Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τον Ιανουάριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Μόσχα - Υπογραφές για πολιτικο-οικονομική και αμυντική συνεργασία - Αγκάθι η «Ανδρέας Παπανδρέου»;



- Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντως οργανώνεται η επίσημη επίσκεψη του ΠτΔ στην Μόσχα
- Αναμένεται να υπογραφούν 4 συμφωνίες: 1.) Άμυνα, Οικονομία, Παιδεία, Δικαιοσύνη
- Κρίσιμο το ερώτημα η αντίδραση της Λευκωσίας αν επαναδιατυπωθεί ρωσικό αίτημα για την 'ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ'
- Η επαναπροσέγγιση με την Μόσχα εντάσσεται στο πλαίσιο διαμόρφωση διπλωματικών συμμαχιών αντίβαρο στις τουρκικές προκλήσεις

Για τον Ιανουάριο τοποθετείται η επίσημη επίσκεψη του ΠτΔ με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αναμένεται κατά την διάρκειά της να υπογραφούν σειρά σημαντικών συμφωνιών που αφορούν στην Άμυνα, την ασφάλεια, την οικονομία και πολιτικοδιπλωματικά ζητήματα

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους Λευκωσία και Μόσχα οργανώνουν την επίσκεψη με εντατικούς ρυθμούς.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι κατά την επίσκεψη του ΠτΔ αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες σε πολιτικό, οικονομικό, νομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Είναι σαφής άλλωστε η  πρόθεση της Μόσχας να περιφρουρήσει την αναβαθμισμένη ναυτική παρουσία της, λόγω της κρίσης στην Συρία, έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων στην Ν.Α. Μεσόγειο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτό το επίπεδο τα συμφέροντα Λευκωσίας και Μόσχας συμπλέουν, καθώς και οι δύο χώρες προσδοκούν σε ανάσχεση της καθόδου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, η Λευκωσία έχοντας διασφαλίσει την εύνοια των ΗΠΑ, δραστηριοποιείται πλέον προς την κατεύθυνση της δημιουργίας σύνθετων περιφερειακών συμμαχιών, όπως με το Ισραήλ και την Τριμερή με Αίγυπτο και Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο με την Ρωσία και την Γαλλία. Σε αυτή την προσπάθεια η επαναπροσέγγιση με την Μόσχα αποτελεί πρωτεύοντα στόχο.

Κρίσιμο παραμένει ωστόσο το ερώτημα τι θα πράξει η Λευκωσία, σε περίπτωση που επαναδιατυπωθεί το ρωσικό αίτημα για παραχώρηση χρήσης της βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, κάτι το όποιο η Λευκωσία είχε αρνηθεί.

ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Με δεδομένη τη πρόθεση των δύο πλευρών να αποδώσουν στην επίσκεψη τον τόνο ότι οι διμερείς σχέσεις αναβαθμίζονται σε ένα ευρύτερο φάσμα, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υπογραφή τουλάχιστον τεσσάρων συμφωνιών στους παρακάτω τομείς:

Πρωτεύουσας σημασίας θα είναι η υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας, η οποία θα προϋποθέτει παροχή διευκολύνσεων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Εδώ εντάσσεται και το ερώτημα του κατά πόσον θα επαναδιατυπωθεί το αίτημα για χρήση της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Με φόντο το ευρωπαϊκό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Ρωσία λόγω της στρατιωτικής αναμέτρησης στην Ανατολική Ουκρανία, πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία στα της οικονομίας, ενώ αυτής θα υπάρξει προπαρασκευαστική συνάντηση της μεικτής υπουργικής επιτροπής Ρωσίας- Κύπρου.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει υπογραφή συμφωνίας για θέματα που άπτονται της παιδείας, μέρος της οποίας θα αφορά στην αναγνώριση πτυχίων.

Τέταρτον, ενδέχεται να υπογραφεί συμφωνία για θέματα που άπτονται του τομέα της Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου