Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ανένδοτος ο θεριστής των Ελλήνων ! Καμία μείωση στο φόρο πετρελαίου ... θέλει να πάρει κι άλλες Ελληνικές ψυχές !


Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση –και τους βουλευτές της συμπολίτευσης- ότι δεν θα μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης έστειλε η κυβέρνηση ύστερα από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, και Υγείας, 
Αδωνη Γεωργιάδη.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας. «Ετσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους» τόνισε.

«Τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας, δεν χωρούν αμφισβήτηση» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Οσοι εξακολουθούν να πιέζουν άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων. Πέντε εκατομμύρια δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και παρέχεται δωρεάν ρεύμα για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας ο καθαρός στόχος από όλους τους φόρους στα πετρελαιοειδή 6,8 δις ευρώ και προβλέπεται να εισπραχθούν 6,481 δις ευρώ. Η υστέρηση των 353 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως σ την υψηλή αποθεματοποίηση (238 εκατ. λίτρα) λόγω της επικείμενης τότε αύξησης του φόρου, στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Αναλυτικά, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας κατά:

11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων
3,4% στην ύφεση
23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες
32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι είχε υποβληθεί αίτημα στην Τρόικα παλαιότερα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά δεν έγινε δεκτό. Επίσης, η Τρόικα είχε απορρίψει και το αίτημα διεύρυνσης των κριτηρίων για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται η επιβολή κάποιου οικονομικού αντικινήτρου στην αγορά ξύλων.

Απο την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στις πνευμονολογικές κλινικές τα περιστατικά έχουν αυξηθεί λιγότερο από 10%, κάτι που αξιολογείται ως φυσιολογικό δεδομένων των καιρικών συνθηκών.

Από την πλευρά, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι οι περιοχές που υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα αιθαλομίχλης είναι τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Ο υπουργός δήλωσε ότι πλέον είναι στην κρίση των περιφερειαρχών για το πότε θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα. Κάτι το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να κάνουν χρήση καθαρών μορφών ενέργειας.

Σενάρια περί διάσπασης του υπουργείου Οικονομικών

Ο κ. Στουρνάρας κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που θέλουν διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών με τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας του κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη και διατήρηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του υπουργού επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών ήταν απόλυτος σημειώνοντας πως «αυτά είναι στην φαντασία ορισμένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου