Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ανοίγουν «παράθυρα» για τα βιβλία


Κίνδυνος να µετατραπεί σε Κερκόπορτα η εξαίρεση των πολύ 

µικρών καλλιεργητών από το µέτρο

 

Nερό στο …κρασί του στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών με λογιστικά βιβλία αποφάσισε να βάλει το οικονομικό επιτελείο ύστερα από τις πιέσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μετά από ένα μπαράζ διαβουλεύσεων και διαρροών, κατέστη σαφές ότι το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα προβλέπει εξαίρεση των πολύ μικρών παραγωγών από την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων που θα ισχύσει για όλους τους υπόλοιπους αρχής γενομένης από το 2014 (δήλωση του 2015). Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα κριτήρια εξαίρεσης δεν είχαν αποσαφηνιστεί, ωστόσο είναι πιθανό να θεσπιστεί ένα εισοδηματικό όριο με βάση τα ακαθάριστα έσοδα (π.χ. 20.000 ευρώ) ή τις επιστροφές ΦΠΑ ή ένας συνδυασμός και των δύο. Παράγοντες, ωστόσο, με γνώση του κλάδου και της αγοράς αγροτικών προϊόντων, επισημαίνουν τον κίνδυνο –με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος- το «παράθυρο» αυτό να αποδειχτεί εν τέλει… Κερκόπορτα που θα οδηγήσει σε αυτό-ακύρωση του μέτρου.
Η εξαίρεση των πολύ χαμηλών αγροτικών εισοδημάτων από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων προαναγγέλθηκε σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε την Πέμπτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αθ. Τσαυτάρης παρουσία του ΓΓ  Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπ.  Οικονομικών κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Μόσχου Κορασίδη και εκπροσώπων των αγροτών. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι προτεραιότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι να στηριχθεί μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου η αναπτυξιακή προσπάθεια της γεωργίας. Επισήμαναν ότι η τήρηση βιβλίων –θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2014- θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα των αγροτών, όσο και την αποτροπή της υπερτιμολόγησης για την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ, αλλά και για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων. Διευκρίνισαν ότι μια κατηγορία αγροτών που έχουν πολύ μικρά εισοδήματα δε θα συμπεριληφθούν, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την ίδια σύσκεψη προέκυψε επίσης ότι ο φορολογικός συντελεστής του 13% θα ισχύσει τελικά για τα εισοδήματα του 2013 (δηλώσεις 2014).
Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ -∆ΗΜΑΡ, «ναι» στο µέτρο λέει ο Λιούτας
Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να οριστεί όριο ελάχιστο για την τήρηση βιβλίων από τους αγρότες «μέσω του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α που έλαβαν το προηγούμενο έτος ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση, ή συνδυασμός και των δύο με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω  από 20.000 ευρώ».
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ πρότεινε φορολόγηση σε τρεις άξονες: ● Bάσει της κλίμακας φυσικών προσώπων, όπως ακριβώς ισχύει και για το σύνολο των απασχολούμενων στην οικονομία.● Oι αγροτικές επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 5.000 ευρώ να τηρούν υποχρεωτικά λογιστικά βιβλία. ● Τα άτομα με αποκλειστική αγροτική δραστηριότητα να έχουν ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση, είτε μέσω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος είτε μέσω της αύξησης της αυτόματης απομείωσης φόρου.
Στο μεταξύ, αναφανδόν υπέρ της τήρησης βιβλίων τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχ. Λιούτας ο οποίος εκτίμησε ότι το μέτρο Θα «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά των παραγωγών δου και, επιπλέον, θα αποδώσει όφελος μέσω του συμψηφισμού του ΦΠΑ.

Υπέρ του εισοδηµατικού πλαφόν τάσσεται και ο Τσαυτάρης  
Στη διάρκεια της σύσκεψης της Πέμπτης, ο κ. Θεοχάρης δεσμεύθηκε να μεταφέρει στο υπουργείο Οικονομικών τα προβλήματα που δημιουργούνται για τα θέματα του ΦΠΑ και του αγροτικού πετρελαίου στην «ενδιάμεση» αυτή χρονιά, όπως χαρακτηρίστηκε το 2013.
Φυσικά πολλά θα κριθούν από τον τρόπο που θα οριστεί το «πλαφόν» εξαίρεσης για τους μικρούς παραγωγούς. Μιλώντας στο Σκάι 100,3 νωρίτερα την εβδομάδα ο κ. Τσαυτάρης τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός ορίου το οποίο δε θα είναι στρεμματικό αλλά «θα είναι από την επιστροφή του ΦΠΑ, καθώς έτσι φαίνεται πολύ καθαρά ποιος έχει εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ».
Όσον αφορά το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, όπως έχει γράψει η Αgrenda, θα τεθεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο που εκτός απροόπτου θα καταρτισθεί στις αρχές του 2013 και γι’ αυτό δε συζητήθηκε ιδιαίτερα στη σύσκεψη της Πέμπτης. Ωστόσο, στη συνέντευξή του στο Σκάι ο κ. Τσαυτάρης είχε δηλώσει ότι το καλύτερο θα ήταν να μη φορολογηθεί αφού «είναι μια εισροή στην παραγωγική διαδικασία, είναι συντελεστής παραγωγής».
Ωστόσο αν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η φορολογία να συνδεθεί με την πραγματική και όχι την αντικειμενική αξία της γης.
«Στρέβλωση το ισχύον καθεστώς»Ως µια από τις βασικές στρεβλώσεις που επικρατούν στην αγορά των νωπών οπωροκηπευτικών χαρακτηρίζει τον τρέχοντα τρόπο φορολόγησης των αγροτών η Επιτροπή Ανταγωνισµού στη γνωµοδότησή της για την κατάσταση που επικρατεί στον εγχώριο κλάδο των νωπών οπωροκηπευτικών.
Το τελικό κείµενο πρόκειται να δηµοσιευθεί µέσα στο πρώτο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου 2013, ωστόσο µια πρώτη γεύση του περιεχοµένου της δίνουν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της, ∆ηµ. Κυριτσάκη ενώπιον της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής στα µέσα Νοεµβρίου. Εκεί ο κ. Κυριτσάκης είχε επισηµάνει, µεταξύ άλλων, ότι για την ακαµψία των τιµών στα τρόφιµα και τα οπωροκηπευτικά ευθύνεται  σε µεγάλο βαθµό «η µη έκδοση παραστατικών από τους παραγωγούς και στην εξωλογιστική φορολόγησή τους».
Σύµφωνα  µε πληροφορίες, η γνωµοδότηση της Επ. Αν. θα αναφέρει ότι το κυριότερο πρόβληµα στην εµπορία των οπωροκηπευτικών είναι το γεγονός πως µε το σηµερινό φορολογικό σύστηµα των επιστροφών ΦΠΑ (11% επί των πωλήσεων), οι παραγωγοί όχι µόνο δεν έχουν κανένα κίνητρο να αναγράφουν στα τιµολόγια που εκδίδουν τις πραγµατικές τιµές πώλησης των προϊόντων τους, αλλά επιπλέον πιέζονται ή συµφωνούν µε τους χονδρεµπόρους να αναγράφουν µεγαλύτερες τιµές προκειµένου να αυξάνουν τις επιστροφές φόρου. Το αποτέλεσµα είναι τελικά παρότι ο παραγωγός πληρώνεται στην πραγµατικότητα λιγότερα από αυτά που δηλώνει, να κερδίζει από την επιστροφή ΦΠΑ, ενώ ο χονδρέµπορος που στην πραγµατικότητα έχει αγοράσει φτηνά να εµφανίζεται στα τιµολόγιά του ότι αγόρασε ακριβά και η αλυσίδα της ακρίβειας να συνεχίζεται µέχρι τα ράφια των σούπερ µάρκετ.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δηλωθείσες από τους εµπόρους τιµές, ήταν ακόµη και υπερδιπλάσιες από την τιµή πώλησης του παραγωγού, µε αποτέλεσµα οι µεσάζοντες να καρπώνονται το µεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από όλη την αλυσίδα.
Η γνωµοδότηση αναµένεται να περιέχει και άλλα πολύ ενδιαφέρονται στοιχεία καθώς επιχειρεί να χαρτογραφήσει ολόκληρη την αλυσίδα και τους τρόπους διαµόρφωσης των τιµών «από το χωράφι µέχρι το ράφι». Σύµφωνα, µάλιστα, µε πληροφορίες θα περιέχει και συστάσεις για το πώς οι αγροτικοί συνεταιρισµοί µπορούν να αποκτήσουν µεγαλύτερη διαπραγµατευτική δύναµη µέσω της καθετοποίησης και των logistics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου