Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Ποιοί ευθύνονται για την οικονομική κρίση...

global economy



Η PricewaterhouseCoopers (PwC)  διεξήγαγε μελέτη, για το θέμα των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις «zombies». Στον όρο αυτό λοιπόν εντάσει όλες εκείνες τις επιχειρήσεις αδυνατούν να αναπτυχθούν και παρουσιάζουν αρνητική κερδοφορία και αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους. Σύμφωνα λοιπόν με την PwC, οι επιχειρήσεις αυτές, "έχουν την τάση να καταστρέφουν κεφάλαια, να εξαφανίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα και να εξαντλούν τις πιστώσεις της αγοράς".
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει με την συντήρηση αυτών των εταιρειών είναι πως όσο αυξάνονται, "υπονομεύουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και αφαιμάσσουν κεφάλαια από άλλες εταιρείες με τις οποίες συναλλάσσονται". Μετά από έλεγχο που έγινε σε 2.824 εταιρειών με ετήσια έσοδα άνω των 10 εκατ. η καθεμία, για την περίοδο 2008-2013, το 16,5% αυτών είναι, σύμφωνα με τη PwC, zombie. Το χρέος τους δεν είναι βιώσιμο με αποτέλεσμα να αποτελούν παγιδευμένα δάνεια, με 11,3 δισ. έσοδα και 12,5 δισ. καθαρού δανεισμού.
'Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η PwC, η διακοπή αυτών των εταιρειών θα αποτελούσε παράγοντα ανάπτυξης καθώς μια τέτοια κίνηση θα έδινε ώθηση στις εναπομείναντες εταιρείες και σε ολόκληρους κλάδους, προσθέτοντας ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις.
Η PwC, σε εκτίμησή της κάνει λόγο και για αυτές τις εταιρείες που είναι ένα βήμα πριν να υπαχθούν στις "zombies" οι οποίες μαζί τις υπάρχουσες "zombies" αποτελούν βασική πρόκληση, καθώς οι εκκαθαρίσεις εταιρειών, οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι δείκτες πραγματικής εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κινούνται έως τώρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα".
Αναφορά έκανε όμως και για την Ελλάδα όπου όπως επισημαίνει υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτών των εταιρειών προς αξιολόγηση, όμως "τα συστήματα των τραπεζών ακόμα, σε μεγάλο βαθμό, επικεντρώνονται στην εξυπηρέτηση νέων δανείων και όχι στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

etairies zombie

Τέλος τονίζει το γεγονός ότι μια "αναδιάρθρωση ή και η διαγραφή δανείων θα επιφέρουν ζημιές στις τράπεζες, οι οποίες όμως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους είναι έτοιμες να τις απορροφήσουν. Μεγαλύτερο πρόβλημα ενδεχομένως να προκληθεί στους προμηθευτές των zombies, τους οποίους θα πρέπει να είναι έτοιμες οι τράπεζες να στηρίξουν, για να μην υπάρξουν αλυσιδωτές αρνητικές καταστάσεις», τονίζει. "Βραχυπρόθεσμα θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά ένα σημαντικό μέρος αυτών θα ανακτηθεί από την αύξηση του κύκλου εργασιών των υπολοίπων και από νέες επενδύσεις".
Πολλοί κλάδοι θα επωφεληθούν ανάμεσά τους η ελαφριά βιομηχανία, οι κατασκευές, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές και τα logistics, καθώς και το λιανεμπόριο τα οποία ενδέχεται να αποκτήσουν έντονη δυναμική ανάπτυξης, ενώ από αυτούς τους κλάδους, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές και τα logistics, το λιανεμπόριο, η εμπορία καυσίμων και η υγεία θα αλλάξουν σημαντικά ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου