Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, ο Καντάφι συγκέντρωσε περίπου 20.000 φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους στην διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών που βρισκόταν στην εξουσία.
Λίγο μετά την πτώση Καντάφι, ο Μπάρακ Ομπάμα έστειλε μια ειδική αποστολή στην Λιβύη που εντόπισε και κατέστρεψε 5.000 από αυτούς τους πυραύλους.
Σύμφωνα, όμως, με Αμερικανούς αξιωματούχους, αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες λειτουργικοί φορητοί πύραυλοι στην Λιβύη από το στοκ Καντάφι, για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα σε ποια χέρια έχουν καταλήξει.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές του ISIS έχουν στην κατοχή τους αρκετούς από τους φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους που «εξαφανίστηκαν» μετά την πτώση Καντάφι. Κι αυτό που η διεθνής κοινότητα τρέμει είναι το αν θα επιλέξουν να στοχεύσουν επιβατικά αεροπλάνα.
Τον Αύγουστο, ειδικοί Βρετανοί ερευνητές για τον εντοπισμό της πηγής προέλευσης όπλων που χρησιμοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες ανακάλυψαν σε οπλοστάσιο -κρυψώνα του ISIS στην έρημο της Λιβύης πυραύλους SA-7 και SA-16. Αυτοί οι πύραυλοι έχουν την δυνατότητα να καταρρίψουν επιβατικά αεροσκάφη.
Οι Βρετανοί συνέκριναν τους σειριακούς αριθμούς των όπλων με την βάση δεδομένων τους και επιβεβαίωσαν ότι πράγματι επρόκειτο για πυραύλους που ανήκαν στο οπλοστάσιο του Καντάφι.
Καθώς το ISIS συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τον τετραετή εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις δυο αντίπαλες φατρίες στην Λιβύη, ενώ παράλληλα εξαπολύει όλο και συχνότερα επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, αυξάνονται οι φόβοι να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που κατάφερε να βάλει στο χέρι. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις ότι ήδη το έχει κάνει στην προσπάθειά του να ελέγξει τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης.
Μετά το πλιάτσικο που έγινε στο οπλοστάσιο Καντάφι, χιλιάδες από τους φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους κατέληξαν στον ISIS, κάποιοι σε διάφορες από τις μικρότερες ένοπλες ομάδες της Λιβύης και μια ποσότητα σε λαθρεμπόρους όπλων που τους έβγαλαν έξω από την χώρα για να τροφοδοτήσουν τις συγκρούσεις σε Συρία, Σινά, Μάλι και Νιγηρία.
Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μεταφέρονται πολύ εύκολα, κάτι που διευκολύνει την λαθραία διακίνησή τους. Στην μαύρη αγορά υπολογίζεται ότι ο καθένας αυτή τη στιγμή «πιάνει» 12.000 δολάρια.
Εδώ και καιρό, οι προτεραιότητες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετακινήθηκαν από τον εντοπισμό των αγνοούμενων πυραύλων στον πόλεμο της Συρίας και στο πυρηνικό ντηλ του Ιράν. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2012 τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Βεγγάζη σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς, αυτό οδήγησε σε κλείσιμο ενός σημαντικού πόστου της ομάδας που είχε ως αποστολή να βρει τα όπλα του Καντάφι. Δυο χρόνια αργότερα, η ομάδα εγκατέλειψε την Λιβύη.
Μόνο όταν η Ουάσινγκτον άρχισε να βλέπει αποδείξεις ότι οι κλεμμένοι πύραυλοι άρχισαν να εμφανίζονται στο Μάλι και σε άλλες χώρες αναζωπυρώθηκε η ενασχόληση με το θέμα. Όμως, χιλιάδες πύραυλοι ήδη είχαν αλλάξει χέρια και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ακόμη οι τζιχαντιστές στην Λιβύη δεν έχουν αποπειραθεί να χρησιμοποιήσουν τους κλεμμένους πυραύλους για να καταρρίψουν ένα επιβατικό αεροπλάνο, επίθεση που θα σκότωνε εκατοντάδες ανυποψίαστους αθώους ανθρώπους.
Αναλυτές εκτιμούν ότι πολλές από τις μικρότερες ένοπλες ομάδες δεν έχουν επαρκή στρατιωτική εκπαίδευση και δεν ξέρουν πώς να λειτουργήσουν τους φορητούς πυραύλους.
Η βασικότερη αιτία, όμως, θεωρείται ότι είναι πως οι δυο μεγαλύτερες αντίπαλες ομάδες της Λιβύης που η καθεμιά φιλοδοξεί να αναλάβει τον έλεγχο και την διακυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμούν να καταρρίψουν επιβατικό αεροπλάνο γιατί αυτό θα οδηγούσε σε αποκλεισμό κάθε πτήσης προς και από την Λιβύη. Ακόμη και οι εγκληματικές συμμορίες της Λιβύης θέλουν τα αεροδρόμια ανοιχτά γιατί βασίζονται σε αυτά για το λαθρεμπόριο.
Τον Ιανουάριο 2014, μια ομάδα ισλαμιστών μαχητών που συμμάχησε με τον ISIS χρησιμοποίησε κλεμμένο φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο για να καταρρίψει ένα αιγυπτιακό στρατιωτικό ελικόπτερο στο Σινά σκοτώνοντας το πενταμελές πλήρωμα.
Όταν τον προηγούμενο Νοέμβριο το ISIS φύτεψε μια βόμβα μέσα στο ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο, σκοτώνοντας τους 224 επιβάτες και το πλήρωμα, σηματοδότησε την στροφή της οργάνωσης προς την χωρίς διακρίσεις μαζικές δολοφονίες.
Με τους τζιχαντιστές να έχουν έτσι διαβεί και τον τελευταίο Ρουβίκωνα, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι φοβούνται ότι μάλλον είναι θέμα χρόνου μέχρι το ISIS να καταρρίψει με πυραύλους επιβατικά αεροπλάνα.
Οι τζιχαντιστές έχουν αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την εκμετάλλευση του χάους στην Λιβύη. Το Πεντάγωνο επίσημα αναφέρει ότι 6.500 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται στην Λιβύη, όμως άλλες πηγές τους υπολογίζουν στους 10.000.
Η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία του ISIS στην Λιβύη είναι μέρος ενός βασικού στρατηγικού στόχου της οργάνωσης. Την στιγμή που χάνει εδάφη και συνεπώς έσοδα από πετρέλαιο σε Συρία και Ιράκ, οι ηγέτες του βλέπουν στην Λιβύη μια νέα πηγή εσόδων και μια νέα βάση απ' όπου θα εξαπλώνουν της επιρροή τους στην Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική. Κομμάτι αυτής της στρατηγικής είναι και η στοχοποίηση των πετρελαικών εγκαταστάσεων της Λιβύης με στόχο να τορπιλίσουν μια συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας ανάμεσα στις δύο αντίπαλες ομάδες της Λιβύης που και για τις δυο το βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων είναι η μοιρασιά των εσόδων από το πετρέλαιο.
Αν το ISIS καταφέρει να σακατέψει την πετρελαϊκή βιομηχανία εκεί, τότε θα υπάρχει πια πολύ μικρό κίνητρο για τις δυο αντίπαλες ομάδες να σχηματίσουν μια κυβέρνηση. Και όσο δεν υπάρχει κυβέρνηση δεν υπάρχουν πιθανότητες να αντιμετωπιστεί η επέλαση του ISIS στην Λιβύη.
Ακόμη και μια συμμαχία δυνάμεων από Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία, με τις ΗΠΑ να παρέχουν βοήθεια από αέρος και στρατεύματα ειδικών αποστολών, που έχει συμφωνήσει να επιτεθεί στον ISIS στην Λιβύη, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιχειρήσεις μέχρις ότου οι αντίπαλες φατρίες της χώρας σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Τον Φεβρουάριο, το ISIS ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα μαχητικό MiG-23 της αεροπορίας της Λιβύης. Αφότου ανέλυσαν το βίντεο, οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν έναν αντιαεροπορικό πύραυλο για να το ρίξουν. Από τον Ιανουάριο οι τζιχαντιστές ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν και άλλα δύο μαχητικά της αεροπορίας της Λιβύης.
Το ISIS κατέχει πια μεγάλο μέρος των αγνοούμενων αντιαεροπορικών πυραύλων του Καντάφι. Το αν θα αποφασίσουν να καταρρίψουν επιβατικό αεροπλάνο δυστυχώς εξαρτάται μόνο από τα σχέδια και τις προτεραιότητες της οργάνωσης.
Περί ευθύνης: Τo
sv7bot.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε
σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις
απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και
διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου
τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών,
επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην
αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή
συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου