Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Λαοθάλασσα ακόμα και οι ...Ισραηλινοί εναντίον της Νέας τάξης Πραγμάτων. Κατάλαβαν επιτέλους στο Μega και το Σκάϊ πόσο ΓΕΛΟΙΟΙ είναι;



Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έφτασε μέχρι το Ισραήλ. Και ο παλμός του είναι τόσο ισχυρός, εξαιτίας της διογκούμενης λαϊκής δυσφορίας για το υψηλό κόστος ζωής, που ύστερα από τρεις μόλις εβδομάδες διαδηλώσεων, ο «ισχυρός» Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι έλαβε το μήνυμα και με τη σειρά του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Ισραηλινών πολιτών.

Επιτροπή

Στον απόηχο της μεγαλειώδους διαδήλωσης του Σαββάτου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει να ανταποκριθεί στα αιτήματα του πρωτόγνωρου για τα δεδομένα της χώρας κινήματος. Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από υπουργούς και ακαδημαϊκούς και θα έχει ως στόχο να παρουσιάσει το ταχύτερο δυνατό τις συστάσεις της για την καταπολέμηση του υψηλού κόστους διαβίωσης, τη μείωση των δαπανών στέγασης, αλλά και την πρόσβαση σε δωρεάν παιδεία για όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Για το Ισραήλ, η εμφάνιση ενός τόσο μαζικού κινήματος με κοινωνικά αιτήματα αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο. Μπορεί οι «Αγανακτισμένοι» να κυριαρχούν εδώ και μήνες στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφία και οι εξεγερμένοι στον αραβικό κόσμο να δρομολογούν ραγδαίες αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, όμως στη χώρα των 7,7 εκατ. κατοίκων οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών είχαν ως βασικούς άξονες την ειρήνη και τον πόλεμο και ότι σχετίζεται με τις ευαίσθητες σχέσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του.

Το γεγονός ότι το Σάββατο βγήκαν στους δρόμους σχεδόν 300.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, στάθηκε ικανό να θορυβήσει την κυβέρνηση. Πόσο μάλλον όταν στους αριθμούς το Ισραήλ εμφανίζεται να αντιστέκεται στην κρίση που πλήττει τη Δύση. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ισραηλινού ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 4,8%, ενώ η ανεργία κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, στο 5,7%, έχοντας μειωθεί στο ήμισυ από το 2004 μέχρι σήμερα.

Πρόκληση

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο εικοσαήμερο οι κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν από την κορυφή της εγχώριας ειδησεογραφίας ακόμη και το Παλαιστινιακό, ένα μήνα πριν κατατεθεί το αίτημα για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

Αυτό που είναι σαφές, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι οι Ισραηλινοί «Αγανακτισμένοι» αντιτίθενται στο δόγμα της ελεύθερης αγοράς που εφαρμόζει η κυβέρνησή τους. Κι ότι η κοινωνία τους αλλάζει. «Μία νέα χώρα. Το Ισραήλ στους δρόμους», ήταν χθες ο χαρακτηριστικός πρωτοσέλιδος τίτλος μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας. 
Κι όπως συνέβη κι αλλού, αυτή η λαϊκή μάζα συσπειρώθηκε μέσω του Διαδικτύου, από μία ομάδα φοιτητών που ξεκίνησαν διαμαρτυρία στο Facebook για την αύξηση της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου