Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ποια προϊόντα «παίζουν» για τη συνδεδεμένη

Ελιές, αιγοπρόβατα, θερμοκήπια, τεύτλα, ψυχανθή, βαμβάκια και αμπέλια είναι τα «φαβορί» για να μοιραστούν το πακέτο των συνδεδεμένων ενισχύσεων μετά το 2015. Όμως θα πριμοδοτούνται όλοι οι παραγωγοί; Επειδή τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους, θα μπει σίγουρα το «φίλτρο» της συμβολαιακής γεωργίας, μαζί με μια σειρά άλλα κριτήρια που βρίσκονται υπό συζήτηση.
Με τα κουκιά μετρημένα και τους διεκδικητές πολλούς, το πρόβλημα με τη μοιρασιά των συνδεδεμένων ενισχύσεων μετά το 2015 μοιάζει με γόρδιο δεσμό. «Αν δώσω χρήματα σε κάποιο προϊόν, θα πρέπει να πάρω από αλλού» λέει συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε κάθε οργάνωση που τον επισκέπτεται και του ζητά μερίδιο από τα 200 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το βαμβάκι θα έχει τη δική του συνδεδεμένη ενίσχυση και τον δικό του ξεχωριστό φάκελο χρηματοδότησης.
Τα υπόλοιπα προϊόντα που κατατάσσονται στα φαβορί για να επιδοτηθούν με το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα πρέπει αναγκαστικά να μοιραστούν τα 200 εκατ. ευρώ. Και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει συγκεκριμένο ποσοστό για τα πρωτεϊνούχα και τα ψυχανθή, τότε μένουν 160 εκατ. ευρώ για να τα μοιραστούν όσοι παραγωγοί διαθέτουν: Ελιές, αιγοπρόβατα, θερμοκήπια, τεύτλα και αμπέλια.

Συμβολαιακή και ποιότητα

Όμως θα πριμοδοτούνται όλοι οι παραγωγοί; Επειδή στο υπουργείο είχαν την προηγούμενη εμπειρία των de minimis, έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπουν σίγουρα «φίλτρα» με τη μορφή προϋποθέσεων. Τα δύο πιο σημαντικά θα είναι η συμβολαιοποιημένη και η πιστοποιημένη για την ποιότητά της παραγωγή. Κάτι σαν το ποιοτικό πριμ στο σκληρό σιτάρι, που δίνεται μόνο σε όσους έχουν πιστοποιηθεί με το Agro για την ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειάς τους.

Κι αν πρέπει να μιλήσουμε με όρους εμπορικο-οικονομικούς, η στρατηγική του υπουργείου θα είναι να ενισχύσει τους τομείς που «τραβάνε» με υψηλά ποσοστά εξαγωγών. Αυτό θα βοηθήσει και την ανατροπή του εμπορικού ισοζυγίου αυξάνοντας περαιτέρω τις εξαγωγές και τα έσοδα για την οικονομία της χώρας. Εξάλλου, ο κ. Τσαυτάρης δεν παύει να επαναλαμβάνει στις συχνές εμφανίσεις του κάτι που είπε και την περασμένη εβδομάδα «από τα 10 κορυφαία προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα, τα 6 είναι αγροτικά προϊόντα.  Στην 11η θέση είναι το βαμβάκι και στην 13η ο καπνός».

Διαβάστε ακόμη στην Agrenda για τη ρύθμιση στα δάνεια των κτηνοτρόφων που έχει την υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις.

Επίσης, σε καλές τιμές αναμένεται να πληρωθούν φέτος οι καλλιεργητές αχλαδιού καθώς το χαλάζι που έπεσε τρόμαξε τους εμπόρους που έκλεισαν συμφωνίες για σίγουρο προϊόν.

Ακόμη, έξυπνη επένδυση που θα αποκαταστήσει οικονομικά τα παιδιά τους θεωρούν οι Έλληνες γονείς την αγορά αγροτικής γης.

Τέλος, έρχεται στην Ελλάδα το έργο της ΕΕ, Αγροτικό Ίντερνετ, με στόχο την κάλυψη όλων των κενών σημείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου