Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για τις φετινές εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ

Σιτάρι +20%, Βαμβάκι +30%, Βιομηχανικό Ροδάκινο +40% και Καλαμπόκι +50%, στα 

ίδια επίπεδα παραμένουν οι εισφορές σε ζαχαρότευτλα, βιομηχανική ντομάτα και 

μήλα


Αυξημένες σε μεγάλο ποσοστό είναι οι φετινές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν στον ΕΛΓΑ οι αγρότες ιδιαίτερα των καλλιεργειών με τις περισσότερες εκτάσεις: Περίπου κατά 20% αύξηση στο σιτάρι, 30% αύξηση στο βαμβάκι και 50% αύξηση στο καλαμπόκι!
Για την ασφάλιση των ελαιόδεντρων, ειδικότερα, ο ΕΛΓΑ έχει καθιερώσει τρία επίπεδα ασφάλισης.Για την ασφάλιση των ελαιόδεντρων, ειδικότερα, ο ΕΛΓΑ έχει καθιερώσει τρία επίπεδα ασφάλισης.
Σε όλα τα προϊόντα οι εισφορές αυξήθηκαν κατά ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσοστό με ελάχιστες εξαιρέσεις που παρέμειναν οι ίδιες με το 2012 (π.χ. μήλα, ζαχαρότευτλα και βιομηχανική ντομάτα) ή σε κάποιες περιπτώσεις στην κτηνοτροφία που μειώθηκαν ή μηδενίστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, εάν συγκρίνουμε την απόφαση του ΕΛΓΑ του 2012 με του 2013 (βλ. πίνακα στη διπλανή σελίδα) η εισφορά για την ελαιοποιήσιμη ελιά αυξήθηκε από τα 3,6 ευρώ το στρέμμα στα 3,7 ευρώ το στρέμμα. Για το σιτάρι αυξήθηκε από από το 1,1-2,2 ευρώ το στρέμμα ανάλογα με τον νομό στο 1,3-2,7 ευρώ το στρέμμα. Το μίνιμουμ αφορά την Εύβοια και το μάξιμουμ τη Βοιωτία και την Καρδίτσα.

Στο βαμβάκι οι εισφορές κυμαίνονταν πέρσι μεταξύ 3,4 και 5 ευρώ το στρέμμα. Φέτος ξεκινούν από τα 4,3 ευρώ το στρέμμα στο Κιλκίς και φτάνουν τα 6,2 σε Λάρισα, Τρίκαλα και Ημαθία.
Στο καλαμπόκι, που επιβλήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση, το 2012 οι αγρότες πλήρωναν από 4,6 έως 6,2 ευρώ το στρέμμα και φέτος καλούνται να πληρώσουν 7,2 ευρώ το στρέμμα σε Ηλεία, Καβάλα και Πιερία, 8,6 σε Θεσσαλία, Ξάνθη, Ροδόπη, Πρέβεζα, Κοζάνη και Φθιώτιδα και 9,4 ευρώ το στρέμμα στις Σέρρες. Η αύξηση για το νομό Σερρών φτάνει το 52%!

Ήδη μεταξύ τους στα καφενεία οι παραγωγοί ρωτούν να μάθουν αν μπορούν να δηλώσουν ότι καλλιεργούν το καλαμπόκι για ενσίρωμα, αφού θα τους κοστίσει 6,6 ευρώ το στρέμμα (πέρυσι ήταν 5,3). Βέβαια, τον Σεπτέμβριο γίνεται διασταύρωση των δηλώσεων καλλιέργειας με το ΟΣΔΕ...
Κατά 40% αυξήθηκε η εισφορά στα αβιομηχανικά ροδάκινα, που ήταν 19,8 ευρώ το στρέμμα το 2012 και φέτος είναι 27,7. Στα πορτοκάλια (μέρλιν), η αύξηση ήταν από 21,6 σε 22,8 ευρώ το στρέμμα.
Σταθερές στα 18,2-25,2 ευρώ το στρέμμα έμειναν οι βιομηχανικές ντομάτες, τα μήλα (α΄ ποιότητας 67,2 και β΄ ποιότητας 42) και ατα ζαχαρότευτλα (7,8). Να σημειωθεί ότι το μάξιμουμ της εισφοράς στην ντομάτα αφορά Αχαΐα, Ηλεία, Λάρισα και Μαγνησία και το μίνιμουμ τη Δράμα και την Πιερία.
Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων δημιουργήθηκε μία νέα κατηγορία στα αιγοπρόβατα, τα θηλυκά άνω του ενός έτους. Πέρσι πλήρωναν την ίδια εισφορά με τα υπόλοιπα αιγοπρόβατα, αλλά από φέτος θα είναι προσαυξημένη κατά 20%. Μειώσεις εισφοράς υπήρξαν σε όλες τις ηλικίες των βοοειδών κρεατοπαραγωγής, ενώ μηδενίστηκε η εισφορά στα αιγοπρόβατα έως ενός έτους.
Όροι και προϋποθέσειςΤην απόφαση συνυπογράφουν οι Χρήστος Σταϊκούρας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, και εκτός από τα ποσά των εισφορών, καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υποβολής της ετήσιας ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής καθώς και τους τρόπους καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής είναι μια δήλωση, που υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ). Ο παραγωγός δηλώνει το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των προϊόντων που καλλιεργεί, ανεξάρτητα αν παίρνει ή όχι επιδότηση για αυτά. Αντίστοιχα, αν κάποιος είναι κτηνοτρόφος δηλώνει το σύνολο των ζώων που εκτρέφει.
Οι παραγωγοί που για οποιοδήποτε λόγο δεν δύνανται να υποβάλλουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης και καλλιεργούν αγροτεμάχιο σε επιλέξιμη περιοχή, υποβάλλουν προσωρινά τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής στον ΕΛ.Γ.Α.


Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τους αναλυτικούς πίνακες για τις εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου