Άνοιξε πλέον διάπλατα ο δρόμος σε όποιους ξένους θέλουν, των Τούρκων μη εξαιρουμένων, να αγοράζουν γη στην Κρήτη και σε άλλα ελληνικά νησιά, όσα έπαψαν να θεωρούνται πλέον "παραμεθόριες περιοχές"...
Όπως μάλιστα εμφανίζονται τα πράγματα, δίδεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα... παρακαλεί τους ξένους να αγοράσουν κομμάτια από τη γη της και η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως κατά τη διαδικασία πώλησης προκύψουν γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια!
Συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης απόκτησης ακίνητης περιουσίας από πολίτες εκτός Ε.Ε., θα είναι πλέον εφικτή για τους Τούρκους πολίτες και επιχειρηματίες η αγορά ακίνητης περιουσίας σε ελληνικά νησιά. Αυτό αναφέρει μια "καυτή" είδηση που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της τουρκικής "Hurriyet Daily News" με τίτλο “Real estate on Greek islands to be available to Turkish buyers” ("ακίνητα σε ελληνικά νησιά θα είναι διαθέσιμα σε Τούρκους αγοραστές").
Η είδηση αναφέρει επίσης ότι «τοπικές αντιπροσωπίες θα συγκροτηθούν προκειμένου να δοθούν οι σχετικές άδειες για πωλήσεις ακινήτων στην παραμεθόριο περιοχή».
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία περί ακινήτων, όλα τα νησιά του Αιγαίου έναντι της τουρκικής ακτογραμμής ορίζονται ως «παραμεθόριος περιοχή». Στα νησιά αυτά περιλαμβάνονται «τα Δωδεκάνησα, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Κρήτη», αναφέρει το δημοσίευμα. Έτσι, οι Τούρκοι πολίτες αλλά και άλλοι υπήκοοι εκτός Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Κρήτη, στα άλλα αναφερόμενα ελληνικά νησιά και τη Θεσσαλονίκη...
Αναφέρει επίσης το δημοσίευμα της "Hurriyet Daily News" ότι «το ΔΝΤ και η Ε.Ε. υποχρέωσαν την Ελλάδα να προβεί άμεσα στην πώληση ακίνητης περιουσίας και να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων με αντάλλαγμα την καταβολή επιπλέον 60 δισ. ευρώ».
Διευκολύνεται πλέον η πώληση γης
Η διευκόλυνση πώλησης γης στις περιοχές που μέχρι τώρα ορίζονταν ως παραµεθόριες για να ισχύουν περιορισμοί εθνικής ασφάλειας όσον αφορά τις αγορές και τις μισθώσεις ακινήτων, αλλά και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης προβλέπονται σε άρθρο νόμου που ψηφίστηκε στις αρχές της εβδομάδας. Στόχος, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Άμυνας, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, είναι «η άρση χρονοβόρων αντικινήτρων και η ενίσχυση του κλίματος επενδύσεων από το εξωτερικό».
Στις καταργούμενες ως παραμεθόριες περιοχές οι υποψήφιοι αγοραστές ή μισθωτές ακινήτων, που μπορεί να είναι πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης - όπως και εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών - περνούσαν από έλεγχο που διαρκούσε πολλές φορές μέχρι και οκτώ μήνες «θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής»...
Με το νέο νόμο που υποστήριξαν στη Βουλή οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Μπεγλίτης παύουν να θεωρούνται παραμεθόριες περιοχές ως προς τις δικαιοπραξίες ακινήτων οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, οι τέσσερις της Κρήτης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας και Καβάλας.
Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές είχαν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς µε νομοθετική διάταξη του 1927. Παραμένουν ως παραμεθόριες περιοχές, όπου απαγορεύονται καταρχήν οι δικαιοπραξίες ακινήτων για κατοίκους χωρών πέραν της Ε.Ε., οι νομοί ?ωδεκανήσου, Έβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, οι επαρχίες Νευροκοπίου του τ. νομού ?ράµας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του τ. νομού Ιωαννίνων, Αλµωπίας και Έδεσσας του τ. νομού Πέλλης, και Σιντικής του τ. νομού Σερρών καθώς και τα νησιά Σκύρος και Σαντορίνη. Σε αυτές τις περιοχές χρειάζεται ειδική άδεια για δικαιοπραξία.
Αλλαγές υπάρχουν και στις διαδικασίες αδειοδότησης µε τις οποίες αναμένεται να μειωθεί η έγκριση μιας αγοραπωλησίας ακινήτου: στις παραμεθόριες περιοχές οι κάτοικοι χωρών εκτός Ε.Ε. απαγορεύεται, όπως προαναφέρθηκε, να κάνουν δικαιοπραξίες ακινήτων, όπως και πριν. Πλην όμως, για την άρση της απαγόρευσης αυτής, ενώ πρώτα έπρεπε να απευθυνθούν µε αίτηση στον υπουργό Άμυνας και εκείνος σε άλλες υπηρεσίες όπως ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ κ.λπ., µε το νέο νόμο η αρμοδιότητα αυτή περνά στην υπερπεριφέρεια και συγκεκριμένα σε επιτροπή υπό το γενικό γραμματέα της και µέλη εκπροσώπους από τα υπουργεία Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης.
Στην αίτηση ο ενδιαφερόμενος αγοραστής πρέπει να αναφέρει το σκοπό για τον οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει το ακίνητο.
Και η γραμμή Αιγιαλού
Με άλλη τροπολογία απλουστεύεται και επιταχύνεται η διαδικασία καθορισμού της γραμμής αιγιαλού µε την κατάργηση της απαιτούμενης έως τώρα σύμφωνης γνώμης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Η σύμφωνη γνώμη θα διατυπώνεται από το ΓΕΕΘΑ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός, μετά την πάροδο της οποίας θα θεωρείται ότι έχει διατυπωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου