Βερολίνο: Της Φαίης Καραβίτη
Αν η Αθήνα βρισκόταν ως τώρα υπό συνεχή παρακολούθηση από το Βερολίνο, από την περασμένη Τρίτη οι συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ που ασχολούνται με την Ελλάδα βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Η απειλή πρόωρων εκλογών και κοινωνικής αναταραχής έχουν εκνευρίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από την Αθήνα, ανησυχεί ότι χάνεται σταδιακά ο έλεγχος των κοινωνικών αντιδράσεων και ότι η κατάσταση προσλαμβάνει ήδη ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Η κυρία Μέρκελ δεν δήλωσε ποτέ ότι αγάπησε ξαφνικά τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν ξεχνά άλλωστε ότι επί δύο χρόνια, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέρριπτε κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης και δεν έδειχνε να συγκινείται ούτε με τις δικές της νουθεσίες μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η στήριξη που του παρέχει τον τελευταίο χρόνο είναι αναγκαστική και βεβαίως δεν ήλθε παρά μόνο μετά την πλήρη και έμπρακτη συμμόρφωσή του. Οι επιφυλάξεις ωστόσο ουδέποτε εξαλείφθηκαν πραγματικά, ενώ συνεργάτες της καγκελαρίου μιλούν συχνά για ανάγκη η οποία εξελίχθηκε σε... φιλοτιμία.
Η εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου εντείνει βεβαίως τις ευαισθησίες από την πλευρά του Βερολίνου, που δεν κρύβει ότι μέχρι τότε θέλει απόλυτη ησυχία σε όλα τα μέτωπα. Προκειμένου μάλιστα να διασφαλίσει αυτή την ησυχία, έχει κινητοποιήσει και τον μηχανισμό του ώστε τόσο οι Γερμανοί πολιτικοί όσο και ο Τύπος να διαπιστώνουν κάθε τόσο βήματα προόδου που σημειώνονται στην Αθήνα, αναγορεύοντας σε «επιτυχία» την πολιτική λιτότητας που επεβλήθη στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ο αιφνιδιασμός με το κλείσιμο της ΕΡΤ ξύπνησε στη Γερμανία αντανακλαστικά που... λαγοκοιμούνταν. Ακόμη και αν τελικά η τρικομματική κυβέρνηση επιβιώσει, οι Γερμανοί θεωρούν ότι άνοιξε βίαια ένα διαφορετικό κεφάλαιο στην ελληνική κοινωνία, η οποία, παρά τα σκληρά μέτρα, επεδείκνυε ως τώρα αξιοθαύμαστη αν(τ)οχή.
Πιστεύουν μάλιστα ότι, όσο και αν η απόλυση 2.600 δημοσίων υπαλλήλων ικανοποιεί κάποια εντολή της τρόικας, μπορεί τελικά να στοιχήσει πολύ ακριβότερα, αν αποτελέσει το έναυσμα για κοινωνική αντίδραση, προκαλώντας επικίνδυνους συνειρμούς στους Έλληνες. Επισημαίνουν δε ότι δεν υπήρχε στην ουσία λόγος για όσα έγιναν και δεν δέχονται ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να εξυγιανθεί η δημόσια τηλεόραση.
Στέλεχος της καγκελαρίας μίλησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στο Real.gr, κάνοντας λόγο για κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, αν όχι τυχοδιωκτισμού» και τονίζοντας ότι η κυρία Μέρκελ «στηρίζει 100% τον Έλληνα ομόλογό της, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συγχωρήσει οποιονδήποτε αντιπερισπασμό». Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε μάλιστα με βεβαιότητα - και νόημα - ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει το μήνυμα του Βερολίνου για «άμεση» και «αναίμακτη» λύση. Εξίσου αντίθετη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα είναι πάντως και η γερμανική αντιπολίτευση.
Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν επιθυμεί να αναμιχθεί στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας και ότι δεν βλέπει γιατί θα πρέπει το Βερολίνο να έχει άποψη για το πώς θα επιλέξει η Αθήνα να εξυγιάνει μια δημόσια επιχείρηση. Η αντίδραση ωστόσο πολλών γερμανικών μέσων, που δεν έδειξαν να ερμηνεύουν όλα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ως τολμηρή μεταρρυθμιστική τομή, δεν βοηθά στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης κατά ευνοϊκό τρόπο.
Και αν η οικονομική «Handelsblatt» χαιρέτισε την «πολιτική τόλμη» του Αντώνη Σαμαρά που «θα σώσει εκατομμύρια ευρώ και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα», την ίδια ώρα η Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι «αυτές οι γρήγορες κινήσεις με λοστό δεν είναι δείγμα μιας καλά μελετημένης πολιτικής», ενώ υποστηρίζει ότι «οι δημοσιογράφοι στο δημόσιο γίνονται θύματα διότι ο Α. Σαμαράς, όπως και οι περισσότεροι προκάτοχοί του, δεν τόλμησε να κάνει απολύσεις στον διογκωμένο δημόσιο τομέα».
Το ίδιο ανησυχητικές θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση και τις διαστάσεις που λαμβάνει πανευρωπαϊκά η συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Μεταξύ των επικεφαλής ευρωπαϊκών δημόσιων σταθμών που ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ βρίσκεται άλλωστε και το αφεντικό της γερμανικής τηλεόρασης.
Στην Γερμανία πάντως, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, δείχνουν να ξαφνιάζονται όταν, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, πληροφορούνται ότι στην Ελλάδα η ΕΡΤ διαθέτει πολιτικό προϊστάμενο, ο οποίος είναι μάλιστα και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην Γερμανία είναι σχετικά πρόσφατο το σκάνδαλο με τον εκπρόσωπο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και τις παρεμβάσεις του μεταξύ άλλων στο κρατικό ZDF, η αποκάλυψη των οποίων τον υποχρέωσε σε παραίτηση.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει, σύμφωνα με άρθρο του Spiegel, ότι και στην Γερμανία δεν συνηθίζεται οι πολιτικοί να «διορίζουν» ευνοούμενούς τους στα δημόσια ΜΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου