Με τις δημόσιες, πλέον, παραδοχές από Ευρωπαίους αξιωματούχους για την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας, μπήκαμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του δράματος που ξεκίνησε στα τέλη του 2009: Η χρεοκοπία της χώρας, επιλεκτική ή μη, φαντάζει κάτι παραπάνω από βέβαιη αν δεν υπάρξει σωτηρία μέσω του ευρωομολόγου. Το χειρότερο: Στην Ευρώπη δείχνουν να το παίρνουν απόφαση ότι η Ελλάδα απλά "Δεν γλυτώνει" και όλα αυτά που μας έλεγε η κυβέρνηση για να εκβιάσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου εφέτος και πέρσι του Μνημονίου αποδεικνύονται απλά ψεύδη για να ξεπουληθεί η δημοσία χώρα.
Τα δύο βασικά σενάρια είτε της ανταλλαγής ομολόγων (γερμανική πρόταση), είτε η νέα, βελτιωμένη γαλλική πρόταση που και οι δύο έχουν ήδη “διαβαθμιστεί” ως “επιλεκτική χρεοκοπία” με πιθανότητα "ολικής χρεοκοπίας" από τους ξένους οίκους και η ΕΚΤ πλέον "νίπτει τας χείρας της".
Ήρθε και η νέα δήλωση του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι και σήμερα θα συζητηθούν όλες οι διαφορετικές πιθανότητες και όχι μόνο μία λύση, συμπληρώνοντας όμως ότι "δεν πιστεύει πως ακόμα και το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας για μια προσωρινή περίοδο είναι και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωοικονομία γενικότερα"! Άρα το θέμα στην Ευρώπη πλέον είναι πόσο δυνατό θα είναι το "ελληνικό κανόνι".
Η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει σήμερα ακριβώς αυτό που ανέφερε το defencenet.gr χθες: Ότι η επαναφορά χθες από τη Γερμανία της πρότασης που είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα -για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας - σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι ένα αποδεκτό τίμημα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών.
Η δήλωση έφερε το ελληνικό Χρηματηστήριο στα πρόθυμα νευρικής κρίσης: Ο Γενικός Δείκτης χάνει 1,33% φθάνοντας τις 1248 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής χάνει 3,11% στα 4,67 ευρώ. Κατάρρευση στην Αγροτική η οποία χάνει 20% - μετά την είσοδο των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου. Πτώση 4,92% για την Marfin Popular bank, 2,9% για την Πειραιώς και 2,5% για την Eurobank.
Η Γερμανία και η Ολλανδία προκρίνουν μία περισσότερο δραστική συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αποδεχόμενες ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της από τους διεθνείς οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενδεχομένως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και Τύπος, αλλά όλα αυτά είναι ανοησίες. Ή δίνουν "ζεστό" χρήμα μέσω ευρωομολόγου ή η ευρωζώνη θα μετρήσει το πρώτο "κανόνι" και έπονται Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία και πάει λέγοντας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου