Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τέλος στο «αργό» WiFi υπόσχονται ερευνητές


 Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καταστημάτων, όπως καφετέριες και εστιατόρια, που προσφέρουν δωρεάν σύνδεση WiFi στους χρήστες τους, η οποία σύνδεση όμως συχνά είναι αργή και ασταθής, από τη στιγμή που μεγάλο ποσοστό των πελατών συνδέονται και κατεβάζουν δεδομένα.

Αυτό σύντομα θα αποτελεί πρόβλημα του παρελθόντος αφού μια ομάδα μηχανικών στο πανεπιστήμιο NC State University (NCSU) ανακοίνωσαν την ανάπτυξη του WiFox, ενός νέου πρωτοκόλλου που θεωρητικά θα μπορούσε να προστεθεί στα υπάρχοντα routers και να αυξήσει την απόδοση τους έως και 700%.
Μέχρι τώρα τα routers παρέχουν ένα ενιαίο κανάλι δεδομένων για όλους τους χρήστες. Αυτό σημαίνει πως όταν το σημείο πρόσβασης λαμβάνει έναν αυξημένο αριθμό αιτήσεων για δεδομένα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποστείλει τα δεδομένα που έχουν ζητηθεί. Μπορεί βέβαια το router να προγραμματιστεί για να δίνει «κομμάτια» των δεδομένων αυτών ανά προτεραιότητα, αλλά μετά οι χρήστες θα έχουν πρόβλημα με την υποβολή νέων αιτήσεων.
Οι ερευνητές του NCSU ανέπτυξαν ένα λογισμικό που ουσιαστικά δρα ως «τροχονόμος» διασφαλίζοντας πως τα δεδομένα κινούνται ομαλά προς κάθε κατεύθυνση. Είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει με έξυπνο τρόπο τον φόρτο δεδομένων και να παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα με προτεραιότητα.
Η ομάδα δοκίμασε την τεχνολογία σε ένα router στα εργαστήρια της που έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί μέχρι 45 χρήστες. Κατά μέσο όρο το σημείο πρόσβασης ανταποκρινόταν σε αιτήσεις δεδομένων τέσσερις φορές πιο γρήγορα από πριν, ενώ μόλις έφτασε το μέγιστο αριθμό χρηστών οι ερευνητές παρατήρησαν βελτίωση της απόδοσης του μεταξύ 400% και 700%.
Το καλό είναι ότι το λογισμικό μπορεί να τοποθετηθεί στις ήδη υπάρχουσες υποδομές. Οι ερευνητές ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τα στοιχεία της έρευνας του στο συνέδριο ACM CoNEXT 2012 που θα πραγματοποιηθεί στην Νίκαια της Γαλλίας τον Δεκέμβριο. Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να ελπίζουμε πως το νέο λογισμικό θα αρχίσει να ενσωματώνεται στα router των κατασκευαστών αρκετά σύντομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου