Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Τα 7 βήματα για επανεκκίνηση της οικονομίας



Δεσμεύσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας με ρεαλιστική πολιτική και μέσω ενός «συμβολαίου αξιοπρέπειας» ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της παρουσίασης του «Ζαππείου ΙΙ», καταλογίζοντας παράλληλα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «ψεύτικες υποσχέσεις» και «ανεύθυνη διαπόμπευση της χώρας».
Όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η επανεκκίνηση της Ελλάδας απαιτεί ένα δημιουργικό σοκ, μια ρεαλιστική πρόταση», καθώς με την ακολουθούμενη πολιτική «η χώρα έχει υποστεί ένα παραλυτικό σοκ».
Υπεραμυνόμενος της άρνησης της ΝΔ να προσφέρει συναίνεση στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε: «Να συναινέσω σε αυτόν που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη ύφεση από το β' παγκόσμιο πόλεμο και μετά; Να προσφέρω συναίνεση σε αυτόν που διαφωνώ; Σε αυτόν που διαλύει τη χώρα μου; Συναίνεση σε τι; Στο λάθος; Στο νεφελώδες όπως λένε οι πολιτικοί τους;».
Εμφανίστηκε παράλληλα έτοιμος σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. «Καλοδεχούμενες αν τις κάνουν», τόνισε, «είναι σίγουροι ότι τις θέλουν;». «Γιατί», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «όπως λένε και στο χωριό μου πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τον «ενδιαφέρει να μοιράσει ρεαλιστική προοπτική και ένα συμβόλαιο αξιοπρέπειας σε έναν λαό που τον ξεγέλασαν, σε ένα λαό που τον πίκραναν».

«Επτά βήματα επανεκκίνησης»
Επιγραμματικά, παρουσιάζοντας τη «σύγχρονη πρόταση του κόμματος» ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε επτά άξονες:
1. Μείωση φορολογικών συντελεστών
2. Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν
3. Γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος
4. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων
5. Εξόφληση οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες
6. Δέσμευση των τραπεζών να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία το 20-30% των εγγυήσεων που λαμβάνουν
7. Μέτρα για την τόνωση της Οικονομίας - Αντισταθμιστικά μέτρα ανάσες
Παρουσιάζοντας τον πρώτο άξονα της πρότασης της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τολμηρή και αποφασιστική αλλά και μεσοπρόθεσμη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους και συγκεκριμένα: ενιαίο συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρείες (flatrate), ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 40% από 45%, μείωση ΦΠΑ από 23% στο 19% και από 13% στο 9% και στο 4,5% για τον τουρισμό και σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, ενώ για τα καύσιμα είπε ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο ειδικός φόρος. Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε στο τραπέζι και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% και μίλησε για απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας που σήμερα είναι υπό διωγμό.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την τακτοποίηση όλως των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν με κατάργηση του πόθεν έσχες για την κατοικία, μιας και όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς η οικοδομή αποτελεί διαχρονικά την ατμομηχανή της οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε τη θέσπιση περιουσιολογίου για κάθε Έλληνα και να μη δοθεί καμία άλλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων καθώς και την κατάργηση κάθε φορολογικής ποινής για ένα χρόνο προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν ό,τι έχουν και να επαναπατρίσουν τα χρήματα που έχουν στο εξωτερικό. Εξαίρεση, υπογράμμισε, οι πολιτικοί, με υποχρεωτική δήλωση πόθεν έσχες για όσους διετέλεσαν υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.
Ο τρίτος άξονας είναι η γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με τη θέσπιση ενός σταθερού πιο απλού και λιγότερου γραφειοκρατικού συστήματος που χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με έναν ενιαίος νόμος για ακίνητα, έναν για φυσικά πρόσωπα και έναν για τις επιχειρήσεις, αλλά και αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν, αλλά όχι όμως, όπως η κυβέρνηση που θεωρεί εξ αρχής τους φορολογούμενους φοροφυγάδες.
Ως τέταρτο άξονα της πρότασης του κόμματός του, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων, διευκρινίζοντας ότι αυτό διαφέρει με την πρόσκαιρη τακτοποίηση που προτείνει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων η πρόταση περιλαμβάνει την ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση όλης της Ελλάδας σε συνδυασμό με την απαγόρευση κάθε είδους αυθαίρετης δόμησης (δρακόντειες απαγορευτικές διατάξεις άμεση κατεδάφιση σε περίπτωση ανέγερσης αυθαίρετου κτίσματος με χρέωση του παραβάτη και πρόστιμο). Όπως είπε, με τη νομιμοποίηση αυτή θα δοθούν κανονικοί τίτλοι ιδιοκτησίας, με αντίτιμο ανάλογα την έκταση και τη βαρύτητα των παραβάσεων
Πέμπτος άξονας είναι η εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες (εφάπαξ συνταξιούχων, ΦΠΑ κτλ). Δεν μπορεί το κράτος να πρωτοστατεί στο κίνημα του δεν πληρώνω, παρατήρησε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτό θα διοχετευθούν στην αγορά περίπου 5 δισ . ευρώ στην αγορά.
Ο έκτος άξονας προβλέπει τη δέσμευση των τραπεζών να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία το 20-30% των εγγυήσεων που λαμβάνουν.
Τέλος, ο έβδομος άξονας περιλαμβάνει τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και τα αντισταθμιστικά μέτρα ανάσες. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε την αύξηση επιδότησης επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά 2 μονάδες, το πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακού δυναμικού κτιρίων, μέτρα για τη μόνιμη παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα που θα προσφέρει μόνιμα έσοδα στο κράτος και τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς όπως είπε, κάθε φορά που του λείπουν έσοδα ο υπουργός Οικονομίας κόβει από τις δημόσιες επενδύσεις και μαζί από το βασικότερο όπλο για την ανάκαμψη της οικονομίας,
Εκτός, όμως, από την επανεκκίνηση πρέπει να αντέξει η κοινωνία επεσήμανε ο κ. Σαμαράς και στο σημείο αυτό ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ θα είναι η αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων .
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα «μέτρα επανεκκίνησης» που προτείνει δεν έχουν μόνο ταμειακό κόστος, αλλά φέρνουν και έσοδα. Όπως είπε το κόστος τους δεν ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.
«Τα βήματα επανεκκίνησης», πρόσθεσε, «πρέπει να γίνουν όλα μαζί, και όχι αποσπασματικά ώστε η ανάκαμψη να μην είναι ένα βραχύβιο πυροτέχνημα».

Επίθεση στην κυβέρνηση
Εξάλλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «εκεί που μας έφτασε το ΠΑΣΟΚ εύκολες και ευχάριστες λύσεις δεν υπάρχουν πια». Υποστήριξε ωστόσο πως θα αποδείξει ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση, χωρίς όμως να επιστρέψει στην εξαρτημένη ευημερία και χαρακτήρισε το «Ζάππειο ΙΙ» «συμβόλαιο αξιοπρέπειας».
Η προετοιμασία της προσφυγής στο ΔΝΤ είχε αρχίσει από καιρό, παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι επιδίωξε ό,τι οι άλλοι προσπαθούν να αποφύγουν και δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα. Κλιμακώνοντας την επίθεσή του επεσήμανε ότι «το Λουξεμβούργο (σ.σ. η πρόσφατη συνάντηση το Δουκάτο) απέδειξε ότι από ισότιμοι εταίροι κινδυνεύουμε να γίνουμε απλοί δανειολήπτες».
Ακόμη και αυτοί που μας επέκριναν, ομολογούν ότι είχαμε δίκιο που δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο, τόνισε, αναφέροντας ενδεικτικά το Economist που ενώ «αρχικά μας αποδοκίμασε, σήμερα ομολογεί ότι το μνημόνιο μας οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε».
«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε κανέναν ξένο να μας φέρνει ως αρνητικό παράδειγμα», παρατήρησε και κάλεσε όλους «να κατεδαφίσουμε τα φαντάσματα του λαϊκισμού, του κρατισμού της φαυλότητας, της μισαλλοδοξίας και της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων».

«Πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου»
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει και άλλη αστάθεια σήμερα».
Όπως είπε, οι Ιρλανδοί πέτυχαν να διαπραγματευτούν πολύ καλύτερους όρους στο δικό τους μνημόνιο, διατηρώντας πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαπραγματεύθηκε τίποτα πέρυσι, συμπληρώνοντας πως οι Πορτογάλοι πέτυχαν πολύ καλύτερους όρους, καθώς δεν καταργήθηκαν ο 13ος και 14ος μισθός και δεν πάγωσαν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.
Υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη «αλλαγής των όρων του μνημονίου για να αποκτήσουμε ευελιξία για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας».
«Μηδενική ανοχή σε αποτρόπαια φαινόμενα όπως αυτό της 3ης Σεπτεμβρίου»
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δολοφονία του 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας. Το παιδί του Μανώλη Καντάρη δεν θα γιορτάσει ποτέ τα γενέθλιά του, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι της οικονομίας προηγείται η κατάσταση ασφάλειας του πολίτη. Μέσω της οικονομίας όμως, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τον έλεγχο της χώρας, σημείωσε. «Ο λαός ζητάει μια Ελλάδα μηδενικής ανοχής σε αποτρόπαια φαινόμενα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου