Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Πτωχεύουν την μεσαία τάξη


 Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αντί να δημιουργεί ένα κλίμα θετικό για την οικονομία και τα νοικοκυριά, προδιαγράφοντας την σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, οδηγεί σε μαζική (τελική) χρεοκοπία την ευρεία μέση τάξη της Ελλάδας.

Πτωχεύουν την μεσαία τάξη Πέραν της τιμωρίας που προβλέπει για κάθε παιδί, που έχει μια οικογένεια, συμπληρώνοντας την τιμωρία για κάθε ακίνητο που έχει προηγηθεί επί της υπουργίας Βενιζέλου στο  Οικονομικών, με τα  «χαράτσια» μέσω ΔΕΗ, θεσπίζει, ουσιαστικά  νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Επιβάλλοντας φόρο της τάξης του 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, οδηγεί το ανώτερο εισόδημα από τα 1700-1800 ευρώ, που έχει μείνει για τον μισθωτό μετά τις διαδοχικές περικοπές,  στη ζώνη των 1500 ευρώ.  Η αιφνιδιαστική αυτή πτωχοποίηση στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, που στη δομή της οικονομίας των προηγούμενων δεκαετιών τυγχάνουν μισθωτοί είτε του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα, έρχεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την συνολική απώλεια της ιδιοκτησίας των νοικοκυριών
Και αυτό γιατί μπορεί σε μια πρώτη φάση να μην έχουν απελευθερωθεί κατόπιν πιέσεων, οι πλειστηριασμοί στα ακίνητα, αλλά μετά από ένα χρόνο, στο τέλος του 2013, θα συμβεί και αυτή η εξέλιξη, ολοκληρώνοντας την εικόνα σε μια περιοχή της Ευρώπης, που μέχρι πριν από τρία χρόνια, κατείχε μια θέση στην ευρωζώνη.
Η λογική στο φορολογικό νομοσχέδιο που προετοιμάζεται δεν υπάρχει. Αφού η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει υποστεί ένα πολύ σημαντικό πλήγμα, είτε το αντιμετωπίσουμε από πλευράς ΑΕΠ, μείωση της τάξης του 25%, είτε από την πλευρά των εισοδημάτων που κινούνται σε επίπεδα μείωσης  από 20-40% , σε σχέση με εκείνα του 2008-2009.
Μάλιστα τις τελευταίες ώρες υπάρχει η πληροφορία πως η κυβέρνηση παίρνει πίσω τη ρύθμιση υπό το βάρος της κατακραυγής.  Πάντως η σκέψη και μόνο για το συγκεκριμένο μέτρο δείχνει καθαρά τον τρόπο που η συγκυβέρνηση αντιμετωπίζει την ελληνική κοινωνία. 
Στην παρούσα φάση  εκτιμάται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών ότι τα χρέη προς το Δημόσιο πολιτών και επιχειρήσεων έχουν φθάσει τα 55 δις ευρώ από 30 δις ευρώ, που ήταν μέχρι πρότινος. Άρα η προσέγγιση της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων, μισθωτών και συνταξιούχων, σε συνδυασμό με την κάθετη άνοδο της φορολογίας, οδηγεί στο παράλογο. Είτε  σε φαινόμενα όπως αυτά με την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου  μέσα στους τελευταίους 18-20 μήνες ενισχύθηκε  κατά 1477%, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα νοικοκυριά να το προμηθευθούν και να δημιουργείται μια «μαύρη τρύπα» για τα έσοδα του Δημοσίου της τάξης των 790 εκατ. ευρώ. Είτε  σε λανθασμένες εντυπώσεις και φαντασιώσεις, ότι οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εξαιτίας της διευρυμένης φοροδιαφυγής των προηγούμενων ετών, έχουν κρυμμένες αποταμιεύσεις, που θα τις χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν τους φόρους τους άμεσους ή έμμεσους.
Σε κάθε περίπτωση  η αναταραχή που κυριαρχεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της συμπολίτευσης, δείχνει ότι είναι μάλλον αδιανόητο να περάσει από τη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα τέτοιο φορολογικό νομοσχέδιο και αμέσως μετά ένα νέο Μεσοπρόθεσμο, που διαρρέει η Τρόικα, με επιπλέον μέτρα από 6-10 δις ευρώ. Και αυτά να συμβούν ενώ ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα που ψηφίσθηκαν με το  τελευταίο πολυνομοσχέδιο, σε ένα άρθρο,  ύψους 11,5 δις ευρώ, ήταν και τα τελευταία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου