Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Στα σκαριά κρατικός φορέας ταξινόμησης του βάμβακος

Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται ότι μπαίνει το εγχείρημα θεσμοθέτησης ενός επίσημου κρατικού φορέα για την τυποποίηση και την ταξινόμηση βάμβακος ώστε να αναδειχθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εγχώριων ποικιλιών και να αναβαθμιστεί το ελληνικό προϊόν στις διεθνείς αγορές.

Η δημιουργία μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος θα ισχυροποιήσει θεσμικά τη σύνδεση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα στο βαμβάκι.Η δημιουργία μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος θα ισχυροποιήσει θεσμικά τη σύνδεση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα στο βαμβάκι.
Τη σχετική προαναγγελία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου. 

Παράλληλα, ο κ. Χαρακόπουλος αποκάλυψε ότι εξετάζεται η δημιουργία μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος ώστε να ισχυροποιηθεί και θεσμικά η σύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή τομέα. Κάλεσε, μάλιστα, τους κλωστοϋφαντουργούς να μετάσχουν στη συζήτηση και να στηρίξουν τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την προώθηση του τυποποιημένου, ποιοτικού βαμβακιού. Επισήμανε δε,  ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι έτοιμο να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια.

"Κλειδί" η συμβολαιακή γεωργία
Ο υφυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για συνολική «ανασυγκρότηση του κλάδου της βαμβακοκαλλιέργειας», προκειμένου όπως είπε  «να ισχυροποιήσουμε τη σύνδεση της πρωτογενούς με τη δευτερογενή παραγωγή. Oι παραγωγοί και οι μεταποιητές να είναι υπεύθυνοι συνομιλητές και αξιόπιστοι συνεργάτες και όχι ευκαιριακά συναλλασσόμενοι. Να καταστεί η συμβολαιακή γεωργία η βάση μιας σταθερής σχέσης με προοπτική».

Ο ρόλος του βάμβακος στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία 

Aναφερόμενος στην σπουδαιότητα της βαμβακοκαλλιέργειας για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ κ. Ελευθέριος Κούρταλης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το προνόμιο να διαθέτει μια τόσο χρήσιμη πρώτη ύλη, σε άριστη ποιότητα και ικανοποιητικές ποσότητες. Ωστόσο, όπως είπε η ακατέργαστη (πρωτογενής) εξαγωγή της πρώτης αυτής ύλης στερεί τη χώρα μας από σημαντικούς συναλλαγματικούς πόρους, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την κλωστ/ργία και να εξαχθεί ως τελικό προϊόν με πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
Ως εκ τούτου προτείνε τα εξής:
- Μετά την τελευταία απόφαση της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ (2014-2020) και εν όψει των αποφάσεων θα ληφθούν για τη μεταβατική περίοδο 2014, για το βαμβάκι, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η συνέχιση της ποιοτικής καλλιέργειας του βαμβακιού στην χώρα μας και να αποφευχθεί η κατάργησή της.
- Η σχετική ενίσχυση να δίδεται υπό την προϋπόθεση ότι, καλλιεργείται μη γενετικά μεταλλαγμένο βαμβάκι, σε συγκεκριμένη έκταση, βάση αυστηρών περιβαλλοντικών και ποιοτικών κριτηρίων.
- Προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, μέσω βελτίωσης των μηχανισμών ελέγχου της καλλιέργειάς του, αλλά και της διακίνησής του από το χωράφι στο εκκοκκιστήριο ή στους αποθηκευτικούς χώρους και της παράδοσής του στα εκκοκκιστήρια.
- Την καθιέρωση ειδικού σήματος οικολογικού ελληνικού βάμβακος.
- Την δημιουργία ομάδας εργασίας,  για τον έλεγχο της πολυσπερμίας και πανσπερμίας των ποικιλιών βαμβακόσπορων και γενικότερα για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του βάμβακος.
- Οι παραγωγοί βάμβακος θα πρέπει να υποστηρίζονται αλλά και να ελέγχονται, από το Υπουργείο Γεωργίας και το Ινστιτούτο βάμβακος,  ώστε να υπάρχει πλήρης γνώση της πορείας της καλλιέργειας,  της ποιότητας, της ποσότητας κλπ.
- Την ανάπτυξη ενός κεντρικού, απλού και ευέλικτου συστήματος που θα υποστηρίξει και θα προβάλλει τη σημασία της καλλιέργειας του ελληνικού βαμβακιού και της μεταποίησής του, και θα οργανώνει στρατηγικές προβολής και προώθησης του ελληνικού βαμβακιού, στο εξωτερικό (καθιέρωση συστήματος εθνικού προϊόντος).
«Διψούν» για ρευστότητα οι κλωστοϋφαντουργοί
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ κ. Ελευθέριος Κούρταληςαναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας στον  αποτελεσματικό  έλεγχο του παραεμπορίου και των παράνομων εισαγωγών, στην ενεργοποίηση των κρατικών προμηθειών προς όφελος του εγχώριου κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, στην επέκταση του ωραρίου των τελωνείων, στη άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και στη μείωση του κόστους ενέργειας.
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του κ. Απόστολου Δοντά (Επίλεκτος) πως η ελληνική κλωστοϋφαντουργία δεν έχει πρόβλημα εξεύρεσης πελατών, ούτε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αλλά απειλείται άμεσα η βιωσιμότητά της από τις υπέρμετρες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, που δεν έχουν οι ανταγωνιστές της στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του ο κ. Σκορδάς εξέφρασε την κατανόησή του για τα προβλήματα του κλάδου ενώ ζήτησε πίστωση χρόνου και κατέληξε πως θα γίνονται όλο και περισσότερα πράγματα, όσο περισσότερο προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση και σταθεροποιούνται τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
«Το ελληνικό βαμβάκι διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) στην οποία έδωσαν των παρών ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ κ. Ελευθέριος Κούρταλης, ο αντιπρόεδρος κ. Ευριπίδης Δοντάς, ο γενικός γραμματέας κ. Γιάννης Ακκάς καθώς και πολλοί κλωστοϋφαντουργοί είπε: «το ελληνικό βαμβάκι διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν είναι μεταλλαγμένο». Επεσήμανε, όμως, ότι η ποιότητα πρέπει να είναι και εγγυημένη υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε στάδιο στο βαμβάκι, από την παραγωγή και την πρώτη μεταποίηση στα εκκοκκιστήρια μέχρι και τη δική σας μεταποιητική δραστηριότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζουμε τη θεσμοθέτηση επίσημου κρατικού φορέα ταξινόμησης και τυποποίησης της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπενθύμισε ότι «το ελληνικό βαμβάκι κάποτε ήταν περιζήτητο στον κόσμο. Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες εξακολουθούν να παρέχουν τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι. Εμείς χάσαμε τον δρόμο στην πορεία. Είναι καιρός, πλέον, να αξιοποιήσουμε το ανεκμετάλλευτο δυναμικό και σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις να βγούμε μπροστά. Να επαναφέρουμε το ελληνικό, ποιοτικό βαμβάκι στις πρώτες θέσεις στη διεθνή κατάταξη και τιμή». Γι’ αυτό υποστήριξε ότι «απαιτείται ανασυγκρότηση του κλάδου της βαμβακοκαλλιέργειας προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τη σύνδεση της πρωτογενούς με τη δευτερογενή παραγωγή. Θέλουμε οι παραγωγοί και οι μεταποιητές να είναι υπεύθυνοι συνομιλητές και αξιόπιστοι συνεργάτες. Όχι ευκαιριακά συναλλασσόμενοι. Να καταστεί η συμβολαιακή γεωργία η βάση μιας σταθερής σχέσης με προοπτική».

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη «ίδρυσης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, ώστε να ισχυροποιήσουμε και θεσμικά τη σύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή τομέα». Ενώ κάλεσε να μετέχουν και οι κλωστοϋφαντουργίες στη συζήτηση και τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την προώθηση του τυποποιημένου, ποιοτικού βαμβακιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου