Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο του ο ΕΛΓΑ



Αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο του ο ΕΛΓΑ

ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
  
«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις αγροτών από όλη την επικράτεια για τις μεγάλες αδυναμίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο οποίος αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει στο ρόλο του και αφήνει απροστάτευτους τους Έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους απέναντι σε σοβαρά προβλήματα, τα οποία προκύπτουν κυρίως από ακραία καιρικά φαινόμενα που κατά διαστήματα πλήττουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Παραγωγή», η ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας στη χώρα μας βρίσκεται στον αέρα, καθώς μετά την ψήφιση του νόμου για τον ΕΛΓΑ το 2010, η λειτουργία του οργανισμού, αντί να βελτιωθεί, στην πραγματικότητα τον έχει οδηγήσει σε διάλυση και τον έχει απομακρύνει από το ρόλο του υποστηρικτή των αγροτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Παρά τις τυμπανοκρουσίες του τεχνοκράτη απερχόμενου προέδρου του οργανισμού περί μετατροπής του από ελλειμματικό σε υγιή με βάση λογιστικά στοιχεία, η πραγματικότητα για τον ασφαλιστικό φορέα της ελληνικής παραγωγής αποδεικνύεται απογοητευτική: Το προσωπικό του έχει συρρικνωθεί δραματικά, έχουν σημειωθεί μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για τις απαραίτητες μετακινήσεις των εκτιμητών, διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις εκτιμητικές διαδικασίες, που, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγούν ακόμα και σε έκλειψη των τεκμηρίων ζημίας, οι αποζημιώσεις (όπου καταβάλλονται) είναι κατά πολύ κατώτερες της πραγματικής ζημιάς, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες υποχρεώνονται να προκαταβάλλουν σχεδόν διπλάσια ασφάλιστρα απ’ ό,τι στο παρελθόν, ενώ, εξαιτίας του υψηλού κόστους, αποτρέπονται πλέον ακόμα και από τη δυνατότητα ένστασης στις περιπτώσεις που δεν ικανοποιούνται από το αποτέλεσμα της εκτίμησης.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει παραγωγούς και κτηνοτρόφους σε απόγνωση και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, λαμβάνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και έφτασαν ακόμα και στη Βουλή είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Μεσσηνίας, όπου σημειώθηκαν σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

Ωστόσο, το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Τρίπολης δεν επενέβη άμεσα για την εκτιμητική διαδικασία, διότι οι εκτιμητές γεωπόνοι είχαν συμπληρώσει για το 2012 το όριο ημερών μετακίνησής τους και, ως εκ τούτου, έπρεπε να αλλάξει ο χρόνος, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους! Πρόσφατες είναι επίσης οι αντιδράσεις παραγωγών για τις τελευταίες αποζημιώσεις που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ, τις οποίες αρκετοί αγρότες χαρακτήρισαν «κοροϊδία», διότι τους κατεβλήθησαν κατά πολύ λιγότερα χρήματα από εκείνα που δικαιούνταν με βάση τις ζημίες που υπέστησαν. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόχας του νομού Κορινθίας κ. Ι. Παπαλέκας, σχολιάζοντας τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στην περιοχή του τις προηγούμενες μέρες, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά παράπονα των αγροτών για τα χρήματα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν περιπτώσεις που αγρότες υπέστησαν ολοκληρωτικές ζημιές στα κτήματά τους και παίρνουν μόλις το 35% των αποζημιώσεων που αντικειμενικά δικαιούνται».

Οι αντιδράσεις των παραγωγών, τα εισοδήματα των οποίων έχουν ήδη συρρικνωθεί εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης στη χώρα, είναι έντονες για έναν επιπρόσθετο λόγο:

Οι περίπου 800.000 παραγωγοί της χώρας, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο του 2010 για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλλουν τα ασφάλιστρα στον οργανισμό με βάση τη δήλωση της «αναμενόμενης» καλλιέργειας/εκτροφής που υποβάλλουν, χωρίς ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, κανείς να μπορεί να τους εγγυηθεί ότι τελικά, σε περίπτωση που υποστούν ζημιά, θα υπάρχει πραγματικό και δίκαιο ανταποδοτικό όφελος για την εισφορά τους αυτή. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι, σε περίπτωση που οι αγρότες δεν ικανοποιηθούν από την εκτίμηση του ΕΛΓΑ, υποχρεώνονται να καταβάλλουν υψηλό τίμημα για να προχωρήσουν σε ένσταση και να γίνει επανεκτίμηση, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις τους αποτρέπει από το να προχωρήσουν στην εν λόγω διαδικασία. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να πληρώνουν υψηλά «χαράτσια», αλλά στην πραγματικότητα να μένουν απροστάτευτοι απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, την ώρα που ο ΕΛΓΑ «διαφημίζει» λογιστικά πλεονάσματα, τα οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τους Έλληνες παραγωγούς.

Χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με το θέμα αυτό είναι τα στοιχεία που ακολουθούν.

-Όσον αφορά τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια, ισχύουν τα εξής: Το 2007 τα έσοδα του ΕΛΓΑ από ασφαλιστική εισφορά ανήλθαν σε 86.623.954 εκατ. ευρώ, το 2008 σε 80.680.606, το 2009 σε 98.072.699, το 2010 σε 94.915.101 και από το 2011, όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος νόμος, ανέβηκαν στα ύψη, φτάνοντας περίπου τα 143.000.000 ευρώ.

-Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, αποκαλυπτικά είναι τα εξής στοιχεία:

Το 2007 καταβλήθηκαν αποζημιώσεις, χωρίς τις κατ’ εξαίρεση καλύψεις, ύψους 296.755.222 (στο έτος αυτό προβλέφθηκαν αποζημιώσεις και για τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν το εν λόγω έτος σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις), το 2008 καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 199.620.883, το 2009 περίπου 155.000.000, το 2010 περίπου 145.000.000 και το 2011, με την εφαρμογή του νέου Νόμου που θεωρητικά θα βελτίωνε τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 51.017.562!

-Όσον αφορά το προσωπικό του ΕΛΓΑ, σήμερα εργάζονται περίπου 500 τακτικοί υπάλληλοι, από τους οποίους περίπου οι 300 είναι γεωτεχνικοί, ενώ μειώθηκαν δραματικά οι συμβασιούχοι γεωτεχνικοί, που «επιστρατεύονταν» εκτάκτως για την καταγραφή ζημιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 558 το 2009 οι συμβασιούχοι ανέρχονται σήμερα σε 27 (!), ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη περίπου 180 γεωτεχνικών, με τρίμηνες συμβάσεις, ώστε να ξεμπλοκάρει η κατάσταση με τις εκτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου