Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Τεκμαρτό εισόδημα με αφορολόγητο στα 5.000 € : τι ακριβώς σημαίνει


 

Συνειδητοποίησα πριν λίγο, διαβάζοντας ένα άρθρο στο Έθνος για το τι θα παιχτεί φέτος με τις δηλώσεις, ότι πλέον με το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 € (από 12.000 πέρσι) και τις δηλώσεις βάσει τεκμαρτού και όχι πραγματικού εισοδήματος δεν θα φορολογούνται τα έσοδα αλλά... τα έξοδα. Αυτό ακριβώς είναι το"τεκμαρτό εισόδημα".

Το απρόσωπο κράτος-δυνάστης έρχεται και σου λέει "Κε Κοριέ ποσώς μας απασχολεί αν δηλώνετε ακόμη και μηδενικό εισόδημα. Μένετε σε ένα σπίτι για το οποίο ορίζουμε ότι χρειάζεστε 3.000 € τον χρόνο για χρήση και συντήρηση. Έχετε προσωπικές δαπάνες που ορίζουμε σε άλλες 3.000 € τον χρόνο. Έχετε και ένα αυτοκίνητο 1200 cc, άλλες 4.000 € τον χρόνο. Έχετε λοιπόν τεκμαρτό εισόδημα 10.000 € τον χρόνο. 10.000 - 5.000 = 5.000 € Άρα λόγω συντελεστή 10% θα πληρώσετε 500 € τεκμαρτό φόρο. Και αν δεν τα έχετε να κόψετε τον λαιμό σας να τα βρείτε". 

Προσέξτε, όλα τα παραπάνω αυθαίρετα νούμερα είναι έξοδα, όχι έσοδα. Αν είχα για παράδειγμα μείνει αποδεδειγμένα πρόπερσι χωρίς δουλειά και τον τελευταίο χρόνο είχα μηδαμινά έσοδα -ούτε καν επίδομα ανεργίας- και έβγαζα οριακά τα έξοδα μου όπως-όπως από έτοιμα ή από καμία βοήθεια συγγενών δεν τους ενδιαφέρει. Από αυτά τα όπως-όπως έξοδα σου ζητούν ένα επιπλέον 10% για κάθε ποσό που περνά τα 5.000 € Έξοδα, έξοδα, έξοδα. Το διαβάζω ξανά και ξανά μη μπορώντας να το πιστέψω. Έξοδα που ακόμη και αν αληθεύουν έχουν ήδη φορολογηθεί δυο φορές, μέσω του ΦΠΑ που πλήρωσες εσύ και μέσω των φόρων που κατέβαλλαν αυτοί -φανταστικοί και πραγματικοί- τους οποίους πλήρωσες, για προϊόντα ή υπηρεσίες. Έξοδα ακόμη και αν το σπίτι δεν είναι δικό σου, ακόμη και αν μένεις στο νοίκι. Αν είναι δικό σου και πλήρωσες και χαράτσι τότε σε χαρατσώνουν διπλά για το ίδιο σπίτι - ΔΕΗκά και τεκμαρτά.

Δεν είναι δυνατόν, αυτό αντιβαίνει κάθε φορολογική λογική, μιλάμε για την απόλυτη φορολογική παράνοια. Τα έξοδα και οι κάθε είδους δαπάνες, μιας που έχουν ήδη φορολογηθεί αφαιρούνται από το συνολικό φορολογήσιμο ποσό, δεν προστίθενται σε αυτό. Εξού και η συλλογή αποδείξεων. Το διεστραμμένο μυαλό του Μπένι μπορεί να συνέλαβε το αντίστροφο, αλλά πως διάολο πέρασε αυτό στην Βουλή, πως το ψήφισαν; Με αυτόν τον τρόπο θα χτυπήσουν την φοροδιαφυγή, την μαύρη οικονομία και το αδήλωτο χρήμα; Γιατί υποτίθεται ότι αυτό είναι το κίνητρο αυτού του "μέτρου". Λόγω δηλαδή που -τάχα μου- δεν μπορούν να πιάσουν τους φοροφυγάδες πρέπει να πληρώσουμε όλοι το μάρμαρο, ακόμη και όσοι έχουν πενιχρά ή μηδαμινά έσοδα.

Νομίζω ότι αυτή η επανάσταση πολύ αργεί τελικά και έχω αρχίσει να ανησυχώ. Αν περιμένουμε από το ΣτΕ να κρίνει -πάντα κατόπιν προσφυγών, ποτέ αυτεπάγγελτα- την αντισυνταγματικότητα και νομιμότητα και αυτής της φοροληστείας η απόφαση θα βγει πολύ μετά που θα έχουμε όλοι δώσει και την τελευταία δόση στην εφορία. Έκαναν τόσους μήνες να καταλήξουν στην γνωμάτευση που νομιμοποίησε το χαρατσόσημο και τώρα χρειάζονται ακούω άλλοι τόσοι μήνες για την... δημοσίευση της απόφασης!!Έλεος, λες και θα εκδόσουν το "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο" του Προυστ σε "νέα φρέσκια μετάφραση". Αν οι Ανώτατοι Δικαστές της χώρας δουλεύουν σε ρυθμούς παραπληγικής χελώνας αυτή την κρίσιμη περίοδο για τόσο κρίσιμα θέματα είναι προφανές πως οι πολίτες δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς και την δικαιοσύνη ευρύτερα. Όχι, η τύχη της χώρας είναι μόνο στα χέρια μας, το ΣτΕ απλώς το επιβεβαίωσε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου