Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Θα γίνει έκρηξη στην Ελλάδα» - Εκβιάζουν χώρες!Θα γίνει έκρηξη στην Ελλάδα» - Εκβιάζουν χώρες!Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΑΝΡΙ ΜΑΛΟΖ, ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

Και βαρύ κατηγορώ σε γραφειοκρατία και μεσάζοντες: «Υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια 6 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση των νέων, που μένουν στα χαρτιά»Οταν παίζεις τέτοια παιχνίδια, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθείς σε ρήξη. Θα έρθει η στιγμή της έκρηξης», τόνισε ο Γάλλος Ανρί Μαλόζ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

«Εκβιάζουν χώρες»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι λάθος και «άστοχο να δημιουργείς ελπίδες και δεδομένα και στη συνέχεια να πεις ... θα δούμε. Πρόκειται για ανόητα παιχνίδια υψηλόμισθων αξιωματούχων. Αλλά το χειρότερο είναι ότι εκβιάζουν χώρες. Αυτά πρέπει να τελειώνουν». Τόνισε μάλιστα ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ: «Γνωρίζω ότι δεν θα της αρέσει. Αλλά θα της ζητήσω να το σχολιάσει ...».

Τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση», είπε ότι «πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας που βλάπτουν τον πληθυσμό και σκοτώνουν την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια που πάνε χαμένα λόγω της γραφειοκρατίας ή τα σπαταλούν οι μεσάζοντες», τόνισε ο Ανρί Μαλόζ. Χαρακτήρισε μάλιστα την Ε.Ε. «βασική υπεύθυνη» για την κρίση και πρόσθεσε ότι εκφράζει την αλληλεγγύη της απέναντι στις επιταγές της τρόικας επειδή υπάρχουν επενδύσεις στην Ελλάδα και όχι από φιλανθρωπία.

Για τη δίωρη συνάντηση που προηγήθηκε, με βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων, δήλωσε ότι συμφώνησαν πως «πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας που σκοτώνουν την οικονομία και βλάπτουν τον πληθυσμό. Ολα τα μέτρα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη». Πρότεινε «σκληρά μέτρα» αλλά και επενδύσεις, «ώστε να αναπτυχθούν παράλληλα η γεωργία και η βιομηχανία, αντί ν' αγοράζουμε κινέζικα προiόντα. Να μετατραπεί η Ευρώπη σε ελκυστικό χώρο για την ανάπτυξη επιχειρήσεων». Ο ίδιος, χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία ως ευκαιρία για την Ευρώπη, «διότι η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση λόγω της κακής Ευρώπης».

Είπε επίσης ότι με τους Ελληνες βουλευτές υπήρξε σύγκλιση στο εξής: «Αν δεν υπάρξει αλλαγή στην οικονομική πολιτική μέσα στους επόμενους μήνες, οι ίδιοι οι πολίτες θα καταστρέψουν το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οσο για τον τραπεζικό τομέα, είπε ότι «στην Ελλάδα βοηθάει μόνο τον εαυτό του, όχι την οικονομία. Απαιτείται τραπεζική μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί 10 χρόνια».

Χαμένα κονδύλια

Σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια «που πάνε χαμένα και σπαταλώνται και στην Ελλάδα», ο Α. Μαλόζ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν 6 δισ. ευρώ που μπορούν να διατεθούν σε νέους για να εκπαιδευτούν, «τα οποία μένουν στα χαρτιά. Και μπορούμε να διπλασιάσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια. Τα τελευταία έξι χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν λόγω της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και των ενδιάμεσων».

Τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει οικονομική ένωση παρά μόνο νομισματική», κατηγόρησε την ευρωπαϊκή πολιτική για έλλειψη διαφάνειας. Ακόμη, χαρακτήρισε την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων αποτέλεσμα των λανθασμένων ευρωπαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου