Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Αθ. Τσαυτάρης: Φεβρουάριο η συνδεδεμένη στο βαμβάκι και το επόμενο χρονικό διάστημα έρχεται η επιστροφή πετρελαίου


 

Αθ. Τσαυτάρης: Φεβρουάριο η συνδεδεμένη στο βαμβάκι και το επόμενο χρονικό διάστημα έρχεται η επιστροφή πετρελαίου
Μέσα στο Φεβρουάριο θα δοθεί στους βαμβακοκαλλιεργητές η συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταβληθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσω, καθώς συμφώνησε και το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί γίνεται και πράξη, ότι αφού τώρα θα βγει ο γεωργός για να σπείρει τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, τώρα θα δώσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Αντί να τη δώσουμε λοιπόν τον Ιούλιο, παίρνουμε αυτά τα 80 εκατ. και θα τα δώσουμε τώρα που έχουν την ανάγκη. Μόλις οριστικοποιηθούν οι καταστάσεις, γιατί πρέπει να προσμετρηθεί με ακρίβεια τι θα πάρει ο καθένας, πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή δεν θα πάρει πάνω από 15 ημέρες, άρα πριν βγουν στα χωράφια τους, μετά τις βροχές, θα πάρουν 80 εκατ. ευρώ επιστροφή από τον ειδικό φόρο».
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, φέτος η εγχώρια παραγωγή βάμβακος ανήλθε περίπου στους 750.000 τόνους. Όσον αφορά το θέμα των τιμών αυτές κυμάνθηκαν μεταξύ 38 και 42 λεπτά/κιλό (και σε ελάχιστες περιπτώσεις 45 λεπτά/κιλό). Όπως υποστήριξε ο υπουργός «ο μέσος όρος της φετινής χρονιάς ήταν 341 κιλά το στρέμμα, που για μας τους επιστήμονες θεωρείται καλό».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου