική εφημερίδα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Ρωσία θα δώσει βοήθεια στην Αθήνα. Προέτρεψε ωστόσο την ελληνική κυβέρνηση «να μην διακινδυνεύσει την ενότητα των ευρωπαίων» έναντι της Μόσχας στο ουκρανικό ζήτημα.
«Δεν είναι απαραίτητες οι νουθεσίες, αφού η Ελλάδα γνωρίζει ποιο είναι το αυτονόητο και ότι πρέπει να πράττει κινούμενη εντός ευρωπαϊκού πλαισίου» απαντά η κυβέρνηση στις «συστάσεις» του Μάρτιν Σουλτς. Επιπλέον κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
Όπως δημοσιεύει η Deutsche Welle, πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν ότι από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να προκύψει χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα.
Επίσης, από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ μιλώντας στην εφημερίδα Welt τόνισε ότι η Αθήνα προσεγγίζοντας τη Μόσχα θέλει να δείξει ότι «υπάρχουν και άλλες επιλογές». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους μια ξεκάθαρη στάση έναντι της Ελλάδας. Θα πρέπει να γίνει σαφές στον Αλέξης Τσίπρα ότι έχει τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να προσδεθεί στο ρωσικό άρμα. Τότε όμως και εκείνος θα πρέπει να «βγει από την Ευρώπη και να περάσει σε ένα άλλο ημισφαίριο».
Σε αντίθεση ο ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ από το κόμμα των Φιλελευθέρων δήλωσε στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ότι ένας «δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός έχει, αυτονόητα, το δικαίωμα να επισκεφθεί τη Μόσχα». Ο Γερμανός ευρωβουλευτής θεωρεί απλά την χρονική στιγμή για το ταξίδι «ατυχή».
«Δεν υπάρχει εναλλακτική στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ»
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung, η οποία σε σχόλιό της επισημαίνει αναφορικά με την διήμερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα: «Ακόμα κι αν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει νοσταλγούς της Σοβιετικής Ένωσης, που θα ήθελαν την Ελλάδα εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην μέλος των ευρωκομμουνιστών, βρίσκεται πολιτικά στον κεντρώο χώρο του κόμματος. Στο χώρο αυτό έχει γίνει συνείδηση ότι η Ρωσία δεν διαθέτει ούτε τη βούληση ούτε την οικονομική ευρωστία να γλιτώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Το έζησε το 2013 η Κύπρος, που διατηρεί και εκείνη στενούς δεσμούς με την Μόσχα. Αν και οι ρώσοι επενδυτές ζημιώθηκαν από τους κλυδωνισμούς των κυπριακών δημοσιονομικών, η Ρωσία στήριξε την Λευκωσία μόνο σε συμβολικό επίπεδο. Και για την Αθήνα δεν υπάρχει εναλλακτική στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».
Περί
ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας
έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν
σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην
δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου