Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Yποχρεωτική η απογραφή των ψεκαστικών μηχανημάτων

Στo πλαίσιo εναρμόνισης με τις διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2009/128/ΕΚ, ψηφίστηκε ο Νόμος 4036/27-1-2012, σύμφωνα με τον οποίο είναι, κατ΄ αρχήν, υποχρεωτικό να απογραφούν τα πάσης φύσεως ψεκαστικά μηχανήματα - ψεκαστήρες αγρού αναρτώμενοι ή συρόμενοι, νεφελοψεκαστήρες (τουρμπίνες) αναρτώμενοι ή συρόμενοι, αυτοκινούμενα ψεκαστικά κ.ά.. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια τα επόμενα βήματα που ορίζει ο παραπάνω νόμος, που είναι ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος των μηχανημάτων ψεκασμού, η εκπαίδευση των χειριστών κ.λ.π..
Η απογραφή των ψεκαστικών θα γίνει στα συνεργεία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών και Βισαλτίας, τα οποία είναι αρμόδια για τις Αιτήσεις  Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει παραχωρήσει, προς τούτο, στις ΕΑΣ ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.
Η καταγραφή αυτή είναι υποχρεωτική και εφιστούμε την προσοχή των αγροτών να μην την παραμελήσουν, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον – όπως, π.χ., να θεωρηθεί παράνομη η χρήση των ψεκαστικών τους ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην προμήθεια γεωργικών φαρμάκων κ.λ.π.
Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΨΕΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΕΙ.
Τα στοιχεία που χρειάζονται για την απογραφή και πρέπει να ξέρει ο παραγωγός όταν προσέρχεται στα συνεργεία των ΕΑΣ, είναι:
1. Το όνομα του κατασκευαστή του ψεκαστικού του.
2. Την εμπορική ονομασία (το μοντέλο) του ψεκαστικού, αν υπάρχει.
3. Τον αριθμό σειράς ή αλλιώς αριθμό πλαισίου, ο οποίος υπάρχει σε πινακίδα ή είναι «χτυπημένος» στο σκελετό του ψεκαστικού.
4. Την παλαιότητα του ψεκαστικού (πόσα χρόνια έχουν περάσει από την ημερομηνία κατασκευής - αγοράς).
5. Εάν το ψεκαστικό έχει πιστοποίηση (CE κλπ.).
6. Τον αριθμό δεξαμενών (μία ή δύο ή τρεις ή τέσσερις).
7. Τη χωρητικότητα της δεξαμενής του ψεκαστικού υγρού σε λίτρα (500 lt, 600 lt, 1000 lt κλπ.).
8. Τον αριθμό ακροφυσίων ψεκασμού (μπεκ).
9. Το μήκος των βραχιόνων, για τους ψεκαστήρες αγρού (10 m, 12 m κλπ.).
Θα βοηθούσε στην απογραφή, για την άντληση των παραπάνω στοιχείων, ο παραγωγός να έχει μαζί του, αν το βρει, το τιμολόγιο αγοράς του ψεκαστικού του μηχανήματος και, αν το ψεκαστικό του έχει πινακίδα κατασκευαστή, κάποια αποτύπωση του πινακιδίου αυτού (να έχει γραμμένα τα στοιχεία της πινακίδας ή να βγάλει μια φωτογραφία της πινακίδας με το κινητό του τηλέφωνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου