Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Εθελοντής ελεγκτής διαπίστωσε ότι ο 19χρονος δεν είχε εισιτήριο - Πώς περιέγραψε ο ελεγκτής τον διαπληκτισμό του με το νεαρό - Δείτε βίντεο από τις σκηνές αλλοφροσύνης που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Περιστέρι - Πώς έχασε τη ζωή του ο άτυχος νέος

Μια τραγωδία ανείπωτη, που αντίστοιχή της δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν σημάδεψε τον Αύγουστο του 2013.
Ένα 19χρονο παιδί, που εντοπίστηκε να επιβαίνει στο τρόλλεϊ που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα-Περιστέρι, αντέδρασε όταν του ζητήθηκε να δώσει τα στοιχεία του και να υπακούσει στην πάγια διαδικασία καταγραφής των στοιχείων από την αστυνομία, προσπάθησε να «δραπετεύσει» από το κινούμενο τρόλλεϊ, πήδηξε στο δρόμο και βρήκε τραγικό θάνατο...

«Ένα εισιτήριο του κόστισε τη ζωή», ήταν το αυθόρμητο σχόλιο πολλών αναγνωστών του protothema.gr που έχουν συγκλονιστεί από την είδηση του θανάτου του 19χρονου Αθανάσιου Καναούτη. Το τραγικό περιστατικό, η απρόσμενη κατάληξη και ο αδόκητος θάνατος ενός νεαρού παιδού έχουν προκαλέσει σοκ σε όλους.

Οσο αποκαλύπτονται λεπτομέρειες του πρωτοφανούς περιστατικού τόσο πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα. Στο γιατί έφτασε να καταλήξει έτσι ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να έχει λήξει χωρίς παρατράγουδα απάντηση δεν υπάρχει.



Ήταν ο εθελοντής ελεγκτής που επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και ώθησε το 19χρονο στα άκρα; Ηταν το κίνητρο του εργαζομένου στον Οργανισμό Συγκοινωνιών -που εργάζεται σαν ελεγκτής εκτός του ωραρίου εργασίας του- να ενισχύσει το εισόδημά του ο λόγος που προκάλεσε το δυστύχημα και πυροδότησε μια σειρά από δραματικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο θάνατο του 19χρονου Θανάση; Είναι ηθική η πολιτική του Οργανισμού Συγκοινωνιών να πριμοδοτεί τους εθελοντές ελεγκτές με το 10% του συνόλου των προστίμων που εισπράττουν από τους επιβάτες που συλλαμβάνονται να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να έχουν κόψει εισιτήριο;



Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης ήταν άνεργος και διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είχε να πληρώσει το πρόστιμο. Ηταν η απόγνωση που τον έκανε να προσπαθήσει να «βουτήξει» έξω από το τρόλλεϊ σαν αγρίμι; Είχαν «προηγούμενα» ο άτυχος 19χρονος με τον εθελοντή ελεγκτή Ν.Π. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του protothema.gr) όπως λένε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες;

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι άλλλοι επιβάτες του τρόλλεϊ που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Περιστέρι και χθες περίπου στις 10 το βράδυ επέστρεφαν στα σπίτια τους; Έχει βάση η εκδοχή της διοίκησης του Οργανισμού Συγκοινωνιών ότι ο 19χρονος, λίγα λεπτά πριν πηδήξει έξω από το τρόλλεϊ, έσπασε τα γυαλιά του εθελοντή ελεγκτή και χαστούκισε ένα επιβάτη ο οποίος προσπάθησε να παρέμβει για να λήξει το επεισόδιο;



Στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχει προφανής -ούτε και εύκολη- απάντηση. Η δικαιοσύνη στην οποία οδηγούνται το απόγευμα ο οδηγός του τρόλλεϊ και ο εθελοντής ελεγκτής θα επιχειρήσει να ανασυνθέσει τα τελευταία λεπτά του χθεσινού δρομολογίου από την Αθήνα στο Περιστέρι μέχρι την στάση Άγιος Αντώνιος, εκεί που τόσο ξαφνικά και άδικα έχασε τη ζωή του ένα 19χρονο παλικάρι.

Σύμφωνα με την εκδοχή της διοίκησης του Οργανισμού Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), όλα ξεκίνησαν στις 22:00 το βράδυ της Τρίτης όταν ο ελεγκτής Ν.Π. εισήλθε στο τρόλεϋ της γραμμής 12 Αθήνα-Περιστέρι, για να κάνει το νόμιμο έλεγχο εισιτηρίων. 

Ο επιβάτης Αθανάσιος Καναούτης ετών 19, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εισιτήριο και ο ελεγκτής, ως ήτο υποχρεωμένος, ζήτησε τα στοιχεία του για να του κόψει το επιβαλλόμενο νόμιμο πρόστιμο. 

Όπως υποστηρίζουν από τον ΟΣΥ, ο επιβάτης αρνήθηκε, άρχισε να φωνάζει και να υβρίζει και αμέσως και όλως αιφνιδίως επετέθη στον ελεγκτή , χειροδικώντας με γροθιές και  κλωτσιές. Του έσπασε τα ματογυάλια , φώναζε και ήτο σε έξαλλη κατάσταση.

Κατά την ίδια εκδοχή, στο επεισόδιο παρενέβη αμέσως ένας επιβάτης ηλικίας περίπου 35 ετών για να συγκρατήσει τον εξαγριωμένο νεαρό επιβάτη. Ο νεαρός σε έξαλλη κατάσταση επετέθη και σε αυτόν και τον χτύπησε γρονθοκοπώντας τον.

Εντός ολίγον λεπτών η κατάσταση είχε κάπως καταλαγιάσει με την παρέμβαση και των υπολοίπων επιβατών και ο ελεγκτής παρά την ταραχή του και την σύγχυση του από τον ξυλοδαρμό που είχε δεχτεί, είπε στον νεαρό επιβάτη, σε ήρεμο τόνο να μην κατέβει από το  τρόλεϋ, αλλά να ακολουθήσει μέχρι το τέρμα για να έρθει η αστυνομία και να δοθούν οι ανάλογες εξηγήσεις και διευκρινίσεις. 

Κατά την άποψη στελεχών του Οργανισμού Συγκοινωνιών, ενώ τα πράγματα φαίνονταν ότι είχαν ηρεμήσει και το τρόλεϋ ήταν εν κινήσει με κλειστές τις πόρτες (γιατί αν δεν είναι απολύτως κλειστές οι πόρτες το τρόλεϋ δεν μπορεί να κινηθεί) και κατευθυνόταν προς την στάση «Δημαρχείο», 70 – 80 μέτρα πριν την στάση ο νεαρός παραβίασε βίαια την μεσαία πόρτα του Τρόλεϋ και πήδηξε από το όχημα στο οδόστρωμα, ενώ αυτομάτως ακινητοποιήθηκε το όχημα (διότι με την παραβίαση της πόρτας λειτούργησε αμέσως το αυτόματο σύστημα ασφαλείας που ακινητοποιεί το όχημα στην περίπτωση που ανοίξει κάποια πόρτα).

«Συνέπεια της αψυχολόγητης αυτής κίνησης του νεαρού επιβάτη ήτο ο σοβαρός τραυματισμός του», εκτιμούν στον Οργανισμό Συγκοινωνιών.

Στο τόπο του συμβάντος ήρθε αμέσως αστυνομία  και ασθενοφόρο που παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, ο οποίος σήμερα εξέπνευσε, εξηγούν στελέχη του ΟΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου