Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Περπατάει το νέο καθεστώς για το αγροτικό πετρέλαιο



ImageΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ | 12.08.2011-08:35                       

Τη σύμφωνη γνώμη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου, για τη διαμόρφωση νέου, ειδικού καθεστώτος για το «αγροτικό πετρέλαιο» εξασφάλισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Προς το παρόν δεν έχουν ακόμα αποσαφηνισθεί τα χαρακτηριστικά του νέου καθεστώτος, ωστόσο, η συζήτηση ανοίγει σε συνέχεια της κυβερνητικής απόφασης να μην υπάρξει ενιαία φορολογία για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, αντίθετα, να δημιουργηθεί και μια τρίτη ειδική κατηγορία που θα αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο.
Η αίσθηση που δημιουργείται είναι πως μέσα από την νέα αυτή πολιτική, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε δύο στόχους: Πρώτον, να καταστήσει το σύστημα πιο αντικειμενικό, επιστρέφοντας στην ουσία τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στους αγρότες που πραγματικά καταναλώνουν πετρέλαιο κίνησης για την υποστήριξη του παραγωγικού τους έργου και δεύτερον, να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τη δαπάνη που μετρά σήμερα ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο σκοπό.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες, τις οποίες εδώ και καιρό έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας η Agrenda, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην υιοθέτηση του μοντέλου που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και το οποίο βασίζεται στη χρήση μιας «ειδικής κάρτας», με την οποία οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται πετρέλαιο κίνησης με χαμηλότερη φορολογία. Ανάμεσα στις τεχνικές λύσεις που εξετάζονται, είναι και η αξιοποίηση της γνωστής «Κάρτας του Αγρότη» με τέτοιο τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα στους αγρότες να προμηθεύονται καύσιμα για τα αγροτικά τους μηχανήματα με χαμηλό συντελεστή φορολογίας και τιμή που δεν θα ξεπερνά τα 70 λεπτά το λίτρο.
Όπως διευκρινίζουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, με βάση τη δήλωση καλλιέργειας που υποβάλλεται κάθε άνοιξη και μετά από ειδική επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων αυτής, θα «φορτώνεται» στην Κάρτα του Αγρότη ειδικό τσιπάκι, το οποίο θα επιτρέπει την προμήθεια συγκεκριμένης ποσότητας πετρελαίου κίνησης με ειδική έκπτωση, καθώς θα επιβαρύνεται με χαμηλότερο φόρο.
Τα στοιχεία διάθεσης του καυσίμου θα υποβάλλονται κάθε μήνα από τους πρατηριούχους στην εφορία προκειμένου να εισπράξουν εκείνοι την έκπτωση φόρου, που αναλογεί στο αγροτικό πετρέλαιο. Είναι γνωστό ότι η αρχική πρόταση για την υιοθέτηση νέου ειδικού καθεστώτος στο αγροτικό πετρέλαιο, τέθηκε για πρώτη φορά από τη Πανελλήνια Συντονιστική Οργάνωση Αγροτών, μέλη της οποίας, μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον, είχαν υπ’ όψιν τους το ιταλικό μοντέλο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου ειδικού χρωματισμού, διαδικασία η οποία προϋποθέτει βέβαια ξεχωριστές δεξαμενές στα πρατήρια και ειδικές για το λόγο αυτό αντλίες. 
«Η σύμφωνη γνώμη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την καθιέρωση νέου καθεστώτος για το αγροτικό πετρέλαιο είναι δεδομένη», δήλωνε, αρχές της εβδομάδας, αποκλειστικά στην Agrenda, ο κ. Σκανδαλίδης. «Η επιστροφή του Ειδικού φόρου πρέπει να φθάνει αποκλειστικά και καθ’ ολοκληρία σε όσους κάνουν πραγματικά χρήση πετρελαίου κίνησης στις εκμεταλλεύσεις τους». «Το πώς θα γίνει αυτό», συνεχίζει ο κ. Σκανδαλίδης, «είναι κάτι που εξετάζεται και θα κριθεί όταν αξιολογηθούν οι σχετικές προτάσεις και ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων». 
Άλλωστε και παλιότερα, με αφορμή τη συζήτηση που γινόταν τότε για ενιαίο συντελεστή φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριζε «εμείς  θα προστατεύσουμε τους αγρότες από περαιτέρω επιβάρυνση του καλλιεργητικού κόστους, μέσω της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου