Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Γαλλικό βέτο στην πρόταση Ρομπάι για τις επιδοτήσεις


 Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στις συζητήσεις γύρω από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά το ηχηρό «όχι» της Γαλλίας στην πρόταση Ρομπάι για περικοπή των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά 25,5 δισ. ευρώ.

To προσχέδιο που ετοίμασε ο πρόεδρος της Ε.Ε. προβλέπει περικοπές  29,5 δισ. ευρώ στην περιφερειακή πολιτική και 25,5 δισ. ευρώ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.To προσχέδιο που ετοίμασε ο πρόεδρος της Ε.Ε. προβλέπει περικοπές 29,5 δισ. ευρώ στην περιφερειακή πολιτική και 25,5 δισ. ευρώ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
«Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση για μείωση κατά 25 δισ. ευρώ των χρημάτων για την ΚΑΠ την οποία θεωρούμε μια πολιτική ανάπτυξης», δήλωσε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουζνέβ προσθέτοντας ότι το βασικό θέμα συζήτησης θα πρέπει να είναι «πώς ο προϋπολογισμός θα κατανεμηθεί με ισόρροπο τρόπο στις βασικές πολιτικές της ΕΕ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ ο οποίος σημείωσε «Η ΚΑΠ και η περιφερειακή πολιτική συνοχής είναι οι δύο μεγάλες πολιτικές που αφορούν άμεσα τους ευρωπαίους πολίτες».
Το προσχέδιο προϋπολογισμού που έθεσε στο τραπέζι ο πρόεδρος της Ε.Ε. φιλοδοξούσε να «εξευμενίσει» την Βρετανία η οποία επιθυμεί μεγάλες περικοπές δαπανών. Το Λονδίνο έχει ήδη απειλήσει με βέτο τον  επταετή προϋπολογισμό, δηλώνοντας πως η ΕΕ πρέπει να περιορίσει τουλάχιστον κατά 100 δισ.ευρώ τις δαπάνες λόγω των μέτρων λιτότητας που λαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις.. Στο πλευρό της έχει τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία.
Η πρόταση Ρομπάι προβλέπει μείωση του ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ προϋπολογισμού για το 2014-2020 που προτείνει η Κομισιόν κατά περίπου 80 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό 29,5 δισεκατομμύρια αφορούν σε πιστώσεις πληρωμών που ζητούνται για την περιφερειακή πολιτική συνοχής και 25,5 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 386 δισ. ευρώ) για την ενίσχυση  της ΚΑΠ. Οι δυο αυτές δαπάνες είναι οι δυο μεγαλύτερες στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της πρότασης είναι ότι προστατεύει την έκπτωση που δίνεται κάθε χρόνο στη Βρετανία ως αποζημίωση για τις σχετικά μικρές αγροτικές επιδοτήσεις που λαμβάνει –μια πληρωμή για την οποία πολλές άλλες χώρες δυσανασχετούν, αναγνωρίζοντας όμως ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο να αποσυρθεί.
Στο πλαίσιο της πρότασης Ρομπάι, όλες οι χώρες της ΕΕ θα μοιραστούν το κόστος. Κάτι που σημαίνει ότι η Βρετανία, παραδόξως, θα πρέπει να πληρώσει εν μέρει για την αποζημίωσή της, μειώνοντας ελαφρώς το καθαρό όφελός της. Πληρωμές θα γίνουν στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία ως αντιστάθμισμα στο κόστος της επιστροφής που λαμβάνει η Βρετανία.
Το σχέδιο προστατεύει επίσης τις δαπάνες της ΕΕ σε στοιχεία όπως η έρευνα και η ενεργειακή υποδομή, σε βάρος πιο «παραδοσιακών» τομέων όπως είναι η γεωργία. Αυτό ακριβώς το γεγονός, όμως, ήταν που πυροδότησε τα ..."γαλλικά" από την πλευρά του Παρισίου. 

Οι Βόρειοι πάντως παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στη γραμμή της περικοπές των πόρων της ΚΑΠ. «Η αναθεωρημένη πρόταση σημαίνει ότι γίνονται ορισμένα μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως αυτό δεν είναι αρκετό», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Σουηδίας, Μπριγκίτα Όλσον συμπληρώνοντας. «Χρειαζόμαστε ένα καθαρό μοντέλο για τη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων».
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Βρετανία προσπαθεί να μειωθεί η διάρκεια ισχύος του προϋπολογισμού από τα επτά στα πέντε χρόνια.

Κάτι που ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα “plan B” στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στο Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου