Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Δεν χωράνε ενστάσεις στα οριστικά δικαιώματα

Ενόψει τετελεσµένου γεγονότος που θα τους ακολουθεί τα επόµενα χρόνια και έως την επόµενη αναθεώρηση κινδυνεύουν να βρεθούν την ερχόµενη άνοιξη ή τους πρώτους καλοκαιρινούς µήνες (στην πιο απαισιόδοξη εκδοχή) χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, άµα την έκδοση των οριστικών δικαιωµάτων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Κενό νόμου δεν επιτρέπει αιτήσεις αναθεώρησης στους γεωργού 
Η πίεση του χρόνου υπό την οποία διεκπεραιώνουν την διαδικασία οι υπεύθυνοι του αρµόδιου οργανισµού των πληρωµών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνδυασµό µε το πλήθος των ενστάσεων, που µπορεί να µην κυµαίνονται στα επίπεδα των 60.000, όπως περίµεναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά µόνο αµελητέος δεν είναι ο όγκος τους συνηγορούν στη δηµιουργία ακόµη µιας «καυτής πατάτας» για τους ιθύνοντες, η οποία ωστόσο αναµένεται να «χτυπήσει» και στον ίδιο τον παραγωγό.
Κι αυτό γιατί πολλοί αγνοούν ότι όταν (µε το καλό) εκδοθούν τα οριστικά δικαιώµατα αγροτών και κτηνοτρόφων, οι κατέχοντες δεν θα έχουν δυνατότητα ενστάσεων επί αυτών, όπως συνέβη στα προσωρινά, ενώ δεν έχει γίνει καµιά πρόβλεψη τι θα ισχύσει σε περιπτώσεις λαθών και ασυµφωνίας εκ µέρους των παραγωγών.
Θεωρείται λοιπόν εξαιρετικά πιθανό οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους, να ζητήσουν επανεξέταση, µε αποτέλεσµα η διαδικασία και η έκδοση της τελευταίας εκδοχής των οριστικών δικαιωµάτων να πάει πίσω και το άτυπο πλάνο της πλατείας Βάθη, να πέσει για πολλοστή φορά έξω. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να «χτυπήσει» και στην πληρωµή της β’ δόσης ενιαίας ενίσχυσης, εκτός κι αν στο υπουργείο παίξουν το «χαρτί» της αποπληρωµής, πριν την έκδοση οριστικών δικαιωµάτων. Οµοίως ενδέχεται να έχει επίπτωση και στην πληρωµή ενιαίας ενίσχυσης του 2016, µε το δεδοµένο ότι το σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των πυλών ΟΣ∆Ε από το Μάιο κι έπειτα αναµένεται να υπερφορτωθεί, αφού οι γεωργοί θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.
Μεγάλη εξάλλου χρονική καθυστέρηση στην έγκριση και καταβολή της βασικής ενίσχυσης συνεπάγεται και η χρονοτριβή στη διαδικασία των επιτόπιων ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε αγρότες που ελέγχθησαν µε τηλεπισκόπηση.
Όπως µάλιστα προκύπτει από ενηµέρωση πιστοποιηµένου, για τη σύνταξη της αίτησης βασικής ενίσχυσης, φορέα, κατόπιν των προβλεπόµενων ελέγχων, στην ευρύτερη περιοχή Οινιάδων Μεσολογγίου και ειδικότερα στα χωριά Νεοχώρι και Κατοχή, 239 αγροτεµάχια κρίθηκαν µη επιλέξιµα κατόπιν τηλεπισκόπισης (κατηγορία c1d).
Αρκετοί εξάλλου από τους αγρότες της περιοχής έχουν προχωρήσει στη διαδικασία κατάθεσης ενστάσεων και έχουν αποστείλει και αιτήµατα για την υποβολή των αγροτικών τους εκµεταλλεύσεων σε επιτόπιο έλεγχο (επιτόπιες επισκέψεις πεδίου), στο γραφείο της Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να πληρωθούν και µε τη σειρά τους να καταβάλλουν άµεσα το αντίτιµο, αφού έχουν ενοικιάσει τις δηλωθείσες εκτάσεις από τον οικείο ΟΤΑ.

Απλήρωτοι 170 στο Μεσολόγγι
Το πρόβληµα που παρατηρείται στο Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή του επηρεάζει 170 αγρότες και κτηνοτρόφους. Από αυτούς, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι 93 δεν έχουν πληρωθεί καθόλου επιδότηση για το προηγούµενο έτος (2015). Αλλά και από αυτούς που έχουν πληρωθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι σε όλες, υπάρχει ποινή, µε αποτέλεσµα να λαµβάνεται µικρότερη έως καθόλου επιδότηση  και οι αγρότες να βρίσκονται στα πρόθυρα οικονοµικής εξόντωσης.

Πριμ εν κινδύνω από στέρφα ζώα

Εκτός συνδεδεµένων ενισχύσεων κινδυνεύουν να µείνουν χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι αρκετών περιοχών της χώρας, που εξαιτίας των απωλειών από ζωονόσους, είδαν την παραγωγή γάλακτος των µονάδων τους, να κατακρηµνίζεται, µέσα στο 2015. Την υπο-παραγωγή ευνόησαν, κατά πληροφορίες κι άλλοι παράγοντες, όπως οι κακές καιρικές συνθήκες και οι παρατεταµένες περίοδοι  βροχοπτώσεων, που ανάγκασαν τους κτηνοτρόφους να κρατάνε τα ζώα σταβλισµένα και µε δεδοµένη την έλλειψη ρευστότητας, να τα υποσιτίσουν. Μπροστά στο ενδεχόµενο αυτό µάλιστα ζητούν αναθεώρηση των ορίων παραγωγής γάλακτος για την πρόσβαση στην συνδεδεµένη ενίσχυση. Σχετικό αίτηµα έφεραν µάλιστα στη βουλή, ειδικά για το νοµό Τρικάλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα ∆ριτσέλη και Σταύρος Αραχωβίτης.
Οι βουλευτές επικαλέστηκαν το «καµπανάκι» που έκρουσε µε υπόµνηµά της η τοπική Οµοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Τρικάλων, η οποία επεσήµανε ότι:  «λόγω του καταρροϊκού πυρετού που έπληξε πολλές αιγοπροβατοτροφικές µονάδες το έτος 2014 – χωρίς µέχρι σήµερα να έχουν λάβει οποιαδήποτε αποζηµίωση απωλειών – οι γεννήσεις των ζώων ήταν µειωµένες αλλά και η απόδοση σε γάλα των γεννηµένων ζώων ήταν µειωµένη. Αποτέλεσµα αυτού ήταν η µεγάλη µείωση των ποσοτήτων γάλακτος που παραδόθηκαν το έτος 2015 από τους παραγωγούς στις γαλακτοκοµικές µονάδες».

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου